Slider

Хайде на разходка в София!


Хайде на разходка в София!

Зимна Витоша: с. Железница - Черни връх

Предизвикателство за по-опитните планинари!
През зимата Витоша е истинско предизвикателство, но с подходящата екипировка, опит и компания, може да се превърне в незабравим спомен.
Внимавайте! Както във всяка планина, в някои дни има по-голяма опасност от лавини и времето може да бъде непредсказуемо – мъглата и силните валежи могат да имат животозастрашаващи последствия. Винаги проверявайте прогнозата и онлайн камерите преди да отидете на терен. Билото на планината обикновено също е и много ветровито. Жизненоважно е да носите правилната екипировка и да не тръгвате сами. Водоустойчиви якета и обувки са задължителни! Котките и щеките също са препоръчителни, особено ако се движите по стръмни и заледени маршрути – около реките и в гористите участъци на планината. При нещастен случай се свържете с Планинската спасителна служба на 112, 1470 или 02/ 963 2000. За по-опитните любители на еко-туризма маршрутът до Черни връх с начало от село Железница е идеален избор. По него можете да се отдалечите малко повече от града и да предизвикате себе си – изкачването в началото е стръмно и изморително, но гледката от Витошкото плато ще ви зареди отново с енергия! Отлична колова маркировка ще ви съпровожда през целия път, улеснявайки ориентирането.
Денивелация: 1300 м. Времетраене: 3-4 часа. Разстояние: 10 км.
Снимков материал: Петър Савов

1. село Железница

Началото на пътеката се намира на улица Самоковско шосе в село Железница. То е разположено на около 1000 метра надморска височина и най-лесно се достига с автобус 98, който можете да хванете от Метростанция „Витоша“ на всеки 20-30 минути. Автобусът пътува около 40 минути и трябва да слезете на последната спирка: „Кметство Железница“ (0937). Пътеката започва там, където река Ведена пресича пътя. Оглеждайте се за табелите, синя и колова маркировка – те ще ви поведат по поречието на реката и след това нагоре в гората. Подгответе се за дълго и изморително изкачване сред живописната иглолистна гора и след това в откритите високи части на Витоша.

2. Високопланинска учебно-спортна база “Проф. Ив. Стайков”

След изморителното изкачване имате възможност да отдъхнете във Високопланинската учебно-спортна база „Проф. Ив. Стайков“, още позната като хижа Физкултурник, Учебна база „Академик“ на Националната спортна академия и бившата хижа „Купена“. Насладете се на топла напитка и простора наоколо – най-трудното е зад вас и остава една приятна разходка до върха.

3. Черни връх

Особено през зимата панорамната гледка от Черни връх е зашеметяваща - имате 360 градусов пейзаж на планината, както и малка част от София и околните планини Рила и Стара планина! Независимо дали ще се насладите на чай в метеорологичната станция или ще разгледате побелелите заледени камъни по върха, Черни връх ще бъде любопитната кулминация на пътешествието. А ако сте любители на ските – можете да се спуснете до хижа Алеко по поддържаните писти на Ски Витоша!