Slider

Маршрути


Поклоннически път „Св. Троица”

Поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица” (на празника Св. Дух) датата не е фиксирана.

ОП „Туризъм” към Столична община, Богословски факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски”, с благословията на Св. Синод, провеждат поклоннически път от църквата „Св. св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя до Дивотински манастир „Св. Троица”. Поклонническият път е всяка година на храмовия празник на манастира.

Преходът е около 8,00 км и се изминава за около от 2 часа, като в по-голямата си част преминава по екопътеките изградени около град Банкя. Когато пристигнат в манастира поклонниците присъстват на празнична света Литургия в манастира и на Водосвет в храма на манастира.

Смисълът на християнското поклонничество е вплетен в библейските послания. Историята на поклонническото пътуване може да се търси назад в историята, но неговата същност винаги е израз на желанието и стремежа за търсене на истината, за среща с Бог.

Днес поклонническите пътувания привличат все повече млади християни, водени от вярата в християнските традиции, като се превръщат в своеобразно изпитание на духа, защото поклонничеството може да се разглежда както като лично духовно преживяване, така и като нравствено общуване с другите.

Поклонническите пътувания до светите места от Софийската Мала Света гора са значимо за столичани събитие, което много успешно се презентира и популяризира от информационните центрове на ОП „Туризъм”.

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети