Slider

Новини


Тролей и трамвай с колажи от културно наследство тръгват из София

Сряда, 12 Май 2021

Две необичайно „облечени” превозни средства от обществения транспорт тръгнаха по улиците на София – трамвай-галерия с елементи от България и Белгия и тролейбус с фолклорни мотиви от България и 21 държави от всички континенти, сред които САЩ, Португалия, Унгария, Италия, Саудитска Арабия, Индонезия, Испания, Черна гора, Азербайджан, Аржентина, Ирландия, Словения, Словакия, Алжир, Финландия, Полша, Албания, Грузия, Египет, Косово, Мароко.

Това е трето издание на проекта Art4Diplomacy („Изкуство за дипломация”) на българската художничка Петя Илиева.

Тролеят (марка „Икарус“) ще се движи по линия 1 и символично отбелязва 80-годишнината от първия тролейбус в София.

Трамвай 10 е облепен с изображения от България и Белгия и поводът е 120 годишнина на първия електрически трамвай в София. На 1 януари 1901 г. белгийската фирма „Electric Trams SA” монтира първата трамвайна линия, дълга 23 км., а София се превръща в една от първите столици в света с електротранспорт. Великолепните колажи, хармонично преливащи един в друг, разкриват сходни природни и архитектурни обекти, исторически паметници и обичаи от двете държави.

Двете превозни средства не са избрани случайно – те пътуват по най-дългите линии, които минават през централните и знакови места в столицата. Те ще бъдат по софийските улици 1 година.

Продължава модернизирането на градския транспорт в София като предстои пускане в движение на още 6 нови тролеи. Те са част от доставката на 30 нови превозни средства, с които ще бъде обновен напълно тролейбусния парк на столичния електротранспорт. Вече са въведени в експлоатация 12 тролеи и те се движат по линии 1, 6 и 9.