Slider

Туризмът в цифри 2020


ОП „Туризъм“ представя на вниманието Ви поредното издание на статистическия справочник „София – Туризмът в цифри“. Изданието е предназначено за всички заинтересовани от информация за състоянието на туристическия сектор в столицата през 2020 г. – година, белязана от пандемията от Covid 19 и световна криза в туристическия отрасъл.

В своето начало 2020 г. изглежда като продължение на дългогодишните тенденции на ръст по основните показатели, като първите месеци – януари и февруари, бележат поредно увеличение в броя на гостите и реализираните нощувки. Пандемията прекъсва възхода в туристическото развитие на София и през следващите месеци на 2020 г. туристическата индустрия се сблъсква с непрекъснати ограничения в условията за пътуване, локални и национални рестрикции в страната и на външните туристически пазари, пълни или частични затваряния, поредица от забрани и ограничения за осъществяване на дейност както за основните сектори – хотелиерство и ресторантьорство, така и в транспортния сектор, в предлагането на допълнителни услуги и работата на културните институции.

Въпреки на моменти невъзможните условия, туристическият бизнес на София оцелява и дестинацията продължава да инвестира в запазване на работни места, развитие на настанителната база и качествени услуги. Откриват се нови 5-звездни хотели, разширява се мрежата на метрото и се подобрява градската среда, развиват се нови културно-исторически обекти и културни прояви.

С надеждата за по-добри условия за туристически пътувания, София посреща 2021 г. като сигурна европейска дестинация, нетърпелива да приеме отново своите гости.

прочети повече