Slider

Новини


Третото издание на “Реките на София” очаква 30 000 посетители

Сряда, 24 Август 2022

В коритото на Владайска река до Лъвов мост ще се състои третият фестивал "Реките на София". По традиция се очакват множество безплатни събития, качествена музикална програма, арт базар, инсталации, модерен цирк и лятно кино. В социалните мрежи заявяват желание да присъстват рекордните над 28 000 души, като на място се очакват повече, съобщават организаторите от фондация Колективът, които са се подготвили с множество атракции по бреговете на Владайска река, както и на нивото на площад Лъвов мост.

Тази година фестивалът “Реките на София” минава под знака на две международни отличия.

Инициативата “Реките на София” стана единственият финалист от България в наградите за дизайн на Европейската комисия “Нов европейски Баухаус”. “Реките на София” също така спечели и Наградата за европейско културно наследство / Наградата Европа Ностра - най- престижното отличие в Европа в тази сфера. Откриването на фестивала ще бъде в 18:00 ч. в петък, 2 септември. Събитието ще продължи до 4 септември. Фестивалът “Реките на София 2022” е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.

Преди официалното откриване на фестивала ще се проведе форум с различните институции, които отговарят за Перловска и Владайска река — представители на Министерство на околната среда и водите, Столична община, Софийска вода и други. Ще се обсъдят решения за подобряване на състоянието на реките и особено чистотата им, както и следващи стъпки, които институциите ще предприемат.

Източник: Столица.bg

Снимка: Фондация „Колективът“