Slider

Туризъм в цифри 2016

ОП „Туризъм“ има удоволствието да ви представи шестото по ред издание на статистическия справочник „София – Туризмът в цифри“. Изданието има за цел да предостави на всички заинтересовани информация за състоянието на туристическия сектор през 2016 г.

София продължава устремено да се утвърждава на световната туристическа карта като успешно развиваща се туристическа дестинация. Това проличава от растящата й популярност, която води до ежегодно нарастване на броя туристи. Следвайки силния ръст от 2015 г., София продължава с впечатляващ, двуцифрен ръст на туристите и на реализираните от тях нощувки през 2016 г., съответно 13% и 14%.

Непрекъснатият ръст на туристите и реализираните нощувки от няколко години насам не остава незабелязан. Това е и поводът през 2016 г. столицата ни да се нареди в топ 10 на европейските дестинации с най-голям ръст на броя туристи за периода 2009-2016 г. - над 7% средногодишно, редом с Барселона, Будапеща и Берлин. Това показва Индексът Мастер Карт (MasterCard Global Destinations Cities Index).

Безспорно важен принос за увеличаващата се популярност на София са и откритите 23 нови маршрута на Летище София през 2016г., като така общо обслужваните през годината дестинации са над 70. София става и все по-лесно достъпна благодарение на нискотарифните авиокомпании, които бързо се утвърждават на пазара.

Следвайки световните тенденции в туризма, София продължава да инвестира в развиването на туристическата си база, съблюдавайки устойчивото развитие на града. И през тази година бяха вложени средства за реконструкция и обновяване на паркове и зелени площи, на столичния зоопарк, за експониране на културно-историческото наследство, за обогатяване на културния календар и не на последно място – за модернизиране на градския транспорт. Всички усилия дават резултат, превръщайки столицата ни в един по-приветлив и атрактивен за туристите град. А висококачественото обслужване и достъпните цени, допринасят за удовлетвореността на туристите от престоя им и положителна нагласа за повторно посещение.

Иво Маринов
Директор на ОП „Туризъм“

прочети целия материал