Slider

Новини


Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“

Четвъртък, 14 Септември 2023

Фотоизложбата „София – толкова много за откриване“ бе открита вчера на Терминал 2 на летище София. Тя е съвместна инициатива на Столична община, Летище София и общинското предприятие „Туризъм“.

18 живописни фотографии от София посрещат пристигащите на Терминал 2 и могат да бъдат разгледани от пристигащите на ръкав и от тези, които са превозени с автобуси. „София е вратата на България и ние се радваме да посрещнем пътниците с красотата на най-големия град в страната. София е не само красива, но и древна, модерна и зелена. Град, който заслужава да се покаже и види“, с тези думи Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София откри фотоизложбата.

София е един модерен европейски град. София е град богат на културно-историческо наследство. София е „зелен“ град, град с много паркове и градинки, с близост до планината Витоша. София е мултикултурен и толерантен град. София е един много красив град, който заслужава да се види. С тази изложба, която успяхме да реализираме, и се надявам това да не е единствената съвместна инициатива на Столична община, ОП „Туризъм“ и летище София, всеки който посети града за първи път, всеки който стъпи на летище София Терминал 2, да има прекрасната възможност да се наслади на всички фотоси и разбира се, да посети София още веднъж.“, каза Ирина Савина-Бангеева, заместник-кмет направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм”.

Живописните пейзажи са дело на именития столичен фотограф Иван Шишиев. 12 пана с размери 203х98 см. съпровождат пътниците на входа на летище София, като от тях грейват красотите на Златните мостове, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, градина „Кристал“ и др. Най-внушителните сред паната са три 5-метрови фотографии разположени преди граничен контрол на Терминал 2. Фотографиите са на храм-паметника „Александър Невски“, Народния театър „Иван Вазов“ и Националната художествена галерия. Най-забележителна е 18-метровата композиция над ескалаторите, които посрещат кацащите на ръкав пътници у нас. Тя представлява фотография с лалета в парка до Народното събрание, с гледка към „Александър Невски“. Под всяка картина има поставен QR код, който препраща към мястото и разказва за него, а Гугъл може да те отведе до него.

„Нашата столица е толкова живописен и красив град, който, за да бъде показан, ще са нужни много и много снимки, но за нас е важно да покажем, че пътниците пристигат на едно хубаво място. А София не е просто столичен град, а град, където има толкова много за откриване“ – каза директорът на ОП „Туризъм“ към Столична община Людмил Пелов.

Изложбата ще радва пристигащите на летище София в продължение на година.