Slider

Новини


Декамерон 2020 - подбрани български разкази за четене по време на пандемия

Сряда, 15 Април 2020

„Декамерон 2020 - подбрани български разкази за четене по време на пандемия“ е нов онлайн проект, в който са представени 100 творби на 30 от най-успешните съвременни български автори, предоставени безвъзмездно и могат да бъдат четени онлайн или да се изтеглят за четене в електронна книга.

Защо Декамерон 2020?

Чумната епидемия във Флоренция през 1348 година вдъхновява Джовани Бокачо за един от шедьоврите на класическата ранна проза – сборникът с новели „Декамерон“, в който се съдържат 100 истории, разказни в течение на 10 дни от седем дами и трима младежи. 672 години по-късно, по примера на Бокачо, проектът Декамерон 2020 на Сдружение за градски читални има за цел да предостави на родните читатели достъп до качествена българска литература в условията на пандемия от коронавирус, когато библиотеките са затворени.

Творбите ще намерите на https://decameron2020.eu/, както и страниците на отделните автори. Изтеглете си файла за четене и го споделяйте с приятели.

Приятно четене в компанията на едни от най-добрите български разказвачи на истории: Алек Попов, Ангел Иванов, Ангел Игов, Васил Георгиев, Георги Бърдаров, Георги Господинов, Георги Томов, Деян Енев, Елена Алексиева, Емануил А. Видински, Емил Андреев, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Иван Димитров, Иванка Могилска, Иво Иванов, Йорданка Белева, Калин Терзийски, Кристин Димитрова, Людмил Станев, Мирела Иванова, Мирослав Пенков, Михаил Вешим, Николай Грозни, Оля Стоянова, Палми Ранчев, Петър Делчев, Радослав Парушев, Соня Тодорова.