Slider

Новини


РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА „ТРИМА АРХИТЕКТИ - ЮБИЛЯРИ“

Понеделник, 22 Юни 2020

ИЗЛОЖБА „ТРИМА АРХИТЕКТИ - ЮБИЛЯРИ“

19.06.2020 – 11.10.2020

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя най-новата си изложба  „Трима архитекти - юбиляри“, която ще бъде част от временната експозиция на Музея от 19 юни до 11 октомври 2020 г.

Изложбата представя трима значими софийски архитекти - Наум Торбов, Лазар Парашкеванов и Пецо Златев,  чийто юбилей от рождението честваме през 2020 г.

Общото между тях е, че и тримата получават образованието си в чужбина. Завръщат се и се включват в културния и обществен живот на София.

Създават забележителни творби, без които днес не бихме могли да си представим столицата. Творят в различно време и създават произведения, които са част от историята на българската архитектура.

По тяхното творчество проследяваме архитектурните стилове на града – от неовизантиката, през сецесиона, до модернизма. Винаги верни на мисията си да създават красота, тези архитекти са новатори и борци, които посвещават живота си на развитието на София.

Сред някои от известните сгради, дело на тримата архитекти, са Национална опера и балет, резиденция „Лозенец“, Софийски хали, сградата на Столична община на ул. „Московска“ 33, хотел „Хемус“, сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом), стадион „Георги Аспарухов“ и др.

Куратори на изложбата са арх. Валентина Върбанова и арх. София Лостова-Топалова. Тя се реализира със съдействието на ДА „Архиви“, Национален политехнически музей, ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ и Софийска опера и балет.

За повече информация, моля посетете - www.sofiahistorymuseum.bg.

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети