Slider

Как да пътувам


Как да пътувам

ЛЕТИЩЕ СОФИЯ

Летище София е най-голямото летище в България и се намира само на 20 минути с метро от център на града. Летището разполага с два терминала – Терминал 1 и Терминал 2. Между Терминал 1 и Терминал 2 е осигурен безплатен директен транспорт без междинни спирки по маршрута.

Автобусите са обозначени като трансферни, и се движат с работно време 24/7 както следва:
По маршрута Терминал 1 – Терминал 2 – Терминал 1 в часовете от 08:00 до 20:00 ч. на интервал от 30 мин.
За времето от 20:00 до 08:00 ч. по направлението Терминал 1 – Терминал 2 – Терминал 1 междутерминалният транспорт е на 40 мин.

Спирките на трансферния автобус са непосредствено пред терминалните сгради и са обозначени с вертикална и хоризонтална маркировка.

Гишета „Информация“ са разположени в обществените зони на двата терминала - тел.: 02 937 22 11/ 02 937 22 12/ 02 937 22 13.

За полетна информация, моля, посетете – https://sofia-airport.eu/bg/ или тел.: 02 937 22 11/ 02 937 22 12/ 02 937 22 13.

От и до Летище София може да се използва удобен подземен и наземен обществен градски транспорт – метро и автобуси.
МЕТРОСТАНЦИЯ "ЛЕТИЩЕ СОФИЯ"

Метростанция "Летище София" се намира в източната част на Терминал 2. До нея се стига следвайки синята линия върху подовата настилка в обществената зона на Терминал 2. Софийското метро свързва Летище София с центъра на града и осигурява удобни транспортни връзки с линиите на наземния градски транспорт. Времето, което е необходимо за достигане от Летище София до центъра е около 20 мин. Метровлаковете от и до летището се движат в делнични и празнични дни от 5:30 ч. до 24:00 ч. Със смяна на линиите на метростанция "Сердика" се достига от летището до Централна автогара София и Централна жп гара. Можете да видите точното разписание на метровлаковете по линията на https://www.metropolitan.bg/za-grazhdani/grafik-na-dvizhenie

Връзка с железопътния транспорт е възможна и чрез намиращата се на две метроспирки от Летище София метростанция "Искърско шосе". За повече информация относно разписание на жп влаковете – http://www.bdz.bg/bg/.

Карти за еднократно пътуване с метро

Цената на карта за еднократно пътуване с подземен обществен транспорт е 1,60 лева и може да бъде използвана за вход в метрото до 30 минути след момента на закупуване/издаване. В метростанция "Летище София" са разположени автомати за закупуване на карти за еднократно пътуване с метро. Освен с български левове и монети, на единия от автоматите карти за еднократно пътуване могат да бъдат закупени и с кредитни карти. Карта за еднократно пътуване може да бъде закупена и от касата на метростанцията. Там може да бъде закупена и дневна карта за всички линии – 4 лева, както и електронна карта, заредена за десет еднократни пътувания само с метро – 12 лева.

АВТОБУСНИ ЛИНИИ № E84, № E184, № 384 - наземен обществен транспорт

Автобусна линия № E84 се движи от центъра на града  - спирка ул. "Ген. Гурко" под номер 1903, до Терминал 2 и след това до Терминал 1 на летище София. Автобусът се връща до центъра на града.

Автобусна линия № E184 се движи от центъра на града - спирка ул. "Ген. Гурко" под номер 1903, до Терминал 1 и след това до Терминал 2. Автобусът се връща до центъра на града. Времето, необходимо за достигане от центъра на града до летището с автобусни линии № E84 и № E184 е приблизително 45 мин.

Автобусна линия № E384 осигурява достъп до летище София – Терминал 2 от жк "Дружба". Маршрутът с начална спирка жк "Дружба" 2 е по бул. "Хр. Колумб", през жк "Дружба"1 до Терминал 2 и обратно по същия път. Линии № E84, E184,384 са с целодневно разписание, като точните часове, вкл. първа и последна кола са публикувани на www.sofiatraffic.bg/bg/common.

Карти за еднократно пътуване с наземен обществен транспорт - автобус Цената на карта за еднократно пътуване с наземен обществен транспорт е 1,60 лева. Картата може да бъде закупена от търговските обекти на Център за градска мобилност, които са разположени на автобусните спирки на Терминал 1 и Терминал 2. Картата за еднократно пътуване трябва да бъде перфорирана веднага след качване в превозното средство и е валидна само за даденото превозно средство. Автомати за карти са инсталирани в някои автобусни превозни средства. Картата издадена от този автомат не се перфорира. Карти за еднократно пътуване с наземния обществен градски транспорт могат да бъдат закупени от търговските обекти на Център за градска мобилност разположени на автобусните спирки на Терминал 1 и Терминал 2, както и от автоматите, инсталирани в обществената зона "Пристигане" на Терминал 1. Автоматите работят с български левове и монети, а издадените карти са валидни за автобусни линии № E84, E184,384. От търговските обекти на Център за градска мобилност могат да бъдат закупени следните карти за пътуване с обществен градски транспорт: дневна карта за всички линии; карта с талони за десет еднократни пътувания с наземен транспорт; различни видове персонализирани и неперсонализирани абонаментни карти.