Slider

Новини


Мащабен ремонт на трамвайната линия по бул. "Цар Борис III"

Сряда, 12 Май 2021

В София започна реконструкцията на трасето на трамвай № 5, което е най-големия ремонт в София тази година. Новият мащабен ремонт ще продължи до 2023 г. и e последната част oт пpoeĸт „Интeгpиpaн cтoличeн гpaдcĸи тpaнcпopт-фaзa ІІ“, който е на обща стойност почти 127 млн. лв. и се осъществява  c финaнcoвaтa пoдĸpeпa нa Oпepaтивнa пpoгpaмa „Peгиoни в pacтeж“ 2014 – 2020 г.

Реконструкцията на трамвайния път по "Цар Борис III" ще се прави на два етапа. На 10 април 2021 г., започна ремонта на участъка от пл. "Македония" при кръстовището с бул. "Христо Ботев" до ухото на "Бъкстон". Работата в този участък ще продължи близо година, като проектът включва и направата на  линеен парк от пл. "Македония" до Руски паметник с озеленяване, велоалея и места за отдих.

Следващият етап от реконструкцията ще продължи по трасето в участъка от „Бъкстон“ до „ Княжево“. Освен подмяната на релсите, ще бъде сменена контактно-кабелната мрежа и ще се изградят нови перони, спирконавеси и видеонаблюдение.

По време на ремонтните дейности, трамваи номер 4 и 5 ще бъдат заменени с рейсове, които ще се движат по съответните маршрути и спирки.