Slider

Новини


БОРИСОВАТА ГРАДИНА В СОФИЯ - ОЩЕ ПО-АТРАКТИВНА

Петък, 31 Януари 2020

Мащабен проект за близо 12 млн. лв. на Столична община стъпка по стъпка ще обнови една от най-посещаваните атракции на София – Борисовата градина. През изминалата 2019 г. в най-големия и най-стария парк на града бе възстановен розариумът с 2000 рози и фонтан, бяха поставени 79 нови пейки, чешма, ново осветление и поливна система, а алеите в участъка бяха ремонтирани. През 2020 г. ще бъде обновено „Езерото с лилиите“, а следващи етапи са възстановяването на 28 000 кв. м. асфалтови алеи в парка, на обществената тоалетна, на чешмите и алпинеума. В плановете се предвижда поставяне на алейно осветление, разширяване на видеонаблюдението в историческата част на парка, изграждане на ВиК мрежа и поливна система.

Така насладата от растителното богатство на градината ще бъде пълна – ще усетите свежестта на иглолистни дървесни видове – черен бор и смърч, ще разпознаете екзотични видове като секвоя, кедър и гинко билоба, ще откриете и широколистни дървета - ясен, явор, бреза, липи и кестени - в две главни алеи, и цяла алея на вековни дъбове, където повечето дървета са на средна възраст от 110 години. Европейската катерица е най-атрактивният обитател на тези зелени системи, заедно с над 65 вида птици – сойка, зелен кълвач, кос, черешарка, синигер, поен дрозд и др.

В парка ще откриете и Астрономическа обсерватория на Софийския университет, една от първите обсерватории на Балканите. Там е и един от най-големите мемориали на открито в страната - алеята с паметници на видни българи – революционери, писатели, поети, визионери: Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Иван Вазов, Марин Дринов, Димитър Димов и т.н.

Столична община ви кани в атрактивната градина на София – Борисовата градина, за да поемете от зелената свежест на природата!

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети