Slider

Новини


17 СЕПТЕМВРИ – ДЕНЯТ НА СОФИЯ

Сряда, 16 Септември 2020

Честит празник, София!

Събития за деня на София


По повод 17 септември – Деня на София – общинските музеи и Столичният зоопарк ще работят с вход свободен. С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей – София, музеят под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и Софийска градска художествена галерия.

Район "Сердика". На 17 септември от 18.00 часа в градинката "Майчин дом", бул. "Христо Ботев" район "Сердика" на Столична община организира празничен концерт, посветен на Деня на София. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН. В програмата участват Радо Шоу и народната певица Антония Рангелова.

Район „Оборище“. На 17 септември 2020 г. от 18.00 ч. в парк „Владимир Заимов“ ще се състои празничен танцов спектакъл и карнавално шествие, организирани от район „Оборище“, ОКИ ДК „Средец“ и Сдружение на танцовите дейци, по случай Деня на София. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН. В програмата участват танцови колективи, носители на международни отличия от различни жанрове на танцовото изкуство, лауреати на национални и международни конкурси и фестивали: Клуб по спортни танци „Средец“ при ОКИ ДК „Средец“, Танцов ансамбъл „Здравец“ при ОКИ ДК „Средец“, Фолклорен ансамбъл „Люлин“, Танцов състав „Шопски наниз“, Балет „Веда Джуниър”, Танцова формация „Full dance”, Детско-юношески танцов ансамбъл „Изворче“ при НДД, Танцово ателие „Алегрета” при НДД. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Район „Младост“. На 17 септември район „Младост“ по традиция ще отбележи Деня на София с празнична програма. Тази година е организиран фолклорен концерт с участието на: Женски народен хор „София“, Фолклорна вокална група „Шопкиня“, Школа за народни танци „Сборенка“, народната певица Евелина Станчева с нейната внучка Евелин Станчева и народната певица Ана-Мария Трайкова и танцова група. Празничният концерт ще се състои на 17 септември 2020 г. от 18.30 ч. на лятната сцена в парка в „Младост 3“. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Район „Искър”. На 17 септември в Дом на културата „Искър“ от 18.30 ч. ще се проведе празничен концерт, посветен на Деня на София. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН. В събитието ще участват народната певица Бойка Дангова и танцов ансамбъл „Огнените“ с ръководители Петя Григорова и Орлин Иванов. Празничната програма е част от Календара на културните събития на Столична община и се организира от район „Искър” и Дом на културата „Искър”.

Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. Изложба „София - град на откриватели и учени със световна слава“. „София - град на откриватели и учени със световна слава“ е мобилна изложба на Национален политехнически музей – София. Тя представя живота и научните приноси на десет световноизвестни български учени родени и/или учили в нашата столица. Тук попадат имената на: акад. Ангел Балевски - основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите; Асен Йорданов, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели; Георги Наджаков, направил откритието, от което се ражда ксероксът; проф. Иван Странски - един от най-известните български учени в чужбина; Методи Попов, разработил едно от най-значителните постижения на българската биология - учението за стимулацията на жизнените процеси; д-р Стамен Григоров – откривател на Lacto bacterium bulgaricum; Иван Костов – ученият сред блясъка на кристалите; Димитър Пасков, откривателят на нивалина; Румен Антонов - български изобретател в областта на автомобилостроенето и Дончо Костов – един от основателите на генетиката у нас.

Именно в София те са направили първите си стъпки към голямата международна научна сцена. Независимо, че са специализирали и работили в най-известните университети в Европа и в САЩ, те никога не са пропускали да отразят своите корени и български творчески дух. Изложбата е специално подготвена за Деня на София - 17 септември -  и се осъществява с любезното съдействие на Столична община. Изложбата е представена в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ прибавя нов акцент към постоянната си експозиция в Деня на София – 17 септември 2020 г. Това е монетното съкровище от пл. „Света Неделя“. Допълнително, в чест на празника в Музея могат да бъдат посетени освен постоянната и пет временни изложби.

Постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София отбелязва петата си годишнина на 17 септември 2020 г. В този значим ден историческият разказ за града се допълва с откритото при археологически проучвания на пл. „Света Неделя“ монетно съкровище.

То е намерено в северната част на площада. Състои се от 2982 сребърни и 5 бронзови монети, всички поставени в керамично гърне. Предполага се, че съкровището е събирано в продължение на векове. Откритите в него монети се датират в периода II в. пр. Хр. – III в. сл. Хр.

До момента съкровището е най-многобройното от Сердика от този период, открито при археологически разкопки. Включва три групи монети – римски републикански и императорски денари и бронзови провинциални монети от най-малък номинал.

В Деня на София посетителите могат да разгледат и следните временни експозиции:

  • „Археология на София и Софийско“ е ежегодна изложба със своето шесто издание. Представя резултатите от проучванията в столицата от предходния сезон. Намира се в залата за временни експозиции на партерния етаж.
  • „История помежду“ е проект на Фондация „Изкуство – дела и документи“. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. Включва два компонента – „Жените на София“ и „Историята като образ“ (с изложбата „Фрагменти“). Намира се сред залите на постоянната експозиция и в Централното фоайе.
  • „Трима архитекти – юбиляри“ се фокусира върху достиженията на архитектите Наум Торбов, Лазар Парашкеванов и Пецо Златев. Те имат различен път, общото е полученото в чужбина образование и завръщането им, за да създадат архитектурни емблеми в София. Намира се в залата за временни експозиции на първия етаж.
  • „Под небето на София“ е фотоизложба на „Етюд-и-те на София“. Визуалният разказ изследва града през призмата на покривите. Намира се в залата под куполите на втория етаж.
  • „Дивата София“ е изложба със снимки и картини на познати диви животни и такива, за които е трудно да се предположи, че живеят в големия град. Намира се в галерийното пространство на „Триъгълната кула на Сердика“ (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16).

В Деня на София Регионалният исторически музей – София ще представи и филм, създаден за хора с увреден слух. Разказът, посветен на постоянната експозиция, е с жестомимичен превод. Впоследствие филмът ще се използва в музейните образователни програми.

Дома на киното. Документален филм „Кметът“, разказващ за живота и делото на инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалият и най-успешният кмет на София

По случай Деня на столицата, на празнична кинопрожекция, както и в национален телевизионен ефир, ще бъде показан документалният филм „Кметът“, разказващ за живота и делото на инж. Иван Иванов – най-дълго управлявалия и най-успешния кмет на София през ХХ век. На 17 септември (четвъртък), когато официално се чества Денят на София, жителите и гостите на града ще могат да посетят прожекцията на филма в Дома на киното от 18:30 ч. Билети на касата на Дома на киното. Обществената БНТ също ще отбележи празника на столицата, с две излъчвания на филма: на 17 септември от 19:30 ч. в програмата на БНТ 2 и на 20 септември (неделя) от 15:30 ч. в програмата на БНТ 1. Филмът „Кметът“ на режисьорите Адела Пеева и Антоний Дончев е реализиран с подкрепата на Национален филмов център, Министерство на културата, Програма „Култура“ на Столична община и Гьоте-институт София.

НДК, Платформа А6. „София – празнувай с класика!" Тържествения концерт за Деня на София. Концертът ще се проведе на Платформата А6 зад НДК и започва в четвъртък – 17 септември, в 19:00 часа. Солисти: мецосопраното Гергана Николаева  с пианиста Георги Черкин. Диригент - Григор Паликаров . Състав - Оркестъра на Класик ФМ радио. В програмата: Хендел, Моцарт, Бетовен, Шуман, Дебюси, Мориконе и др. Билети за събитието на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на http://ticketsbg.com.

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети