Slider

Новини


ОТКРИЙ НЕПОЗНАТАТА ИСТОРИЯ НА ПОЗНАТИТЕ МЕСТА В СОФИЯ! SOFIA.MILITARYMUSEUM.BG

Сряда, 01 Декември 2021

От 30 ноември стартира уеб порталът „София във фокуса на военната история 1878 –1944 г. “ (sofia.militarymuseum.bg).

Създаден от екип на Националния военноисторически музей по проект, осъществен с подкрепата на Столична община, той представя непознатата история на познатите места в града, като разкрива скритото зад съвременния облик на столицата минало.

Платформата може да се използва както от домашния персонален компютър, така и в динамичните градски пространства с мобилно устройство. Тя включва три панела – тематични градски маршрути; персонализирани пътеводители за мобилни устройства в музея; адаптирани за детска аудитория съдържания, обогатени с добавена реалност и игрови елементи.

  • Тематични градски маршрути
    Разходката из София вече е много по-обогатяваща и интересна. Предназначени както за гостите на столицата, така и за местните жители, тематичните маршрути показват как сблъсъкът с войните променя облика на града, каква е ролята му в събития, случили се на десетки и стотици километри, какво от неговата архитектура е съхранено до днес.

  • Дигитален пътеводител
    Всеки посетител на Националния военноисторически музей вече има свой персонален онлайн екскурзовод. С него скритите тайни в експозициите на музея оживяват и правят историческия разказ още по-пълнокръвен. Дигиталният пътеводител допълва тематичните маршрути и разказва за ролята на София във войните, а чрез елементи с добавена реалност някои от музейните експонати се възраждат за нов живот.
  • За децата
    И в този свой проект НВИМ обръща специално внимание на подрастващата публика, като обогатява възможностите за предизвикване на интерес към миналото. Със специално създадени детски приказки, илюстрации и интерактивни игри историята се превръща в забавно пътуване назад във времето.

Текст и изображение: Национален военноисторически музей