Slider

Новини


Европейска нощ на учените 2023

Четвъртък, 28 Септември 2023

И тази година, на 29 и 30 септември 2023 година отбелязваме Европейската нощ на учените в рамките на проект K-TRIO „Учените в триъгълника на знания“. Събитието под мотото „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“е организирано в партньорство с Регионален исторически музей – София, Институт по математика и информатика на БАН, Единен център за иновации на БАН, както и водещи университети в страната, с координатор Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

От 16:00 до 22:00 ч. на 29 септември, учените от институтите на Академията за поредна година ще демонстрират научно приложни технологии и разработки в K-TRIO за ВСИЧКИ: Кабинети по любопитство, а в панела K-TRIO за ДЕЦА, бъдещите млади изследователи ще имат възможност да участват в забавни и образователни експерименти. Богата палитра от изследвания по които работят учените ще може да се види в панела K-TRIO за ВСИЧКИ, представен в 22 щанда, разположени на територията под Куполите на Софийското Ларго: от демонстрации на антични игри и демонстрация на средновековна фехтовка и исторически лекции до последните постижения в областта на роботиката, машинните авиационни системи и екологията.

Посетителите ще имат възможност да получат информация за Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network (EEN) - за интернационализация, технологичен трансфер, комерсиализация и достъп до финансиране. Услуги и възможности за бизнеса. Да се запознаят с дейности по Националния план за възстановяване и устойчивост: Платформа за сътрудничество с бизнеса. Между 19:30 и 22:00 ч. РИМ – София за пореден път ще представи Историческа вечер с лекции, беседи и практически демонстрации, свързани с дендрохронологията, съвременните исторически изследвания и средновековното европейско фехтовално изкуство, представени от водещи изследователи.

На 30 септември програмата ще продължи на територията на Археологическа експозиция Антична Сердика. От 11:00 до 13:00 ще бъде представена образователната игра „Пътешественици във времето“, разработена от млади учени и изследователи от БАН. Под формата на интерактивна игра, децата ще имат възможност да посетят различни исторически епохи и да научат нови интересни факти за живота в миналото, от Античността до Средновековието. Между 14:00 и 16:00 не само малките изследователи но и техните родители и всеки посетител, с интерес към историята и археологията ще има възможност да научи „Как се пресъздава историята“. Реконструкция, възстановка, жива история и експериментална археология – всичко това са термини, които добиват особена популярност през последното десетилетие у нас. Какви са различните подходи в пресъздаването на историята, кой се занимава с това и какво е мястото им в съвремието? Отговори на тези въпроси ще дадат представителите на софийското сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ и специалисти от Исторически Факултет на СУ.