Slider

Новини


Столичната община с награда за принос и създаване на условия за спорт и равни права

Четвъртък, 07 Януари 2021

Столична община бе отличена за цялостен принос и създаване на условия за спорт и равни права от "Спешъл Олимпикс – България" и Фондация "Про Спорт".

Наградата бе обявена по време на международната конференция „Овластяване на младите хора с интелектуални затруднения чрез спорт – правата на децата в спорта, организирана от "Спешъл Олимпикс – България", Фондация "Про Спорт", Дружество "Европейско право" и "Специална Олимпиада – Сърбия".

Кметът на София Йорданка Фъндъкова благодари за признанието и посочи, че "Спешъл Олимпикс – България" има изключително значим принос през годините за промяна на отношението и нагласите на обществото към проблемите на хората с интелектуални затруднения.

През последните десет години екипът на Столична община активно подкрепя редица инициативи на организацията, като отдава дължимото към семействата, към треньорите и педагозите, които работят с хората с увреждания и постигат резултати.

От 2012 година в Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта на Столичната община присъства темата за подкрепа на хора в неравностойно положение, в това число и хора с интелектуални затруднения, чрез спортни дейности и двигателна активност.

За периода 2012 – 2020 година са финансирани 41 проекта за интеграция на деца със специални образователни  потребности и 43 проекта на спортни клубове и неправителствени организации.