Slider

Маршрути в София


Маршрути

Поклоннически път Рилският Чудотворец

Поклоннически път от църквата „Св. София” до Рилския манастир 01 август - датата е фиксирана

От 2010 година в периода от 01 до 06 август се провежда поклоннически път „Рилският Чудотворец”. Събитието се организира по инициатива на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословията на Софийската света митрополия и със съдействието на ОП „Туризъм”. Маршрутът на поклонниците тръгва от храм „Св. София”, като крайната цел е Рилската света обител.

Поклонниците преминават по маршрута следвайки стъпките по които са пренесени мощите на Св. Йоан Рилски през 1469 година. Подкрепяни с молитви и богослужения участниците преодоляват три планини – Витоша, Верила и Рила, отсядайки в две села намиращи се по пътя им – село Ярлово и село Клисура. Там поклонниците се посрещат гостоприемно от местното население и се настаняват в храмовете. На шестия ден миряните пристигат в Рилския манастир и се покланят пред мощите на Свети Йоан Рилски.

Поклоннически път Света Троица

Поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица” (на празника Св. Дух) датата не е фиксирана.

ОП „Туризъм” към Столична община, Богословски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски”, с благословията на Св. Синод, провеждат поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица”. Поклонническият път е всяка година на храмовия празник на манастира.

Преходът е около 8,00 км и се изминава за около от 2 часа, като в по-голямата си част преминава по екопътеките изградени около град Банкя. Когато пристигнат в манастира поклонниците присъстват на празнична света Литургия в манастира и на Водосвет в храма на манастира.

Смисълът на християнското поклонничество е вплетен в библейските послания. Историята на поклонническото пътуване може да се търси назад в историята, но неговата същност винаги е израз на желанието и стремежа за търсене на истината, за среща с Бог.

Днес поклонническите пътувания привличат все повече млади християни, водени от вярата в християнските традиции, като се превръщат в своеобразно изпитание на духа, защото поклонничеството може да се разглежда както като лично духовно преживяване, така и като нравствено общуване с другите.

Поклонническите пътувания до светите места от Софийската Мала Света гора са значимо за столичани събитие, което много успешно се презентира и популяризира от информационните центрове на ОП „Туризъм”.

Поклоннически път Покров Богородичен

Поклоннически път от църквата „Св. Петка” в кв. „Кремиковци” до Кремиковски манастир „Св. Георги Победоносец” - 01 октомври

Всяка година на 01 октомври се провежда поклоннически път „Покров Богородичен” от кв. „Кремиковци” до Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец”, организиран от ОП „Туризъм” при Столична община, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и с благословията на Софийската Света митрополия.

Поклонническият път се провежда по предварително изготвена програма- започва от църквата „Св. Петка” в квартал Кремиковци с молитва и завършва след тържествена Света Литургия и водосвет в манастира „Св. Георги Победоносец”.

До кв. „Кремиковци” можете да се придвижите с:

1.Трамвай № 22 до последната му спирка – автогара „Изток”, след това автобус № 117 до спирка ул. „Света Петка” в кв. „Кремиковци”, разписанието му можете да видите тук: www.sofiatraffic.bg.

2. С автомобил до църквата „Св.Петка”.

Поклоннически път Възнесение Господне

Поклоннически път от село Лозен църквата „Св. Константин и Елена” до Лозенски манастир „Св. Спас” (на празника Възнесение Господне), датата не е фиксирана.

От 2010 г. ОП „Туризъм” - Столична община, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословията на Софийската света митрополия организират поклоннически път „Възнесение Господне”. Всяка година на храмовия празник поклонническото пътуване започва от църквата „Св. Вмчк Георги“ – с. Долни Лозен. Поклонниците продължават пеша до манастира „Св. Спас“, където взимат участие в тържествената света Литургия и се запознават с историята на манастира.

Разстояние: 4,5 км.; времетраене: 1 час.

Придвижване до село Долни Лозен: с автобус № 5. Можете да вземете автобуса от метростанция „Цариградско шосе”.

Цветна еклектика за душата във Витоша

Еднодневен маршрут: Природозащитен информационен център "Витоша" - панорамна площадка за наблюдение над София - Драгалевски манастир – разходка с открития панорамен лифт. Вижте София от "птичи поглед" на височина 1818м.! Посетете Драгалевския манастир – главната сред светите обители край София - и научете повече за най-посещаваната планина на България – Витоша! Съвременна София е сред най-древните градове в Европа с хилядолетни културни традиции, но и сред малкото столици в Европа с планина на територията си – северната част на Витоша, която е туристически най-силно усвоена. Затова ви очакват незабравими разходки сред природните и културни богатства на планината! Пътуването в една посока с градски транспорт от центъра на София до последната спирка на автобус 93 е около час. Цена на еднократен билет: 1.60 лв. Най-удобен вариант е да си купите дневна карта за 4 лв., която включва неограничен брой пътувания през деня с всички транспортни средства на градския транспорт – автобуси, тролеи, трамваи и метро.

По стъпките на религиозната толерантност в столицата на България

София е град на религиозната толерантност, в който съжителстват много религии и деноминации. Православни и католици, мюсюлмани и евреи всеки ден се срещат и изповядват своята вяра – открито, без страх и омраза. Едно от най-големите доказателства за това е така нареченият "Четириъгълник на религиозната толерантност" в сърцето на съвременна София, където са местата за молитва на всяка от тези религии, разположени на метри едно от друго. Можете да посетите храмовете независимо от религиозната ви принадлежност.

Бояна и НИМ – докосване до най-голямата мистерия – времето

Еднодневен маршрут бул. "Витоша" – Национален исторически музей – Боянска църква София е град с древна история и с важна роля за развитието на българската държава. Тук ще се докоснете до най - голямата мистерия – времето - чрез хилядолетната история на града и историята на една от най-старите държави в Европа – българската. Посетете в рамките на един ден Националния исторически музей (НИМ) и един от обектите на ЮНЕСКО – Боянската църква. Пътуването в една посока с градски транспорт от централната пешеходна зона на София – бул. "Витоша" – до НИМ е около 35 минути, а до Боянска църква – повече от час. Цена на еднократен билет: 1.60 лв. Най-удобен вариант е да си купите дневна карта за 4 лв., която включва неограничен брой пътувания през деня с всички транспортни средства на градския транспорт – автобуси, тролеи, трамваи и метро.

Уличното изкуство в центъра на София

Напоследък София се превърна в арт пространство на открито, благодарение на графитите: те изникват тук-там по някоя фасада, преобразяват рушаща се стена, превръщат някоя постройка във футуристична сцена с невероятни герои, събират погледите на минувачите и са изрисувани от истински творци, известни като Urban Creatures. През лятото на 2013 г. в квартал "Хаджи Димитър" се появиха огромни графити върху три осеметажни блока, по-известни като "Дядо Добри", "Водолаза с крилата" и "Момичето с тайния подарък зад гърба". Снимките им обикалят медии и социални мрежи, а минувачите спират, за да сe възхитят на творческата фантазия на авторите им. Днес в квартал "Хаджи Димитър" ви очаква цяла галерия. Този маршрут ще ви предложи "галерията" на градския център на София. Творбите на уличното изкуство в градския център са разположени между трите туристически информационни центъра на София.

С деца на планина – опознай Витоша

На Витоша има от всичко за всички! За малчуганите ни е важно не само да подишат чист въздух и да се пораздвижат, а и да се възпита в тях любов и уважение към природата. А нашата любима планина, обгръщаща София в мистичните си обятия, може да ни предложи най-различни уютни местенца и маршрути с най-различна трудност. Този път ще разгледаме местността Златните мостове. В района има дузина хижи, повечето от които могат да се достигнат с кола. A за любителите на екопътеките – можете да потеглите по всеки един от добре маркираните и леки маршрути. Ориентирайте се по табелите, които ще ви отведат до близките хижи, където да се освежите или да обядвате. В празнични и почивни дни автобус 63 ще ви отведе директно до местността за около 30 минути. Спирката му можете да намерите на бул. „Цар Борис III” под номер 2543.

Покори Витоша за ден: Боянска църква - Боянски водопад

Боянският водопад е най-големият водопад на Витоша, спускащ се от 15 метра височина. Най-красив и пълноводен е през пролетта. Екопътеката е лесно достъпна – може да се стигне до началото ѝ с градски транспорт за около 30-50 минути. Маршрутът е достатъчно труден, за да ви предизвика поне малко, и достатъчно лесен, за да си прекарате един забавен следобед с приятели или семейство. Когато достигнете по-високата част от пътеката, можете да се насладите и на красива панорама на София. До Боянския водопад има няколко маркирани маршрута, но най-популярният започва от кв. Бояна. Той е с обща дължина 6 км и денивелация 600 м - Боянският водопад е на около 1300 м надморска височина. Ще ви отнеме ориентировъчно 2 часа нагоре и около час надолу. Пътеката е сравнително широка и с лек наклон през цялото време, така че няма от какво да се притеснявате. Маршрутът е подходящ и за начинаещи и големи деца, но все пак бъдете по-внимателни, защото има стръмни склонове. И разбира се - следете прогнозата за времето, тръгнете в подходящ час на деня, и се екипирайте добре – в по-високите части на маршрута е по-хладно и хлъзгаво.

Разгледай София отгоре: хижа „Алеко“ - връх Камен Дел

Връх Камен дел е любима панорамна локация на местните и на турситите. Той е разположен на около 1800 метра надморска височина и от него можете да хвърлите поглед и към красивите Витошки пейзажи на резерват Торфено бранище. Върхът може да се стигне и от кв. Драгалевци и местността Златните мостове, но най-бърз и лесен е маршрутът, започващ от хижа „Алеко“. Табели на български и английски език и отлична маркировка ще ви ориентират безпроблемно към върха. Маршрутът от хижа „Алеко“ до връх Камен дел е подходящ за всеки сезон, за малки и големи, а дори и за нощен преход. Отнема около час и половина с денивелация едва 70 метра и дължина 4 километра на посока. Първоначално преминава през гората, а останалата част от пътеката е през откритото Витошко плато, където обикновено има повече вятър и силно слънце. На места има и по-мочурливи участъци, в които може да се окаляте малко. И разбира се, не забравяйте да следите прогнозата за времето, да тръгнете в подходящ час на деня, както и да носите подходящата екипировка. Носете си вода, хапване и със сигурност вземете камерата – повярвайте ни, ще ви трябва!

Зимна Витоша: с. Железница - Черни връх

Предизвикателство за по-опитните планинари!
През зимата Витоша е истинско предизвикателство, но с подходящата екипировка, опит и компания, може да се превърне в незабравим спомен.
Внимавайте! Както във всяка планина, в някои дни има по-голяма опасност от лавини и времето може да бъде непредсказуемо – мъглата и силните валежи могат да имат животозастрашаващи последствия. Винаги проверявайте прогнозата и онлайн камерите преди да отидете на терен. Билото на планината обикновено също е и много ветровито. Жизненоважно е да носите правилната екипировка и да не тръгвате сами. Водоустойчиви якета и обувки са задължителни! Котките и щеките също са препоръчителни, особено ако се движите по стръмни и заледени маршрути – около реките и в гористите участъци на планината. При нещастен случай се свържете с Планинската спасителна служба на 112, 1470 или 02/ 963 2000. За по-опитните любители на еко-туризма маршрутът до Черни връх с начало от село Железница е идеален избор. По него можете да се отдалечите малко повече от града и да предизвикате себе си – изкачването в началото е стръмно и изморително, но гледката от Витошкото плато ще ви зареди отново с енергия! Отлична колова маркировка ще ви съпровожда през целия път, улеснявайки ориентирането.
Денивелация: 1300 м. Времетраене: 3-4 часа. Разстояние: 10 км.
Снимков материал: Петър Савов

На ски и екотуризъм: кв. Симеоново – Черни връх

Посетете няколко от най-популярните дестинации на Витоша в един ден!
Витоша е страхотно място за ски, но възможностите й не се ограничават с това. Има много екопътеки с зимна маркировка, достъпни и посещавани ежедневно от жителите и туристите на София. Насладете се на един снежен ден в планината!
Не забравяйте да следите внимателно прогнозата за времето, да се облечете със зимна екипировка и непромокаеми обувки и винаги да си имате компания – така е не само по-забавно и приятно, а и по-безопасно! При нещастен случай се свържете с Планинската спасителна служба на 112, 1470 или 02/ 963 2000.
Маршрутът от квартал Симеоново до Черни връх е около 12 км с над 1000 метра денивелация – подгответе се за дълго и сериозно катерене. Ако желаете да улесните значително пътя си и да си направите по-скоро кратка разходка, винаги можете да използвате кабинковия лифт „Симеоново“, който ще ви отведе директно до хижа „Алеко“. Не забравяйте, че началната станция на лифта се намира на съвсем различно място от началото на пътеката! Работното му време през зимния сезон е всеки ден от 8:30 ч. до 16:30 ч.

Еднодневна екскурзия в София с аудио гид

В тази обиколка са подбрани най-атрактивните културни и исторически паметници в столицата, които можете да посетите в рамките на един ден. Маршрутът е специално разработен от Audio Guide Bulgaria за индивидуална екскурзия в София, в която ще можете да посетите 25 забележителности и да слушате на 7 различни езика увлекателни беседи за всяка една от тях.
За да се насладите на София и да научите повече за историята и красотата ѝ, просто вземете своя преносим аудио гид с указания и беседи. Има два начина да се сдобиете с персонален аудиогид: - да резервирате и вземете под наем специализирано устройство (аудио гид) чрез сайта на Audio Guide Bulgaria - да свалите мобилното приложение за туризъм Audio Guide Bulgaria - Android, App Store, за да закупите и използвате мобилния екскурзовод през собствения си телефон.
Разходката с аудиогид ви дава свободата да се движите със собствено темпо, за собствено удоволствие. Можете да разглеждате толкова дълго, колкото ви е приятно, да спрете за почивка, когато имате нужда, да отидете до ресторант или магазин, когато пожелаете. В същото време ще разполагате с дигитален водач и екскурзовод, който да ви напътства точно и да ви разказва увлекателно, за да направи обиколката ви истински пълноценна.

Винена карта на София - магазините

Винена карта на София - магазините

София не е във винен регион, но заема централно място на българската винена карта.

И ако някой е скептичен – как така в град, далеч от лозовите масиви може да се говори за винен туризъм, ще му кажем: Лондон (поне по горните критерии прилича на София) е избран за една от десетте най-добри винени дестинации в света за 2017 г. от WineEnthusiast (наред с Тракийската низина, между другото)!

Градската Винена карта на София е създадена по инициатива на Столична община (VisitSofia.bg ) в партньорство с Българска Асоциация на Винените професионалисти. (https://www.bawp.bg/bg/)


Местата за качествено българско вино

Винена карта на София - барове и ресторанти

Винена карта на София - барове и ресторанти

София не е във винен регион, но заема централно място на българската винена карта.

И ако някой е скептичен – как така в град, далеч от лозовите масиви може да се говори за винен туризъм, ще му кажем: Лондон (поне по горните критерии прилича на София) е избран за една от десетте най-добри винени дестинации в света за 2017 г. от WineEnthusiast (наред с Тракийската низина, между другото)!

Градската Винена карта на София е създадена по инициатива на Столична община (VisitSofia.bg ) в партньорство с Българска Асоциация на Винените професионалисти. (https://www.bawp.bg/bg/)


Местата за качествено българско вино