Slider

София - град на киното


София е "Град на киното" в мрежата на ЮНЕСКО "Творчески градове" от 1.12.2014 г. Столицата e един от петте града в света, обявени от ЮНЕСКО за творчески град на киното.

Титлата се присъжда на градове, които имат изградена инфраструктура под формата на студиа и салони, традиция в кинопроизводството и организирането на фестивали, както и съществено филмово наследство. Тя означава, че София трябва да работи съвместно с останалите членове в мрежата за развитието на кино сектора. Творческите градове са общо 69 и се разпределят в седем категории: Традиционнни занаяти и фолклор, Дизайн, Кино, Гастрономия, Литература, Медийни изкуства и Музика. Членството е дългосрочно.

София е в челната десетка на европейските столици по принос на културните и творческите индустрии в икономиката на града. През последните години киното отбелязва близо 100% ръст. София е пример за развитие на филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града. На територията на София са разположени най-големите студия в България за филмово производство. В града се намира Националната академия за театрално и филмово изкуство. София е домакин на световноизвестни филмови фестивали, които се организират ежегодно и са част от културните събития на града - "София филм фест", "София Мийтингс", "София Индипендънт филм фестивал", Международната филмова панорама "Киномания" и други. 

Инициативата на ЮНЕСКО "Мрежа на творческите градове" развива сътрудничеството между градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за своето устойчиво развитие. Титлата "град на киното" са получили Брадфорд, Сидни, като през 2014г. заедно със София в мрежата бяха приети Пусан (Южна Корея), Голуей (Ирландия).