Slider

Новини


Минералната баня в Банкя отваря врати за посетители от петък

Четвъртък, 29 Септември 2022

Mинералната баня в Банкя ще отвори врати и ще приеме първите си посетители в петък на 30 септември т. г., съобщиха от пресцентъра на СОС.  Работното време е от 9:00 до 20:00 ч. всеки ден. Банята ще се управлява и стопанисва от общинското дружество Софийски имоти през следващите 3 години.

Утре, 29 септември 2022 г., ще бъде официалното откриване на минералната баня в Банкя и ще се проведе Ден на отворените врати. В обновената, но запазила автентичния си вид, могат да се разходят граждани и да направят обиколка. Началните часове са 11:00 ч., 14:00 ч. и 17:00 ч.

На откриването в 10 ч. ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на Банкя Рангел Марков. Възстановената минералната баня в Банкя е с зона за релаксация, термални зони, детски басейн с минерална вода, но са запазени оригиналните дърворезби на кабинките, входния салон с балконите и най-важното реставрирани са мидите, емблема на банята, по фасадата на сградата.

Банята в Банкя е позната още като Царската баня, създадена по времето на цар Фердинанд.

Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита.

Източник: Столица.bg
Снимка: Здравко Йончев