Slider

Новини


"Реките на София" е единственият победител от България с Европейска награда за културно наследство

Петък, 01 Юли 2022

"Реките на София" е единственият победител от България тази година с Европейска награда за културно наследство, съобщават от екипа на нашия фестивал.

Отличията на Европейската комисия и организацията "Европа Ностра", финансирани от програма "Творческа Европа", получават 30 значими постижения от 18 страни в пет категории. "Реките на София" е фаворит в категорията "Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта“.

"Реките на София" е отличен пример за включване на местната общност и гражданско участие.

Награждаването ще се състои на 26 септември в Прага, в наскоро реставрираната Държавна опера при съвместно домакинство с европейския комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и изпълнителния президент на "Европа Ностра" проф. д-р Херман Парцингер.

"Реките на София" е инициатива на фондацията "Колективът". Чрез неочаквани архитектурни интервенции и културни и образователни събития тя превръща изкуствените речни корита на София в публично достъпни пространства.

Както писа БТА, "Реките на София" тази година са класирани и като финалист за наградите на новия европейски Баухаус, които отличават красиви, устойчиви и обществено значими постижения в дизайна и градоустройството.

Текст и снимка: БТА