Slider

Новини


Късноантичният мавзолей до Южния парк - нова атракция в София до края на лятото

Сряда, 12 Май 2021

Късноантичният мавзолей се намира на ул. “Димитър Хаджикоцев“ 112 – 118 в непосредствена близост до Южния парк. По откритите предмети и направени археологически проучвания археолозите предполагат, че така нареченият мавзолей на Лозенския хълм се намира в пределите на крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин.

Очаква се работата по този проект да приключи до края на лятото. Предвидено е да се завършат консервационно-реставрационните дейности по археологическите останки от мавзолея и по саркофазите, както и частично покритие на мавзолея. Ще бъде оформено пространство за запознаване на посетителите с историята на мястото. Предвидено е изграждане на алеи с парково осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околното пространство.

Най-ценният предмет, открит при проучванията, е ваза тип "Диатрета" (vas diatretum) от втората половина на ІV в. Тя е луксозна, изработена е от два пласта стъкло с ажурна мрежеста украса и фигурално-растителен фриз в кобалтово син цвят. Композицията изобразява Дионисиева сцена, в центъра на която е бог Дионис. Вазата може да се види експонирана в залите на Регионален исторически музей-София.

Разкрити са още над 160 монети и златен коланен накрайник, гривна, гребен и други предмети, свързани с живота на знатната сердикийска фамилия.

Сходен, но по-малък мавзолей, е разкрит и в италианския град Равена. Фокусът на софийския античен обект е разкритата сграда, която е една от най-големите за Римската империя с подобен характер.