Slider

Новини


Създадоха Център за изкуствен интелект в София

Вторник, 12 Април 2022

Към СУ „Св. Климент Охридски“ откриха Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - Федералния технологичен институт в Цюрих и Политехническия университет в Лозана. Целта на проекта е да привлече световно известни преподаватели в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, да създаде технологични лидери и изследователи на водещо ниво и да насърчи развитието на успешни стартъпи и предприемачи.

По думите на президента Румен Радев, който присъства на официалното откриване на института, „България има потенциал и трябва да се развива като водещ изследователски и научен център в областта на високите технологии“. Тази не лесна задача, според Радев, изисква обединяването на много институции, на усилията на академичните среди и на цялото ни общество. По този повод, президентът изтъкна приноса и неуморния труд на проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT и професор в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, водещ учен в света на компютърните науки и изкуствения интелект.

„INSAIT е блестящ пример как личност със своите дълбоки познания, професионален авторитет, визия за бъдещето и огромна енергия може да промени хода на историята не само за една страна, а за цял регион“, отбеляза държавният глава и подчерта, че създаването на този институт е успяло да обедини усилията на четири правителства – две редовни и две служебни, постигнали единство и приемственост в името на висока национална цел. „Сигурен съм, че ако втората част на Българо-швейцарската програма продължи по този начин и създадем още няколко такива института, ще имаме много по-благотворна политическа среда в България“, отбеляза Румен Радев.

Снимка : БГНЕС