Slider

Поклонически маршрути


Маршрути

Поклоннически маршрути

Поклоннически път Рилският Чудотворец

Поклоннически път от църквата „Св. София” до Рилския манастир 01 август - датата е фиксирана

От 2010 година в периода от 01 до 06 август се провежда поклоннически път „Рилският Чудотворец”. Събитието се организира по инициатива на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословията на Софийската света митрополия и със съдействието на ОП „Туризъм”. Маршрутът на поклонниците тръгва от храм „Св. София”, като крайната цел е Рилската света обител.

Поклонниците преминават по маршрута следвайки стъпките по които са пренесени мощите на Св. Йоан Рилски през 1469 година. Подкрепяни с молитви и богослужения участниците преодоляват три планини – Витоша, Верила и Рила, отсядайки в две села намиращи се по пътя им – село Ярлово и село Клисура. Там поклонниците се посрещат гостоприемно от местното население и се настаняват в храмовете. На шестия ден миряните пристигат в Рилския манастир и се покланят пред мощите на Свети Йоан Рилски.

Поклоннически път Света Троица

Поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица” (на празника Св. Дух) датата не е фиксирана.

ОП „Туризъм” към Столична община, Богословски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски”, с благословията на Св. Синод, провеждат поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица”. Поклонническият път е всяка година на храмовия празник на манастира.

Преходът е около 8,00 км и се изминава за около от 2 часа, като в по-голямата си част преминава по екопътеките изградени около град Банкя. Когато пристигнат в манастира поклонниците присъстват на празнична света Литургия в манастира и на Водосвет в храма на манастира.

Смисълът на християнското поклонничество е вплетен в библейските послания. Историята на поклонническото пътуване може да се търси назад в историята, но неговата същност винаги е израз на желанието и стремежа за търсене на истината, за среща с Бог.

Днес поклонническите пътувания привличат все повече млади християни, водени от вярата в християнските традиции, като се превръщат в своеобразно изпитание на духа, защото поклонничеството може да се разглежда както като лично духовно преживяване, така и като нравствено общуване с другите.

Поклонническите пътувания до светите места от Софийската Мала Света гора са значимо за столичани събитие, което много успешно се презентира и популяризира от информационните центрове на ОП „Туризъм”.

Поклоннически път Покров Богородичен

Поклоннически път от църквата „Св. Петка” в кв. „Кремиковци” до Кремиковски манастир „Св. Георги Победоносец” - 01 октомври

Всяка година на 01 октомври се провежда поклоннически път „Покров Богородичен” от кв. „Кремиковци” до Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец”, организиран от ОП „Туризъм” при Столична община, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и с благословията на Софийската Света митрополия.

Поклонническият път се провежда по предварително изготвена програма- започва от църквата „Св. Петка” в квартал Кремиковци с молитва и завършва след тържествена Света Литургия и водосвет в манастира „Св. Георги Победоносец”.

До кв. „Кремиковци” можете да се придвижите с:

1.Трамвай № 22 до последната му спирка – автогара „Изток”, след това автобус № 117 до спирка ул. „Света Петка” в кв. „Кремиковци”, разписанието му можете да видите тук: www.sofiatraffic.bg.

2. С автомобил до църквата „Св.Петка”.

Поклоннически път Възнесение Господне

Поклоннически път от село Лозен църквата „Св. Константин и Елена” до Лозенски манастир „Св. Спас” (на празника Възнесение Господне), датата не е фиксирана.

От 2010 г. ОП „Туризъм” - Столична община, съвместно с Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с благословията на Софийската света митрополия организират поклоннически път „Възнесение Господне”. Всяка година на храмовия празник поклонническото пътуване започва от църквата „Св. Вмчк Георги“ – с. Долни Лозен. Поклонниците продължават пеша до манастира „Св. Спас“, където взимат участие в тържествената света Литургия и се запознават с историята на манастира.

Разстояние: 4,5 км.; времетраене: 1 час.

Придвижване до село Долни Лозен: с автобус № 5. Можете да вземете автобуса от метростанция „Цариградско шосе”.