Slider

Новини


„Софийски истории от галерията“

Сряда, 12 Май 2021

Това е наименованието на поредица от 25 кратки филма, които ще се излъчват всяка седмица в периода 16 април – 1 октомври 2021 г. Проектът се реализира от Регионален исторически музей – София в партньорство с Националната галерия. В него участват 25 български творци, които разказват лична история, свързана със спомен, преживяване или собствена интерпретация на  произведение от фонда на галерията, което са си избрали – пейзаж, портрет или пък творба, представяща градското ежедневие.

До началото на месец октомври всяка седмица ще имате възможността да се срещате с различен разказвач на софийски истории и с произведение от фонда на Националната художествена галерия, което го е развълнувало.

Първите четири епизода вече са публикувани в канала на Националната галерия в Youtube и са субтитрирани и за хора със слухови увреждания. В тях свои спомени и лични истории разказват диригентът Максим Ешкенази, телевизионната водеща Мария Силвестър, журналистът Димитър Стоянович, писателят Георги Господинов.

Проектът се реализира с подкрепата на  Столична община, Столична програма "Култура" 2021 г., Направление "Активни публики". Партньори в проекта са още сайтовете ploshtadslaveikov.com и actualno.com.