Slider

Новини


ЗВУКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

Четвъртък, 19 Май 2022

За втора поредна година по случай 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура, книгите се завръщат на площад „Славейков“ в аудиоформат. За да направим празника още по-специален, Ви каним да преживеете „Звукът на българската литература“ – мултижанровата аудиоинсталация на емблематичния площад, която ще Ви пренесе през емоцията в словото от любими български книги. На любимия „Славейков“ ще се срещнем със „Скритите букви“ – пейките с форма на букви, вече представили българската кирилица и съвременна поезия по света. Проектът на фондация „Прочети София“ съчетава типография и поезия в градска среда и създава нови места за четене и срещи на открито. До сега арт инсталацията е гостувала в Париж, Рабат, Берлин, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер и Гент.

Програма на „Звукът на българската литература:

Площад „Славейков“
24 май 2022 г., от 11:00 до 18:00 ч.

11:00 – Зона Детска литература, пред Столична библиотека – четене на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel – „Феята от захарницата“ на издателство „Рибка“ от любимия разказвач на малки и големи – актрисата Силвия Петкова. Среща с авторката Катя Антонова и автографи.

15:00 – Зона Класика – беседа с малко познати и любопитни истории за българските класици, творили около пл. „Славейков“ от литературната историчка Катя Зографова. Със своите над 15 издадени книги тя е автор и водещ и на популярната литературна разходка „Непознатите класици“. Нейната беседа ще започне в близост до пейката на Славейкови, а историите ѝ ще се леят като водопад точно под голямата книга в началото на площада, от която през целия ден ще звучи българска класическа литература.

17:00 – Зона Съвременна литература – при пейките-букви в центъра на площада – среща с авторите Мария Касимова-Moaсе и Рене Карабаш, литературно четена на избрани техни откъси и автографи.

Събитието се случва по инициатива на Storytel и идея на агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, фондация „Прочети София“, Столична библиотека и Асарел Медет.

Текст и изображение: интернет страница на Столична библиотека