Slider

Новини


Новото 4-километрово трасе на метрото вече работи

Сряда, 12 Май 2021

Към продължението на трети лъч влиза и новоизградената спирка в „Горна Баня“, като това се очаква да доведе трафикът на коли в София да намалее с до 25%.

Новото трасе по трета линия има четири метростанции - "Овча купел", "Мизия/Нов български университет", "Овча купел 2" и "Горна баня".

Успоредно с изграждането на новия участък на метрото в квартал „Овча купел“, бул. "Президент Линкълн" беше изцяло обновен. Допълнително е направена и изцяло нова улица в квартала.

Заедно с метрото са построени нови 3 буферни паркинга за общо 700 автомобила. С пускането в експлоатация на новите станции, ще заработи и открит буферен паркинг, намиращ се до последната спирка при околовръстния път с "Горна баня". Изградена е и връзка на метрото с нова ж.п. спирка по линията „София-Перник“. Така с пускането на новите 4 км от 3-та линия общото трасе на метрото става 52 км с 47 метростанции.

В плана за развитие и устойчивост са предвидени пари, които ще са достатъчни за изграждане и на новите 8 метростанции до Тех парка и от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски - Г“.

На финала е и процедурата за удължаване на метрото от метростанция „Люлин“ с междинна станция между 2 и 3 микро район. в ж.к. „Люлин“ до Околовръстния път.

Имаше и общественото обсъждане за включване в Общия устройствен план на София на трасето, което ще осигури връзка на метрото със Симеоновския лифт.