Slider

Новини


Междузвездно кулинарно парти

Вторник, 12 Април 2022

На 12-ти април (вторник), от 17:30 ч. в Националния политехнически музей (НПТМ) ще бъде отбелязан Деня на авиацията и космонавтиката.

По този повод ас. д-р Николай Солаков и ас. д-р Камелия Логиновска от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанската академия ще представят част от любимата храна на космонавтите и астронавтите.

След САЩ и Русия, България е третата в света страна, произвеждаща лиофилизирани храни, използван в ситуации, в които човешкото тяло трябва да устои на екстремни изпитания – космически полети, продължителни експедиции, тежки заболявания.

В специалната ни витрина са представени още уреди и апаратура, създадени от български учени, използвани в различни научни космически програми и полети. Интерес предизвиква и моделът на космическата оранжерия. „Кулинарното парти“ ще се проведе в експозицията, където в момента са изложени над 100 Lego Star Wars модела. Всеки, който има желание, може да дойде с тематичен костюм на герой от любимата междузвездна сага. Ще има и изненади...

Входът за деца и ученици е свободен.

Събитието е част от инициативите свързани с отбелязването на 65-тата годишнина от основаването на НПТМ. То се осъществява с любезното съдействие на Парти агенция „ЖиВ ентъртеймънт“ и медийното партньорство на Българска телеграфна агенция.

Снимка: НПТМ