Slider

Хайде на разходка в София!


Хайде на разходка в София!

С деца на планина – опознай Витоша

На Витоша има от всичко за всички! За малчуганите ни е важно не само да подишат чист въздух и да се пораздвижат, а и да се възпита в тях любов и уважение към природата. А нашата любима планина, обгръщаща София в мистичните си обятия, може да ни предложи най-различни уютни местенца и маршрути с най-различна трудност. Този път ще разгледаме местността Златните мостове. В района има дузина хижи, повечето от които могат да се достигнат с кола. A за любителите на екопътеките – можете да потеглите по всеки един от добре маркираните и леки маршрути. Ориентирайте се по табелите, които ще ви отведат до близките хижи, където да се освежите или да обядвате. В празнични и почивни дни автобус 63 ще ви отведе директно до местността за около 30 минути. Спирката му можете да намерите на бул. „Цар Борис III” под номер 2543.

1. Местността Дендрариума

По пътя за Златните мостове, първата любопитна спирка е местността Дендрариума. Там, освен маси и места за пикник и игра, можете съвсем безплатно да разгледате колекция от почти 150 различни дървесни, храстови и тревни видове както от българската флора, така и от други страни. На площ от 1400 декара са разположени алеи, както и няколко малки езера. Автобус 63 може да ви заведе и до там през уикенда, като трябва да слезете на спирка „Дендрариума“ под номер 6566.

2. Детски екостационар „Белите Брези“

Около километър след Дендрариума се намира местността Белите брези. Тя разполага с музей на мечката и музей на совата. Те работят от 1 юни до 30 септември от 10 до 16 часа. Музеят на совата работи всеки ден, а на мечката – само през уикенда. Там децата могат да се запознаят с живота, разновидностите, храната и местообитанието на величествената кафява мечка и българската сова. Представени са и различните вярвания, митология и традиции, свързани с тях. До мястото можете да стигнете и с автобус 63, но ще трябва да повървите километър от спирка „Дендрариума“.

3. Златните мостове

Едно от най-предпочитаните места на софиянци за почивка е именно местността Златните мостове. Тя носи името си заради огромните каменни реки, които са покрити от мъх със златист цвят. Районът е далеч от шума на града и има много места, подходящи за пикник с големи маси, поляни и люлки. Там преминава и малка рекичка, вливаща се във Владайска река.

4. Хижа „Момина скала“

Ако искате да хапнете нещо вкусно сред природата и да оставите децата да си играят свободно на голямата поляна, хижа Момина скала е страхотно кътче, сгушено в гората над кв. Бояна. Намира се на 2 км от Златните мостове – стига се безпроблемно пеша или с автомобил по асфалтиран и павиран път. Освен ресторант там се намира и единствената сладкарница на Витоша. Прохладата и чистият въздух на 1500 метра надморска височина ще ви осигурят добро настроение и приятна умора след цял ден игри.