Slider

Новини


„Портрет на София“ под стъкления купол на Софийското ларго от 3 до 10 април 2022 г.

Петък, 01 Април 2022

Широкоформатни фотографии на известния фоторепортер Йордан Симеонов ще бъдат представени в изложбата „Портрет на София“ под стъкления купол на Софийското ларго. Откриването на изложбата е на 4 април (понеделник) от 18.00 часа с прожекция на късометражен филм за проекта „Портрет на София“, заснет и режисиран от Добрин Кашавелов, автор на седем документални филма, отличени с награди и поставени в официалната селекция на престижни фестивали за документално кино в България и Европа.

Изложбата с 24 фотографии може да бъде разгледана до 10 април.

Инициативата е посветена на 3 април - датата, на която преди 143 години София е обявена за столица на България.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община.

Главни герои са жени, които се казват Софѝя и живеят в София. Изложбата е портрет на града през историите на героините от различни поколения - от 5 до 75 години. Те са с най-разнообразни професии - актриси, художник, учителка, ученичка, лекар, архитект, спортист по художествена гимнастика. Чрез фотографиите жените разкриват своята специална връзка с името Софѝя и града със същото име, в който живеят.

„Портрет на София“ е 3-годишен проект на фотографа от вестник „24 часа“ Йордан Симеонов, носител на множество награди от фотоконкурси, автор на много изложби и публикации в България и в чужбина.