Slider

Москва


Москва

Местоположение и общи данни

 • Москва е столицата на Руската федерация. Градът е бил столица на Московското княжество, на Руската империя и на Съветския съюз.
 • Намира се в централната част на Европейска Русия, на двата бряга на р. Москва.
 • По данни от 2010 г. в Москва живеят 11 551 930 души –което я прави най-населения град в Европа.
 • Площта на града възлиза на 1097,12 кв.км. Основната част от тази площ - 877 кв. км., е заобиколена от т.нар. Московска кръгова автомобилна магистрала, останалите 204 кв. км. са извън кръговата (околовръстна) магистрала.
 • Най-високата точка в границите на града е местността Тепльй Стан с надморска височина 255 м.
 • Официалният език е руски.
 • Интернет домейн .ru
 • Телефонен код: +7 495, +7 499

Как се стига от София до Москва, визови изисквания и транспорт

Визови изисквания - За да пътувате до Москва е нужна виза. Минималната препоръчителна валидност на задграничния паспорт е 6 месеца, смятани от датата на изтичане на срока на визата, ако не сте изпълнили тези условия, рискувате да не бъдете допуснати да влезете в Руската федерация. Съгласно руското законодателство, срокът за оформяне на руска виза не може да надхвърли 20 работни дни, смятани от датата на подаване на документите за виза.
При евентуална смяна на задграничния паспорт с нов, валидната руска виза от стария задграничен паспорт следва да бъде пренесена в новия паспорт. Услугата се извършва задължително в руското дипломатическо или консулско представителство, издало визата; цената й е около 12 лева и отнема от 1 до 3 дни.
Чуждите граждани, които влизат в Руската федерация са задължени да получат и попълнят (в самолета или на руското летище) безплатна миграционна карта. Тя трябва да се съхранява по време на целия престой на територията на Руската федерация, тъй като подлежи на връщане при излизане от страната.
Визовият режим не засяга чуждестранните граждани, които са получили т.нар. вид на жителство, т.е. право на постоянно пребиваване в Руската федерация. Тези лица могат свободно да напускат и безпрепятствено да се връщат на територията на Руската Федерация без виза с документи, удостоверяващи тяхната самоличност и притежавания от тях статут.

Транспорт - Има редовни директни полети от София до Москва.

Със самолет - http://www.sofia-airport.bg

Време и климат

Часовата зона е UTC+3. Не забравяйте да преместите часовника си с 1 час напред на път за Москва, и да го върнете назад на път за София.
Климатът на Москва е умереноконтинентален с горещо и сравнително влажно лято и дълга, студена зима. Средните максимални температури през най-горещите месеци юни, юли и август са около 23°C, но по време на периодичните горещи вълни между май и септември дневните максимални температури често надхвърлят 30°C, понякога в продължение на една-две седмици.

През зимата средномесечните температури падат до -10°C, макар че има и периоди на затопляне, когато температурата се покачва над 0°C. Снежната покривка обикновено се задържа от края на ноември до средата на март.

Парична единица и цени

Паричната единица е руска рубла. Една рубла има 100 копейки. Курсът към юни 2013 г. е 20 - 21 рубли за 1 лев. В България може да обмените валута в обменно бюро или банка. Ако ви се наложи да обменяте валута в Москва, препоръчително е да го направите в банка.

Руската столица е сред най-скъпите градове в света. Цената на единична стая в 3 - звезден хотел е около 100$. Храната е сравнително евтина – около 20$ на човек в обикновен ресторант. Билетът за метрото е около 5 рубли.

Туризъм и забележителности
 • Москва е важен туристически център в Русия.
 • В нейния център се намира Кремъл — средновековна крепост, която днес служи за седалище на руския федерален президент.
 • Катедралата „Св. Василий Блажени“ на Червения площад край Кремъл с елегантните си куполи е един от най-запомнящите се символи на Москва.
 • Москва е сърцето на руските сценични и изящни изкуства. В града има много театри за драма, опера и балет, сред които най-известен е Болшой театър.
 • В Москва се намира Руската държавна библиотека - най-голямата в страната. В колекциите на Третяковската галерия и Музея за изобразително изкуство „А. С. Пушкин” са събрани световни и руски шедьоври.
 • Новодевическият манастир със своята уникална архитектура от XVI в., който от 2004 г. е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, е неизменна спирка в туристическите обиколки на града. В Москва се намира най-големият стадион в Русия – „Лужники”.
 • За повече информация.
 • www.mos.ru

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети