Slider

Новини


Воден куклен театър пред НДК

Вторник, 16 Август 2022

За да отпразнуваме заедно лятото и връзките в областта на културата между Виетнам и България, Посолството на СР Виетнам в София, Столичната община, фондацията „Спортна София“ и „Софийска вода“ АД представят Воден куклен театър пред Националния дворец на културата. Националният куклен театър на Виетнам ще изнесе две представления на 18 август (четвъртък) пред билетния център на НДК – от 17:00 ч. до 18:00 ч. и от 19:00 ч. до 20:00 ч.

Входът е свободен.

Представленията на Воден куклен театър във Виетнам са уникални – историята на това традиционно изкуство започва още през 11. век по време на династията Ли, пиесите са се играли под открито небе в наводнените оризища.Впоследствие сцена за тях стават малки езера в центъра на селата. Сюжетите и темите в постановките са насочени към фермерските общности във феодалните общества, където кукленият театър не е бил само забавление, но също и част от начините за илюстриране на виетнамската култура.

Националният куклен театър на Виетнам е основан през 1956 г. и е най-големият куклен театър в страната. Носител е на много международни награди.