Slider

Новини


ГОРЕШЛЯЦИ 2022 В БАНКЯ

Петък, 08 Юли 2022

Тази година Банкя ще отбележи своите Празници на минералната вода, здравето и дълголетието „Горешляци 2022“ с богата културна програма. Самите празници Горешляци са на 15, 16, и 17 юли, но програмата в парка емблема на Банкя „Ротонда“ ще започне в аванс още от 9 юли с Лятно кино под звездите и прожекция на ретро лентата „Баш майстора на екскурзия“.

Организаторите от район „Банкя“ са се погрижили събитията да удовлетворят широк спектър културни нагласи на публика от най-разнообразен възрастов диапазон – като се започне от Детския радиохор на БНР на 10 юли и се стигне до песните на Влади Ампов – Графа.

На 11 юли в галерия „Тандра“ ще бъде представена последната книга на Румяна Николова, написана по идея на дизайнерката Диана Шингарова „Автентичният вкус на Банкя“ – един поглед към храната на старите банчани.

Вторник, 12 юли, е денят, в който изпълненията на класическа музика на квартет „Орфей“ ще подсили нотките на аристократизъм и изисканост, които витаят в парк „Ротонда“ още от утвърждаването на Банкя като курорт от зората на миналия век.

Сигурно за това време ще стане дума и на 13 юли - на традиционната среща на дълголетниците от града и околните села с кмета на район „Банкя“ Рангел Марков.

Вечерта на същия ден обещава да бъде много екзотична, ако се съди по името ѝ - „Бразилска вечер“ – концерт на Джаз формация „София“ и квартет „Тукан“ към Симфониета София.

В навечерието на първия ден от Горешляците, на 14 юли, фолклорни състави от Банкя и от ОКИ „Средец” ще накарат сърцата ви да заиграят. Почитателите на популярната певица Поли Паскова от Банкя ще могат да я чуят и поздравят за нейния творчески юбилей - 25 години на сцена.

На 15 юли от 9:00 ч. в местния храм „Свети Кирик и Юлита” е ключовото събитие на тези празници, около които се ситуира целият празник – Тържествената Света Литургия и водосветът за здраве, които ще бъдат отслужени.

В първата вечер на Горешляците ще бъдат зарадвани почитателите на Мелпомена със спектаклите „Котаракът в чизми” на ЖАР Театър (ОКИ „Средец“) и „На живо от оня свят“ с участието на Албена Михова, Кирил Ефремов и Евгени Будинов, който е от Банкя.

Звуците на клаксони на ретро автомобили ще огласят Банкя на 16 юли, събота, с маршрут от с. Иваняне до парк „Кестените“ в ХІІІ-ия Авто ретро парад съвместно с Български автомобилен клуб „Ретро“, по време на който ще има и концерт на школата за изкуства „Есенс“. Вечерта – голям концерт с участието на K.Lina, Трио ВИВА и ГРАФА.

ХІІІ-ият пленер на художниците от Банкя ще се състои на 17 юли – неделя, от 11:00 часа в парк „Кестените“. По същото време е и концертът на децата от музикална къща „А Камертон“. В 12:00 часа ще започне спектакълът на театър „Сириус“ - „Кучето, което не можеше да лае“.

И това не е всичко - на 14 и 15 юли пешеходната зона ще се превърне в „Алея на занаятите“, организирана съвместно с Регионалната занаятчийска камара – София, а на 16 и 17 юли - „Пазар на производителя“.

Банкя очаква през тези дни всички, които искат да си подарят празник.

Източник: СО РАЙОН „БАНКЯ”