Slider

Новини


Софийското метро получи награда за третата си линия

Четвъртък, 07 Януари 2021

Награда "Сграда на годината" получиха Столична община и „Метрополитен“ за мащабна инвестиция и цялостен принос при реализацията на третата линия на Софийското метро. Отличието се връчва за новия участък от Линия 3 и специално за Метростанция "Национален дворец на културата 2" (НДК 2).

Линия 3 е с дължина 8 км и 8 метростанции и свързва „Красна поляна“ и "Подуяне".

Метростанция НДК 2 е въведена в експлоатация на 26 август 2020 г. Станцията се намира на едно от забележителните места в столицата – до парка пред Националния дворец на културата, западно от кръстовището на булевардите “Витоша” и “Патриах Евтимий”. Тя е една от трите станции на софийското метро, където се осъществява трансферна връзка между линиите – в случая между Л2 и Л3. Поради преминаването на Линия 3 под тунелите на Линия 2 в района на метростанцията, тя е на значителна дълбочина. Заложението на дъното е на 28 м от нивото на терена, като около 25 м от тях са под нивото на подпочвените води. Оформлението на станцията, дело на архитект Фарид Пактиавал, е решено чрез триъгълни бели ламели от еталбонд по една от стените и с подобни специално оцветени в атрактивния цвят „горчица” декоративни ламели по другата стена. В западното междинно ниво вниманието на посетителите привлича декоративно пано с изображението на лика на една от националните ни икони - поета-революционер Христо Ботев. Автор на паното е проф. д-р Боян Добрев.

Можете да разгледате метростанцията във видеопоредицата „Транспортирай се“ тук: https://www.youtube.com/watch?v=cZ0yDSKRpVM&list=PLGW7NqtxOR-wVEHGd0RGP6YyYiG2WLner&index=9