Slider

Хайде на разходка в София!


Хайде на разходка в София!

Уличното изкуство в центъра на София

Напоследък София се превърна в арт пространство на открито, благодарение на графитите: те изникват тук-там по някоя фасада, преобразяват рушаща се стена, превръщат някоя постройка във футуристична сцена с невероятни герои, събират погледите на минувачите и са изрисувани от истински творци, известни като Urban Creatures. През лятото на 2013 г. в квартал "Хаджи Димитър" се появиха огромни графити върху три осеметажни блока, по-известни като "Дядо Добри", "Водолаза с крилата" и "Момичето с тайния подарък зад гърба". Снимките им обикалят медии и социални мрежи, а минувачите спират, за да сe възхитят на творческата фантазия на авторите им. Днес в квартал "Хаджи Димитър" ви очаква цяла галерия. Този маршрут ще ви предложи "галерията" на градския център на София. Творбите на уличното изкуство в градския център са разположени между трите туристически информационни центъра на София.

1. Туристически информационен център – София

СТАРТ: Туристически информационен център – София /Подлеза на СУ "Свети Климент Охридски"/ Началната точка на този маршрут започва от Туристически информационен център – София, където можете да получите подробна информация за това къде и какво да посетите и как най-лесно да стигнете до там. Можете да получите безплатни карти на града, дипляни и брошури за туристически обекти, атракции и събития в София.

2. ул. "Иван Вазов" 11-13 – автори 140 IDEAS, 2011

От "Туристически информационен център – София" се насочете по бул. "Васил Левски", завийте надясно на ул. "Иван Вазов" и първият обект от маршрута – магазин на ул. "Иван Вазов" 11-13 ще остане вдясно. Времетраене: 7 мин. Разстояние: 550 м.

3. бул. "Цар Освободител" 12 – автори ХРОМЕ+RAYAX, 2011

Следващата точка от маршрута е на бул. "Цар Освободител" 12. Продължете по ул. "Иван Вазов", завийте надясно на ул. "6-ти Септември" и обектът ще остане отдясно на бул. "Цар Освободител" 12. Не пропускайте да видите някои от основните забележителности на София в този район: Народното събрание и храм-паметник "Александър Невски". Времетраене: 7 мин. Разстояние: 550 м.

4. Автор – Bozko, 2014 г., бул. "Мария Луиза" 11 - "Антракт"

За да видите третия графит, е необходимо да вървите по бул. "Цар Освободител", където може да разгледате Руската църква, Националната художествена галерия и и да минете край Министерски съвет. Когато вървите по бул. "Цар Освободител", от лявата страна ще видите в центъра на Градската градина "читАлнЯта". С лице към Президентството на Република България трябва да пресечете площад "Независимост", където можете да видите останките от античния комплекс Сердика и ТИЦ "Ларго". Над тях е статуята на София, обърната с лице към триъгълника на властта – Президентство, сграда на Народното събрание и Министерски съвет. Непосредствено до статуята на София - вдясно от нея само на 50 м. има друг пример за улично изкуство – на стената на жилищен блок с лице към Министерски съвет и ЦУМ. Bozkо e автор на тази графити творба, която провокира различни теми. Времетраене: 12 мин. Разстояние: 1 км.

5. "Шандор Петьофи" 55 - Насимо

За да стигнете до следващата невероятна картина на градското изкуство, вземете метрото от Сердика 2 - в непосредствена близост до туристическия информационен център "Ларго" за една спирка - до Националния дворец на културата - или вървете по пешеходния булевард "Витоша" направо до НДК. Малката улица "Шандор Петьофи" е от дясната страна, ако се изправите с лице към Националния дворец на културата. № 55 е в самото начало на маршрута ви по малката улица "Шандор Петьофи" - на пресечната точка с ул. "Цар Асен". "Божи дар" - май, 2016 г., автор - Nasimo Красивият графит на българско момиче, облечено в българска национална носия, се появи на улица "Шандор Петьофи"№ 55 в края на май 2016 г. Името на творбата е "Божи дар" и представя Рада, българска невеста, и красотата и българските традиции. Графитът е в непосредствена близост до пекарна и е дело на Nasimo. Времетраене: 5 мин. с метро и 7 мин. пешеходна разходка, или ако предпочатате само пешеходна разходка, ще са необходими 20 мин. Разстояние: 1 км.