Slider

Хайде на разходка в София!


Хайде на разходка в София!

Разгледай София отгоре: хижа „Алеко“ - връх Камен Дел

Връх Камен дел е любима панорамна локация на местните и на турситите. Той е разположен на около 1800 метра надморска височина и от него можете да хвърлите поглед и към красивите Витошки пейзажи на резерват Торфено бранище. Върхът може да се стигне и от кв. Драгалевци и местността Златните мостове, но най-бърз и лесен е маршрутът, започващ от хижа „Алеко“. Табели на български и английски език и отлична маркировка ще ви ориентират безпроблемно към върха. Маршрутът от хижа „Алеко“ до връх Камен дел е подходящ за всеки сезон, за малки и големи, а дори и за нощен преход. Отнема около час и половина с денивелация едва 70 метра и дължина 4 километра на посока. Първоначално преминава през гората, а останалата част от пътеката е през откритото Витошко плато, където обикновено има повече вятър и силно слънце. На места има и по-мочурливи участъци, в които може да се окаляте малко. И разбира се, не забравяйте да следите прогнозата за времето, да тръгнете в подходящ час на деня, както и да носите подходящата екипировка. Носете си вода, хапване и със сигурност вземете камерата – повярвайте ни, ще ви трябва!

1. Хижа „Алеко“

Началната точка е паркинга на хижата, където вдясно ще видите чешма и до нея – пътека с табела за Златните мостове и жълта маркировка. Намира се срещу входа на кабинков лифт „Симеоново“. Внимавайте с ориентацията, защото от другата страна на хижа „Алеко“ има и друга чешма, но пътят от там води към Черни връх.

2. Каменна река

След няколко минутки ще пресечете голяма каменна река по красиво бяло мостче, което ще ви ориентира, че сте на правилния път. Каменните реки са много характерна и любима атракция на Витоша. Следва широка горска пътека, минаваща през хижа „Преспа“, която не е отворена за туристи, но има маси, подходящи за хапване и почивка. От там пътеката излиза от гората и продължава по просторното Витошко плато.

3. Заслон „Ушите“

Продължавайки разходката през просторните поляни, все така следваме коловата жълта маркировка в посока Златните мостове. В кратък участък почвата може да е по-мека и кална, но с непромокаеми обувки няма от какво да се притеснявате. Стигайки малкия уютен заслон „Ушите“, ще трябва да се отклоните от жълтата маркировка и да завиете надясно. Пред вас ще виждате самият връх, подобен на голяма каменна купчина, който ще ви ориентира.

4. Връх Камен дел

Преминете по камъните бавно и внимателно, особено ако са влажни. Когато стигнете върха, пред вас ще се открие неповторима гледка. Там е по-ветровито, но ако се облечете добре, може да поседите по-дълго на някой от камъните, да правите снимки, да хапвате, или просто да се наслаждавате на безкрайния простор. Поради лесния маршрут, локацията е популярна – там много често ходят фотографи, семейства с деца, любителите на красиви изгреви и много други.