Slider

Новини


ТРИТЕ НАЙ-ДОБРИ КОНЦЕПЦИИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЦЕНТРАЛНАТА СОФИЙСКА БАНЯ

Понеделник, 07 Декември 2020

Отворената покана за разработване на концепция за развитие на северното и източно крило на Централна баня стартира на 15 май 2020 г., за да потърси аргументирани решения за успешното използване на сградата. Документи подадоха четири български и чуждестранни обединения, като всяко от тях предложи екип и метод на работа, резюме на концепция, бизнес план и модел за развитието на двете крила на Банята. Комисия в 15-членен състав избра три от екипите, които в рамките на три месеца трябваше да развият в детайли своите концепции, бизнес план и модел за неизползваната част от сградата.

На 27 ноември се проведе онлайн представяне на концепциите за развитие на северното и източно крило на Централната баня. Трите избрани екипа -  “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня” презентираха детайлните си разработки, включващи концепция, бизнес план и модел за развитието на неизползваната част от сградата. Събитието за представяне на концепциите бе излъчено на живо във Facebook Live формат и събра аудитория от над 300 души.

Екипът на Софияплан ще събира коментари по концепциите до края на годината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . След това на базата на предадените разработки и получената обратна връзка Софияплан ще подготви план за действие, който да бъде внесен за разглеждане в Столичния общински съвет в първите месеци на 2021 година.

Това са предложения, които са обмислени и създадени от широк кръг специалисти от различни сфери, работили заедно, за да предложат цялостни решения за бъдещето на сградата.  Видео запис от представянето можете да откриете на fb.com/sofiaplan.bg.

Пълните концепции на екипите можете да откриете на интернет страницата https://sofiaplan.bg/portfolio/banya/