Календар на събитията


Flat View
See by year
Monthly View
See by month
Weekly View
See by week
Daily View
See Today
Search
Търси
петък 09 декември 2022
05 декември 2022 - 11 декември 2022
Февруари 2023
28.10.2022 - 19.12.2022

"Концерти с дрескод за деца": Втора порция образователни клипове за деца от "София квартет"

Зад концепцията на „Концерти с дрескод за деца“ стои каузата на музикантите от „София квартет“ да поставят основите на ранното музикално образование в България.
Проектът стартира успешно още преди 3 години под формата на открити събития за деца и родители със свободен достъп, в които присъстващите не са зрители, а активни участници. „Концерти с дрескод за деца“ се реализира с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“.
Коронавирусът, причина за смяна на средата от реална в дигитална, доведе до разширяване на аудиторията. Така през 2021 г. са създадени и първите пет клипа с музиката на Хайдн, Моцарт, Моцарт, Бетовен, Шуберт и Менделсон, които достигат до всички детски градини в София.
Интересното съдържание, подчинено на детския език и красивата музика, в дигиталната версия отново способстват за реализирането на целта, а именно – образоване чрез забавление.
Новата серия детски образователни видеа са вече достъпни за гледане и сваляне на официалния YouTube канал на Sofia Quartet. Културният продукт ще бъде разпространен във всички 278 общински детски градини на територията на София с над 44 000 деца.
Проектът се фокусира върху скъсяване на дистанцията между класическата музика и детската аудитория. Или накратко – 5 видеоклипа за 5 композитори с авторски сценарии, професионален актьор и музикални изпълнения на камерния състав. „Концерти с дрескод за деца: дигитално“ си поставя за цел да възпита ново поколение публика в полза на класическата музика, като създаде културни продукти с атрактивно за детската аудитория съдържание.
Продуцент на проекта е Фондация за българска литература.
Музикално и танцово изкуство
09.12.2022

„Септември“ - прожекция на филм

Музикално и танцово изкуство
Зала № 1, ОКИ ДК „Красно село“
Със сътрудинчеството на Почетно Консулство на Гватемала в България.
Връщаме се към нашите кино вторници с гватемалския филм от 2017 г., режисиран от Кенет Мюлер, „Септември мълчалив вик“. Драма, базирана на действително събитие, което ще бележи живота на режисьора от най-ранното му детство. Мюлер ни отвежда в мълчаливия свят на главната героиня, която загубва слуха си в резултат на терористична атака в разтърсената от социални конвулсии Гватемала през 1980 г. Дълбока човешка история, базирана на ежедневната драма на баща и дъщеря, опитващи се да оцелеят. Ще видим как героите растат, остаряват и ще станем свидетели на трансформацията на отношенията между двамата, белязана от желанието на дъщерята за независимост.
Това е и история за приобщаване, за преодоляване на трудностите, любовна история в най-широк смисъл.
РЕЗЮМЕ: Тереза оглушава и остава без майка на 3-месечна възраст поради терористична атака, извършена от партизаните на 5 септември 1980 г. Белязани от тази трагедия, баща и дъщеря започват борба за оцеляване в едни от най-трудните времена на вътрешния въоръжен конфликт в Гватемала.
Вход свободен.
09.12.2022

STRAUSS WIENER ORCHESTER

Музикално и танцово изкуство
НДК - зала 1
Българската публика ще има възможността да чуе световноизвестните валсове и полка, както първоначално са били създадени от династията Щраус.
STRAUSS WIENER ORCHESTER представят своите чувствителни музикални интерпретации, както във Виена, така и на международни фестивали и концерти по целия свят, като утвърждават своята отлична репутация през последните четири десетилетия.
И го правят не само благодарение на факта, че оркестърът е създаден от един от най-обичаните и талантливи австрийски композитори, но и заради впечатляващите музиканти, които са лицето на STRAUSS WIENER ORCHESTER днес.