Slider

Календар на събитията


Избрани събития от календара на София

Избор на ден

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Виж карта на събитията

събота 17 септември 2022
12 септември 2022 - 18 септември 2022
Декември 2023
01.01.2022 - 31.08.2023

Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София

Националният военноисторически музей представя пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

Със сетивни, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се „потопи“ в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

Проектът „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ е реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от програма „Култура“ на Столична община.

Изложби
24.02.2022 - 24.10.2022

ПЕЙЗАЖИ

Къщата музей Вера Недкова
Програмата „В дома на Вера Недкова“, стартирала през 2019, продължава представянето на съвременни автори в дома на художничката, изпълнен със спомени и свидетелства за нейното интелектуално и творческо присъствие и за духа на времето, в което е живяла.
Фокус в настоящата изложба е един от най-популярните жанрове в живописта – пейзажът. Представени са произведения на Вера Недкова от колекцията на Националната галерия, създадени през 1960-те и 1970-те и платна на Калия Калъчева.
В творчеството на Вера Недкова от този период се възвръщат познатите от по-ранни години жизненост и цветност, но с ново усещане за плътност и наситеност. Емоционалното въздействие и внушение на пейзажите от Сибиу, Малта, Родопите, Созопол се отличават със сила и мощ на конструкцията, пластическо изграждане на формите и не на последно място – с експресивност на колорита. Картините на Калия Калъчева са синтез от абстрактна образност и изчистени, ясни пространства и модули, като пейзажът напуска контурите на натурата. Художничката изгражда необичайни плоскости и цветни повърхности посредством релефни мазки и златни и сребърни отблясъци.
Автори с различни творчески търсения, стил и похвати, Вера Недкова (1906 – 1996) и Калия Калъчева (р. 1986) си кореспондират по необичаен начин в търсене на различни гледни точки за комуникация и възприемане на съвременното изкуство.
Диана Драганова-Щир, куратор на изложбата
Изложби
16.02.2022 - 18.09.2022

БЪЛГАРСКА АРХЕОЛОГИЯ 2021

Националният археологически музей представя изложбата БЪЛГАРСКА АРХЕОЛОГИЯ 2021. Тя може да бъде посетена в Националния археологически музей от 16 февруари до 18 септември 2022 г. БЪЛГАРСКА АРХЕОЛОГИЯ 2021 представя открития и проучвания от изминалия археологически сезон.
Експонатите илюстрират развитието на културите в днешните български земи от палеолита (над 100 000 години преди наше време) до Средновековието.
Изложбата може да бъде посетена в Централна зала на Националния археологически музей от 16 февруари до 18 септември 2022 г.
Билетна каса на Национален археологически с музей: тел: 02 988 24 06.
Изображение: ФБ на Национален археологически институт с музей – БАН
Изложби
28.04.2022 - 30.09.2022

Вълчитрънското златно съкровище гостува в Националния исторически музей

Благодарение на сътрудничеството с Националния археологически институт с музей към БАН, Вълчитрънското златно съкровище може да бъде видяно от посетителите на Националения исторически музей в новото експозиционно пространство, представящо тракийската култура през Къснобронзовата и Ранножелязната епохи.
Вълчитрънското златно съкровище е едно от най-енигматичните съкровища, откривани в българските земи. Намерено е случайно през 1924 г. при обработка на земя около с. Вълчитрън, Плевенско. То е с общо тегло 12.4 килограма и се състои от тринадесет предмета – седем капака, голям съд (кантарос), четири чаши и трисъставен съд. Първоначално откривателите се съмняват, че предметите са от злато. Това довежда до решението някои от капаците да бъдат отрязани с лозарска ножица и парчетата да бъдат занесени в Плевен, където е потвърдено, че материала е злато. Плевенски златар информира Народния археологически музей в София и на 7 януари 1925 г. съкровището е занесено там, като отрязаните парчета от него така и не са открити.
Съкровището от Вълчитрън е един от най-ярките и интересни образци на древната торевтика (изкуството на обработка на метала) познати днес. Сред изследователите все още продължава дискусията за датировката на производство на съкровището. Част от учените поставят изработката му в периода на Средната бронзова епоха (2000 и 1600 г. пр. Хр.), докато други се обединяват около периода на Късната бронзова епоха (1600 – 1200 г. пр. Хр.)
Освен полемиката за датировката на Вълчитрънското златно съкровище, все още продължават и дискусии относно принадлежността му към културно-историческите области на Балканския полуостров. Някои от учените поддържат теорията за произход от териториите на средното течение на Дунав, други го свързват с цивилизациите от Анатолия от предхититския и хититски периоди. Съществува и предположение за връзка с Микенската цивилизация.
Независимо от всички теории Вълчитрънското съкровище, заедно с Панагюрското златно съкровище са най-великолепните паметници на тракийската култура.
Златното съкровище от Вълчитрън може да бъде видяно в Националния исторически музей от 28 април до есента на 2022 г.
Изложби
19.04.2022 - 11.11.2022

„ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ“ 2022 - 22-во издание

С подкрепата на Столична община.
Съорганизатор - Министерство на културата на Р.България.
зала "България", зала НМА, Vivacom Art Hall - Оборище 5
Двадесет и второто издание на „Европейски музикален фестивал“ ще се проведе в София от 19 април до 11 ноември 2022 г. Програмата презентира събития с класическа музика - симфонични и камерни концерти, фадо музика, танцово събитие с български фолклор и дигитални прояви. Във форума ще гостуват артисти от Великобритания, Чехия, Португалия, Полша и др. Програмата обхваща широк спектър от музикални стилове, в които всеки може да открие своето събитие.
„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се организира от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България и Национален фонд „Култура“. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата. През април 2019 г. фестивалът бе отличен за трети път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация.
Фестивали и чествания
03.05.2022 - 30.11.2022

"София Хартиен Арт Фест"

От 3 май до 30 ноември "София Хартиен Арт Фест" ще представи най-доброто от хартиеното изкуство. 12-ото издание на фестивала е под надслов „Нови хоризонти“. Проектът на фондация "Аматерас" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.
Програмата е с хибридно съдържание – реално и виртуално, включващо изложби, онлайн дискусия, уъркшопове, онлайн лектория, състезание за юноши, представяне на книга, прожекция на документален филм и пътуващи експозиции. 13-те изложби ще представят няколко важни раздела – Биенале за хартиено изкуство, ретроспекция на АМАТЕРАС годишен конкурс/ изложба за хартиено изкуство, самостоятелни изложби на наградени автори, двустранни и виртуални изложби.
Фестивалът остава верен на почитта си към красивото и екологично изкуство, което е негова отличителна характеристика, но навлиза и в сериозен дебат за новите технологии, които го надграждат и му дават по-широк обхват на взаимодействие с различните публики.
Акценти в програмата: "АРТ КНИГА" в Регионален исторически музей - София (РИМ-София); Международен конкурс "Аматерас" и "Градски структури" на Естер Борнемиса – НДК; Биенале за хартиено изкуство – Триъгълна кула на Сердика, РИМ-София, Галерия Сан Стефано; "Японско хартиено изкуство" – Галерия "МАЗДА", Галерия "Финес"; "Обектът" – виртуален проект; самостоятелен проект в галерия "Контраст" на Валентин Бакърджиев; Изложба "Щрайх" в Градската галерия на Созопол и в две локации в Брюксел; дискусия за "Динамиката в изкуството"; лектория; работилници; представяне на книга за съвременната скулптура и др.
Фестивали и чествания
21.04.2022 - 30.11.2022

Изложба “Доспехите на тракийските воини”

Националният археологически музей представя изложбата „Доспехите на тракийските воини”.
Изложбата в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) „Доспехите на тракийските воини” е част от научен проект на НАИМ при БАН и СУ „Св. Кл. Охридски“ с участието на 21 музея от България и 2 музея от Румъния.
Тя представя над 120 експоната, показващи богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. Тя ще покаже и гробни комплекси с пълно въоръжение на тракийски воини. Предметите носят информация за военното дело на траките и за погребалните обреди на техния аристократичен елит, като демонстрира технологичното и ювелирно майсторство, отразява вярванията, митологичните представи и естетическите възприятия и предпочитания на тракийското общество. Най-интересни сред тях са ризницата, шлемът и махайра от Златиница, средата на ІV в. пр.Хр.; шлемът и бронята от Руец, първа четвърт на V в. пр.Хр.; нагръдникът от Мезек, последна третина на IV в. пр.Хр.; мечът с ножница от Голяма Косматка, краят на ІV – началото на ІІІ в. пр.Хр.
Изложбата ще бъде отворена за посетители от 21 април до 30 ноември 2022 г. в зала „Трезор“ на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1.
„Доспехите на тракийските воини” е продукт на съвместна инициатива на СУ „Св. Кл. Охридски“ и НАИМ при БАН за комплексно изследване на тракийското защитно въоръжение с цел анализ и оценка на развитието на военното дело в Древна Тракия.
Изображение: ФБ на НАИМ
Изложби
20.05.2022 - 25.09.2022

Образът на Майстора, Квадрат 500 Майстора и „Родно изкуство”

Под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България
Изложбата в Квадрат 500 представя внушителния, драматичен и енигматичен образ на класика на българското изкуство Владимир Димитров – Майстора (1882 – 1960) в серия от автопортрети, живописни, графични и скулптурни портрети от неговите съвременници Васил Стоилов, Стоян Венев, Борис Георгиев, Иван Мърквичка, Асен Василиев, Борис Колев, Андрей Николов, Иван Лазаров и др., документални снимкови и филмови материали, някои от които се показват за пръв път пред публика. Събрани на едно място, автопортретите на Майстора биха представлявали психограма на тази прикрита и болезнена душа. Те бележат, по думите на Васил Стоилов, “стълбите, по които се е изкачвал и от които неведнъж се е сгромолясвал“.
Куратор на изложбите е Иво Милев, с асистент-куратор д-р Таня Станева и с активното съдействие на Лабораторията по консервация и реставрация и техническия екип на Националната галерия.
Изложбите се осъществяват с целевата финансова подкрепа на Министерството на културата.
Изложби
20.05.2022 - 25.09.2022

Образът на Майстора, Двореца Майстора и „Родно изкуство”

Под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България
Изложбата в Двореца поставя творчеството на Майстора в контекста на художниците и идеите на неформалното движение „Родно изкуство“ от 1920-те и 1930-те години, което, според Кирил Кръстев, “със своята метафорична поетика и декоративна естетика се отделя като един от най-самобитните, оригинални, интересни и привлекателни периоди и фази в изобразителното ни изкуство”. Чрез паралели, съпоставки, подчертаване на общи идеи и силни индивидуалности, картините на Майстора намират своето място сред творбите на Иван Милев, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Захариев, Иван Пенков, Васил Стоилов, Иван Лазаров и др. Така се очертават жалоните на едно от най-мощните движения в българската култура от първата половина на ХХ век, в основата на което е творчеството и личността на Владимир Димитров – Майстора.
Куратор на изложбите е Иво Милев, с асистент-куратор д-р Таня Станева и с активното съдействие на Лабораторията по консервация и реставрация и техническия екип на Нац
алната галерия. Изложбите се осъществяват с целевата финансова подкрепа на Министерството на културата.
Изложби
23.06.2022 - 25.09.2022

Изложба "Исторически паркове и градини на София" в Регионалния исторически музей – София

Регионален исторически музей – София ще представи изложбата "Исторически паркове и градини на София".
Изложбата „Исторически паркове и градини на София“ е създадена от архитекти в чест на първите паркостроители на София. След Освобождението на България през 1878 г. ги наричат „градинари“. Това са чуждестранни специалисти, поканени от княз Фердинанд I, които имат голям опит в градинското и парково изкуство на европейските градове. Между тях са озеленители и лесовъди: Даниел Неф, Юлиус Милде, Карл Бетц, Люсиен Шевалис, Жул Лошо, Карел Неф, Антон Крауз, Йохан Келелер, Емил Аман.
Столицата ни дължи най-много на един от тях – французина Йосиф Фрай, който е на длъжност „градски градинар“ от 1906 до 1933 г. В озеленяването на София той достига високи върхове в градинско-парковото изкуство. След началото на ХХ в. към дело на чужденците се включват и български учени – Илия Тодоров, Георги Духтев и др.
Изложбата е документална и в нейното създаване са ползвани материали от архивите на Регионалния исторически музей – София: фотоархив, архив пощенски картички и архив за недвижимо културно наследство. Новост в представянето на историческите паркове и градини е фотографското документиране с дрон през 2022 г. Изложбата се придружава от презентация на базата на видео заснемане с дрон.
Всички представени паркове, градини и исторически озеленявания са със статут на недвижими културни ценности на градинското и парково изкуство и са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Те са създадени в периода 1878 – 1939 г. и формират зелената система на София – основно в централната ѝ градска част.
Изложби
21.06.2022 - 30.10.2022

Галерия "Дечко Узунов" представя изложбата "Дора Кънчева. Моите пътища"

Програма „Поколения“ на галерия "Дечко Узунов" представя ученици на големия ни художник Дечко Узунов – утвърдени художници, някои от които вече са приключили своя творчески и житейски път. За тях разказът остава само през погледа на историците на изкуството, през техните творби, архиви и спомени.
Изложбата „Дора Кънчева. Моите пътища“ е съвместен проект на Художествена галерия „Дечко Узунов“ – филиал на Софийска градска художествена галерия, и Художествена галерия – Стара Загора, с подкрепата на Художествена галерия – Казанлък и Регионален исторически музей – София.
В експозицията „Дора Кънчева. Моите пътища“ са показани избрани пейзажи, представящи творчеството на авторката и нейното неуморно движение в търсене на сюжети. Водещото в платната е изобразеното място.
Пристанища, пазари („Пейзаж – Созопол, „Варна – пазара“), някое друго кътче на София, Мелник, Казанлък, Гоце Делчев или с. Шишковци ни показват само една малка част от местата, които художничката е посетила. А смесицата от цветове и форми върху художествената повърхност ни предават и емоциите на Дора Кънчева, които „продължават да трептят“ и през времето.
Изложби
01.06.2022 - 23.10.2022

ПОСЛЕДНИЯТ ПЪРВИ

Музей на изкуството от периода на социализма
Изложбата има за цел чрез образа на Тодор Живков в произведенията на български и чуждестранни автори да разкрие един сложен аспект на изкуството от тоталитарната епоха, а именно отношението „изкуство-власт“. Около 60 творби на живописта, скулптурата, графиката и декоративните изкуства, документи и оригинални ръкописи визуализират взаимоотношенията между творческата интелигенция на България и личността на най-дълго задържалия се комунистически лидер в държавите от Източна Европа. Сред авторите са Дечко Узунов, Иван Ненов, Васил Бараков, Васил Стоилов, Вера Недкова, Николай Шмиргела, Александър Поплилов, Светлин Русев и др.
С малки изключения произведенията от настоящата изложба никога не са показвани пред публика. Това в най-голяма степен се отнася за рисунките на народните художници (най-високото почетно звание в областта на изобразителните изкуства преди 1989), които са оформени в юбилеен албум като представителен подарък от Съюза на българските художници за 70-годишнина на Тодор Живков. Освен като политически акт на засвидетелствана благодарност към комунистическата партия в лицето на нейния лидер, на тези творби може да се гледа и като на любопитна и до момента непозната страница от историята на нашето изкуство.
Малък, но съществен сегмент от изложбата представляват няколко политически плаката, създадени през 2018 от тогавашни студенти от специалността „Плакат и визуална комуникация“ към Националната художествена академия. В тях образът на Първия и епохата, която той олицетворяваше, са видени от перспективата на времето и оценката на новите генерации.
Изложби
09.09.2022 - 02.10.2022

Райна Кабаиванска с майсторски клас и галаконцерт в зала "България"

Майсторският клас на Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет, се завръща в зала „България“. Той започва на 9 септември и ще завърши с пищна оперна гала на 2 октомври от 19.00 часа. Заключителният концерт по традиция ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров. Публиката в залата ще има възможност да чуе оперни шедьоври, изпълнени от най-добрите ученици на двайсет и втория майсторски клас на Маестра Кабаиванска. На сцената ще бъдат и музикантите от Софийската филхармония.
Прослушването за Майсторския клас на Райна Кабаиванска ще се проведе на 6 септември, желаещите могат да кандидатстват до 3 септември.
Определяна като последната истинска дива от времето, в което изкуството се приемаше като духовен дар, а не стока, Райна Кабаиванска се доказа и като голям педагог. Досега в майсторските ѝ класове са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Световноизвестни имена от съвременната оперна сцена – Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Киара Изотон, Мария Агреста, Мария Радоева, Прити Йенде, Селене Дзанети, Симон Лим, София Соловий, а също и младата надежда на българската оперна традиция Александрина Михайлова – са стипендианти на дарителския фонд на Маестра Кабаиванска в Нов български университет.
В края на юни в Рим Райна Кабаиванска получи наградата "Карлота Болонини" на тържествена церемония по случай 100 години от рождението на големия италиански режисьор Мауро Болонини, заснел "Травиата", "Веселата вдовица" и "Адриана Лекуврьор" с участието на Райна Кабаиванска и режисирал легендарната "Тоска" в Рим през 1991 година, в която оперната прима е на сцената с Лучано Павароти.
На 1 октомври, специално за филахрмоничното общество, ще бъде представен документалният филм "Школата Кабаиванска" (La Scuola Kabaivanska) с режисьор Найо Тицин, сценарист Петър Барбалов и продуцент д-р Георги Текев. Майсторският клас на Райна Кабаиванска и галаконцертът са част от Календара на културните събития на Столична община.
Музикално и танцово изкуство
16.08.2022 - 08.01.2023

БОГ КРИШНА

Изложбата представя 13 миниатюри и 6 скулптури от колекцията на Националната галерия.
Богът на закрилата, състраданието, нежността и любовта Кришна заема централно място в хиндуистката философия, теология и митология. В литературата, миниатюрата и скулптурата той е представян в разнообразни сюжети и роли, пресъздаващи знакови моменти от историите и вярванията за него.
Най-популярни са изображенията му като бебе, надарено с особени сили, държащо гърненце с масло; като малкото момче, танцуващо върху змията с много глави Калия; като седемгодишния Шринатхджи – с вдигната нагоре ръка, символизираща спасяването на поклонниците му от гибелна буря.
Героичните му битки редом до легендите, разгърнати в комбинация от различни по време и място моменти, дават материал за въображението на художниците.
Богато илюстрирани са любовните му приключения с пастирките, известни като гопи. В скулптурата е представян като свирещия на флейта Кришна, а в миниатюрата – в момент на игра или интимност с Радха, любимата сред всички гопи.
Изложбата е подготвена от Златка Димитрова и Александра Янева, уредници в Националната галерия.
Изложби
17.09.2022

Основи на медийното говорене

Как да привлечете и задържите вниманието на медиите и публиката? Обучение с Деси Стоянова.
Това обучение е основа за успешно присъствие в медиите. То ще бъде полезно за всеки, който иска да стигне до по-широка публика със своето послание. Независимо дали имате богат или почти никакъв опит, практичните съвети, които ще получите, ще Ви помогнат да надградите уменията си и да постигате повече с изявите си.
Бизнес събития
02.09.2022 - 17.10.2022

Топология IV. Изложба на Иван Стойчев

Плетени картини
Предизвикателство е да обясняваш творческия процес при създаване на една картина, мисловните, естетическите и метафоричните идеи, реализирани на платното. Плетени и преплетени са моите картини, цветовете и повърхностите в тях – също. Трябва ли цветът да е на една повърхност?
Не, не е задължително. Той може да минава над себе си, да се завърта около себе си. Същото го прави нишката прежда, с която е оплетен пуловера за зимата. Преплетената цветна прежда и ритмично усукания цвят и ето – пред вас е топологията на „зимния пуловер“!
Минималистичната естетика на плетката на „зимния пуловер“, поставена в минималистичната среда на зимното бяло – бялото платно. Дали не са това парчета от тази съпоставена и хармонизирана топологична преплетеност? Преплетен цвят, със своята светлосянка повърхности – не гладки и не за око, невъоръжено поне с обикновен микроскоп.
Иван Стойчев
Изложби
08.09.2022 - 29.09.2022

Природата на нещата. Изложба на Людмил Лазаров

Галерия „Арте“
Природата на нещата“ – художникът Людмил Лазаров използва това заглавие от книгата на Лукреций Кар за изложбата си, която съдържа серия портрети на български и световни поети и философи. Целта на подобна изложба е да събуди интерес както към конкретните личности, така и към техните идеи. В кризисния момент, който преживява обществото, тези автори могат да ни накарат да се замислим кои са истинските и кои – второстепенните неща, да разберем по-добре собствения си живот и мимолетността на желанията, които го ръководят.
Зрителят ще се срещне с Питагор, Сократ, Рембо, Дилън Томас и други в характерния за автора маниер на живописване от последните години – плътни, тежки пластове боя приближават образа до триизмерност.
Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.
Изложби
16.09.2022 - 25.09.2022

Изложба шарен свят от конци „Еротика и танци - автор Румен Ангелов

Тераса ОКИ ДК „Красно село“ (откъм детска площадка)
Изложбата може да бъде разгледана от 16 до 25 септември, от 9:00 - 17:00 ч.
Вход свободен
Изложби
07.09.2022 - 30.09.2022

Изложба на Марин Нанов-Нане

„33 години – до къде“? (плакати-политическа сатира) и малка пластика от метал ще представи в ОКИ „Надежда“ приложникът-любител Марин Нанов-Нане.
Откриването на изложбата на Нане очаквайте на 7 септември (сряда), 18:30 ч., в галерията на ОКИ „Надежда“, където специално участие ще вземат музикантите от Джаз формация „София“.
Вход свободен!
Изложби
17.09.2022

Безплатен вход в общински културни институти в Деня на София – 17 септември

01 – 17 септември
На 17 септември – Ден на София – посетителите ще могат да влизат безплатно в  Софийската градска художествена галерия  и филиалите й – галерия музей „Дечко Узунов”  и галерия „Васка Емануилова”, в  Регионален исторически музей – София  – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. "Бански" №1, както и в  Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“,  Археологически парк "Западна порта на Сердика" , Гробница на княз Александър I, Експозиция за национални помирение,  Триъгълната кула на Сердика.
С безплатен вход ще работят парк „Врана“ и  Зоологическа градина – София.
Фестивали и чествания
05.09.2022 - 19.09.2022

Разгледайте София през очите на артистите, събрани в изложбата The Sofianer

в Галерия на открито в градина "Кристал"
„Много от лицата на града ни в една изложба с корици на въображаемо списание!“ – представя проекта The Sofianer заместник-кметът Мирослав Боршош. Изложбата в градина "Кристал" показва погледа на млади и утвърдени илюстратори и художници към София и софиянци. 28 избрани корици на списание The Sofianer (несъществуващо, но в духа на легендарното издание The New Yorker) могат да бъдат разгледани в Галерия на открито в градина "Кристал" до 19 септември.
Над 40 млади и утвърдени артисти приеха предизвикателството и се включиха със своя автентичен поглед към София. Журито връчи три равностойни награди – на Здравко Денев, Мариана Сърбова и Милена Миткова. Техните творби са реверанс към един от най-култовите герои на София – журналистът Любомир Милчев – Денди (1963 – 2022), поглед към оживения Южен парк с красива гледка към Витоша, както и носталгичен спомен за любимата на поколения софиянци пързалка "Слончето" в "Борисовата градина". Всички илюстрации могат да бъдат разгледани на сайта www.sofianer.com.
Изложби
09.09.2022 - 18.09.2022

ПАНАИР НА КУКЛИТЕ 2022

20 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ФЕСТИВАЛ ЗА УЛИЧЕН И КУКЛЕН ТЕАТЪР „ПАНАИР НА КУКЛИТЕ“
От 9 до 18 септември 2022 г. в София ще се състои 12 Международен фестивал за уличен и куклен театър "ПАНАИР НА КУКЛИТЕ", организиран от Столичен куклен театър и Столична община. С това издание се честват 20 години от създаването на му.
И тази година зрителите ще могат да се насладят на разнообразна програма за всички възрасти. Сегментите включват куклен театър за най-малките (бебешки представления), детски куклен театър, куклен театър за възрастни, улични представления. За пръв път на това издание публиката ще може да гледа и микро театър. В 12-тото издание на „Панаир на куклите“ ще се включат 12 български трупи и 16 чуждестранни от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия.
След успеха на въведената през 2021 г. онлайн програма и тази есен зрителите ще могат да гледат представления на платформата fest.sofiapuppet.bg. Те ще са достъпни в рамките на 48 часа и ще са напълно безплатни за всеки на територията на Република България.
Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община.
Фестивали и чествания
13.09.2022 - 11.11.2022

Интерактивна изложба „Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“

Регионален исторически музей - Варна гостува с любопитна интерактивна изложба „Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“ в Национален музей „ЗЕМЯТА И ХОРАТА“ от 13 септември до 11 ноември.
Изложбата представя малко известни факти от живота и дейността на братята Хермин и Карел Шкорпил.
"БРАТЯ ШКОРПИЛ - ПАЗИТЕЛИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ" е проект с новаторски характер, мобилна изложба с врата към виртуалния свят. Една съвременна, интерактивна модулна и преместваема експозиция с използването на добавена реалност и мобилни устройства. Експозиция, чиято цел е да представи по достъпен, динамичен и интересен начин, известни и по-малко известни факти и събития, свързани с живота и научната дейност на братя Шкорпил в България.
Структурата на изложбата е изградена от отделни модули, като всеки от тях е под формата на куб, изработен от лек, здрав и екологично чист материал. Модулите /кубове/ могат да бъдат поставяни в различни конфигурации.
Изложби
14.09.2022 - 27.11.2022

Изложба „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни“ в СГХГ

Екипът на Софийска градска художествена галерия поставя началото на изложбения сезон с изследване на жените художници в българското изкуство от 20-те и 30-те години на ХХ в.
В изложбата могат да се видят събрани над 200 произведения – изящни и декоративно-приложни.
Голяма част от творбите са създадени в периода 1919 – 1939 г. и представят широк спектър от жанрове и сюжети, групирани в няколко тематични линии: основаването и развитието на Секцията на художнички в България; „женското“ творчество в контекста на организирания художествен живот у нас; жените художници в епохата на модернизма и не на последно място – активната работа в областта на декоративно-приложните изкуства, които допълват представата за дейността на жените художници по отношение на текстила, керамиката и художествената обработка на кожа. С цел обогатяване на историческия разказ са представени архивни документи и специално подбрани книги.
Над 65 художнички са включени в експозицията, като някои от тях са известни и добре познати, между които Вера Лукова, Вера Недкова, Екатерина Савова-Ненова, Елена Карамихайлова, Елисавета Консулова-Вазова, Султана Суружон и пр. А други като Александра Мечкуевска, Дарена Георгиева, Елена Грънчарова, Маргарита Милиджийска, Райна Руменова, Надежда Делева, Цана Иванова-Бояджиева и още много тепърва ще придобиват популярност и сред широката общественост.
Проектът е съвместен между Софийска градска художествена галерия, Национална художествена академия (НХА), Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Св. Пимен Зографски“ – НХА. Реализира се с финансовата подкрепа на Столична община, Национален фонд „Култура“ (Програма за възстановяване и развитие на частни и културни организации), Програмата за научната и художественотворческа дейност на НХА за 2021 г. и 2022 г., „Аурубис България“ АД и частни лица.
В изложбата са включени произведения и архивни материали от: Аукционна къща „Енакор“, Българска народна банка, "Галерия Джуркови" – Пловдив, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, Градска художествена галерия – Пловдив, Държавна агенция „Архиви“, Исторически музей – Панагюрище, Колекция галерия „Виктория“, Литературно-художествен музей „Чудомир“ – Казанлък, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Национална галерия, Национална художествена академия, Сбирка „Фицови“, Регионален исторически музей – София, Софийска градска художествена галерия, Съюз на българските художници, Художествена галерия „Васка Емануилова“ – София, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ – Шумен, Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Художествена галерия – Казанлък, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, Художествена галерия – Стара Загора, Централна библиотека на Българската академия на науките, частни колекции и архиви.
Изложби
17.09.2022 - 18.09.2022

СОФИЯ ЪРБАН ЗОНА СПОРТ 2022

Северен парк 17 – 18 септември
СОФИЯ ЪРБАН ЗОНА СПОРТ 2022
ПРОГРАМА
СЪБОТА, 17 септември
10:00 – 19:00 Графити състезание „Зелена зона“ – графити и работилница
10:00 – 18:00 Скейт – демонстрации на алеята
10:00 – 18:00 Бънджи скокове – на поляната паркинг
10:00 – 18:00 Yettel. Смарт спорт: първи крачки с награди – две тенти край алеята
10:00 – 18:00 Въжен тролей – край поляната
10:00 – 17:00 Стрийт фитнес – I кръг от Националния шампионат и демонстрации
10:00 – 10:30 Спортни танци – демонстрации на „КСТ Импулс“ (на сцена)
11:00 – 14:00 Фолк парад – народни песни и танци (на сцена)
13:00 – 13:15 Откриване на София Ърбън Зона Спорт 2022 (на сцена)
16:00 – 22:00 Брейк танци – държавен шампионат (на сцена)
НЕДЕЛЯ, 18 септември
10:00 – 14:00 Баскетбол 3х3 – турнир за деца
10:00 – 14:00 Скейт – демонстрации на алеята
10:00 – 14:00 Въжен тролей – край поляната
10:00 – 14:00 Градски паркур и фри рън – Национален турнир и демонстрации
10:00 – 14:00 Брейк танци – финали Държавен шампионат и награждаване (на сцена)
Спортни събития
17.09.2022

17 септември – Ден на София

пред храм "Света София"
СГХГ
на сцената на Sofia Summer Fest
От 11:30 ч., пред храм "Света София" ще се състои тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София.
От 13:00 ч., СГХГ – Церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата
От 18:00 ч. на сцената на Sofia Summer Fest – Празничен концерт за Деня на София с участието на Владимир Ампов – Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, група Cool Den, Младежка филхармония "София" към Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров
Концертът ще бъде излъчван на живо във фейсбук: на @Столица Култура и @ArtSofia
Вход свободен
Фестивали и чествания
17.09.2022

Разходка Food and Spices Walking Tour

Разходка Food and Spices Walking Tour на английски език на 17.09. от 11:00 ч. и втора разходка на български език 17.09. от 14:00 ч.
"Food and Spices Walking Tour e чудесна възможност за пътешествие на сетивата за всички местни хора, както и за пътешествениците, решили да посетят София. По време на разходката в района на Женски пазар участниците влизат в света на подправките и арабската храна – респективно култура, докато слушат интересните истории на собствениците на няколко магазинчета, пекарни и ресторанти. По този начин всеки, който се включи, има възможност за диалог и общуване с продавачите, пекарите и готвачите от Близкия изток."
Организиратор е Meeting Points с финансова подкрепа на Върховния Комисарият на бежанците на ООН.
Фестивали и чествания
15.09.2022 - 30.09.2022

Изложба „Етюд-и-те на София: Четирите годишни времена“

галерия на открито на Моста на влюбените
Изложба „Етюд-и-те на София: Четирите годишни времена“
На галерия на открито на Моста на влюбените от 15 септември ще бъде организирана изложба, посветена на София. В началото въпросителните са много, но отговорът е един – Хроника. Защо хроника? Защото имаше идея да покаже какво представлява София. Не какво си мислят за нея хората, а какво представлява в действителност. Този град има толкова много тайни, че не знаеш какво ще откриеш. Той се завърта около четирите сезона – годишните времена на столицата. А Градът, който расте, но не старее, има толкова много лица в себе си, че понякога те е страх какво ще откриеш. Сутрини и вечери, изгреви и залези – четири сезона се завъртат в танц, докато София живее всеки ден със случките, променящи я вече хилядолетия. Това е хроника на малките неща.
Изложби
16.09.2022 - 18.09.2022

"КвАРТал Фестивал: Малките неща"

С много музика, кинопрожекции, творчески работилници, изложби, инсталации и театрални спектакли старият еврейски квартал ще посрещне Празника на София – 17 септември, а празненствата са на 16, 17 и 18 септември. Темата на "КвАРТал Фестивал" е „Малките неща“ – онези детайли, които създават общата картина, но в забързаното ежедневие често ни убягват.
За пъстротата на фестивала ще се погрижат над 80 участници, избрали да развиват себе си, изкуството и бизнеса си именно в сърцето на Стара София. Всяка локация ще изненада гостите на събитието със собствена програма.
В програмата са включени изложби на млади художници и фотографи, театрални представления, концерти, DJ партита, кинопрожекции и артинсталации, а за най-малките гости на събитието е подготвена специална детска програма. За пореден път артисти, локализирани в творческия квартал на София, ще отворят ателиетата и домовете си, за да се доближат до публиката и да сътворят пред очите им магията на изкуството. Освен артистичната програма, "КвАРТал Фестивал", 2022: "Малките неща" ще предложи тематични турове, които да запознаят аудиторията с любопитни факти от историята на творческия квартал.
Традиционно за фестивала част от улиците в "КвАРТала" ще бъдат освободени от движение за коли. Тази година това са улиците „Триадица“ и „Сердика“, както и паркингът пред сградата на направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община – от ул. „Сердика“ до ул. „Искър“.
Освен изкуство и градска култура, тази година един от акцентите на събитието ще бъде зеленият начин на живот.
Пълната програма следете на фейсбук страница на КвАРТал Фестивал: Малките неща – @kvartal.art.district.
Фестивали и чествания
16.09.2022 - 17.09.2022

“Портрет на София” в светлина и звуци за Деня на София

фасадата на Централния военен клуб
Фотографската изложба на Йордан Симеонов “Портрет на София”, която представи жените на София с име Софѝя, оживява във впечатляващо 3D мапинг изпълнение за Деня на София. Събитието е естествено продължение на успешната идея със серия от широкоформатни фотографии, която бе представена в "Ларгото" през месец април, но този път във видео, светлинен и звуков спектакъл. Светлинното шоу ще се излъчва върху фасадата на Централния военен клуб от 20:30 часа на 16 и 17 септември.
Звездата от филма “Вчера” София Кузева, младата надежда на Народния театър София Бобчева, известният пулмолог д-р София Ангелова, предприемачи, архитекти, хора на изкуството, студентка и ученичка разказват в пърформънса за своята специална връзка с града, в който живеят и чието име носят. Архитектурата, духът и звуците на София оживяват. Зрителите ще могат да се насладят и на впечатляващи кадри от въздуха на емблематични площади, улици, забележителности и места на града.
Оператор на интервютата по проекта е Добрин Кашавелов. Кадрите с дрон са заснети от младия оператор Емил Горанов, а сценарист и продуцент е журналистът Слави Ангелов. Анимациите, обединяващи всички кадри, са на Георги Григоров, а 3D мапингът се осъществява от Light work.
Кратки видеа с посланията на героините от проекта ще бъдат излъчвани в продължение на седмица и на метростанциите в София специално за празника на града. Късометражен филм за проекта “Портрет на София” ще бъде излъчен по БНТ1 от 23:10 часа на 17 септември. Той е заснет и режисиран от Добрин Кашавелов, автор на 7 документални филма, отличени с награди и поставени в официалната селекция на престижни фестивали за документално кино в България и Европа. “Портрет на София” е 3-годишен проект на фотографа на вестник “24 часа” Йордан Симеонов, носител на множество отличия от конкурси в България и Европа.
Фестивали и чествания
17.09.2022

“Есенен авто-ретро салон и парад”

пл. „Княз Александър I“
Близо 300 ретро автомобила, включително уникални модели, произведени в много малко бройки; 17 септември 2022, събота, пл. „Княз Александър I“; Салон: 8:30 – 12:30 ч. Парад: 13:00 – 13:30 ч.;
Безплатен вход за всички посетители.
Софийският авто-ретро клуб (САРК, https://www.facebook.com/sofiaretroclub) за втори път ще проведе “Есенен авто-ретро салон и парад”. Шоуто е част от Културния календар по случай Деня на София и ще се състои на 17 септември 2022 от 8:30 до 13:30 ч. на пл. “Княз Александър I”.
За втори път ретро салонът ще завърши с бляскав парад. Ретро обиколката на всички участници ще се състои с маршрут по ул. “Раковски”, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“, бул. „Арсеналски“ и бул. „Черни връх“ до хотел „Маринела”.
Фестивали и чествания
17.09.2022 - 18.09.2022

„Европейски дни на наследството – София 2022“

17 и 18 септември 2022 г. Вход свободен. Над 30 сгради със забележителна архитектура ще разкрият своите тайни на софийската публика.
ПРОГРАМА: https://cutt.ly/ZCbBXWZ
Тазгодишното издание на събитието е на тема „Устойчиво културно наследство“ и има за цел да покаже връзката между опазването на културното наследство и устойчивото екологично бъдеще. Културното наследство е богато на уроци за изграждане на устойчиво бъдеще.
Визията на „Европейски дни на наследството 2022“ акцентира на материята, като най-малката съставна единица на културното наследство. Тя представя разнородна селекция от фрагменти, които взаимодействат помежду си и изграждат крехко равновесие.
Фестивали и чествания
17.09.2022

Празнична програма на Регионалния исторически музей – София

Регионалният исторически музей – София чества Деня на София, 17 септември 2022 г. и отбелязва седем години от откриването на постоянната си експозиция с празнична програма.
Всички изложби, ателиета и събития са безплатни.
Изложби
Регионален исторически музей – София (сградата на пл.„Бански“ 1), последен час на влизане 20:00 ч.
10:00 – 21:00 ч. Постоянна експозиция
10:00 – 21:00 ч. „Исторически паркове и градини на София“, зала „Временни експозиции“, етаж 1
10:00 – 21:00 ч. „Фестум“ – изложба на Дончо Дончев, зала „Под куполите“, етаж 2
10:00 – 21:00 ч. VIII годишна изложба „Археология на София и Софийско“, зала „Временни експозиции“, партерен етаж
10:00 – 20:00 ч. Micro-folie, дигитална изложба (прожекции на кръгъл час), етаж 1
Триъгълна кула на Сердика, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16, последен час на влизане 20:00 ч.
10:00 – 21:00 ч. Изложба “SHAPES OF PAPER”/„Форми на хартия“, автори Ацуми Мурата и Вакако Иншисоне (куратор Даниела Тодорова) АККК „Сердика“ (подкуполно пространство на пл. „Независимост“)
10:00 – 21:00 ч. „Архитектурни обекти и архитекти с кръгли годишнини през 2022 г., оставили следи в архитектурния облик на столицата ни“ – изложба, организирана от обединение „Сдружени софийски архитекти“ към Съюза на архитектите в България
10:00 – 20:00 ч. „Архитектурно наследство, създадено с мъдрост, вяра, надежда и любов – да го пазим за тези, които идват след нас“ – изложба на арх. Белин Моллов, зала 2 10:00 – 20:00 ч. “Фотографски експерименти”, изложба на Силвио Томов, зала 3
Археологическо ниво на базиликата Света София
10:00 – 18:00 ч. Фотоизложба СПРИ И ПОГЛЕДНИ!
Фотоспирки на Анатолий Грозданов
Беседи
11:00 – 12:00 ч. Специализирана беседа за деца (6 – 14 год.) с включен въпросник и награди за участниците в Археологическото ниво на базилика Света София (максимален брой: 20 участници)
11:00 – 12:00 ч. „Древна Сердика – минало и настояще“ – обиколка с беседа (АККК „Сердика“, Източна порта на Сердика, Археологически парк „Западна порта на Сердика“), сборен пункт пред сградата на Музея, пл.„Бански“ 1
15:00 – 16:00 ч. Тематична беседа с обиколка на Археологическото ниво на базиликата Света София – за деца и възрастни (максимален брой: 20 участници)
16:00 – 17:30 ч. „Изгубената улица Търговска“ – обиколка с беседа, сборен пункт пред сградата на Музея, пл.„Бански“ 1
17:00 – 18:00 ч. Тематична беседа с обиколка на Археологическото ниво на базиликата Света София – за деца и възрастни (максимален брой: 20 участници)
18:00 – 19:00 ч. „Музеят на София – расте, но не старее!“ – беседа с екскурзовод в постоянната експозиция на Музея по случай седем години от нейното откриване, група до 30 души, сборен пункт фоайето на Музея
18:00 – 19:00 ч. Археологически парк „Западна порта на Сердика“ – обиколка с беседа
19:00 – 20:00 ч. „По пътя на Мъдростта – София“ – обиколка с беседа из емблематичните обекти на София, сборен пункт пред сградата на Музея (пл. „Бански“ 1) до базиликата Света София
20:00 – 21:00 ч. „По пътя на Мъдростта – София“ – обиколка с беседа из емблематичните обекти на София, сборен пункт пред базиликата Света София до сградата на Музея (пл. „Бански“ 1)
Ателиета за деца
10:00 – 13:00 ч. „София=дом“ – творческо ателие за изработка на хранилки за птици от пластмасови бутилки с визията на емблематични софийски сгради.
Образователен център към АККК „Сердика“, организатор АЛОС – център за неформално образование и културна дейност
11:00 – 12:30 ч. „Пътешествие във времето: Антична Сердика“ – детска архитектурна работилница, зала 2, подкуполно пространство на АККК „Сердика“, съпътстваща изложбата на ССА към САБ, организирана от Сдружение „Детска архитектурна работилница“
13:00 – 16:00 ч. „Дървесните видове в района на музея“ – беседа и образователно ателие пред сградата на Музея на пл. „Бански“ 1 (до 15 деца в група)
14:30 – 15:30 ч. Да опознаем красивите сгради – беседа- игра с карта с начало в подкуполното пространство на АККК „Сердика“, съпътстваща изложбата на арх. Б.Моллов
16:00 – 17:00 ч. „Музей за детски приказки” – четене на книжки и оцветяване/рисуване на приказни герои пред сградата на Музея на пл. „Бански“ 1 (до 15 деца в група)
Концерти
14:00 – 14:30 ч. Концерт на детски хор „Смехуранчета“, събитие към изложбата на ССА към САБ, подкуполно пространство на АККК „Сердика“
18:00 – 18.30 ч. Изпълнение на саксофон на арх. Георги Георгиев, концерт посветен на българските архитекти, творили за красотата на София, подкуполно пространствона АККК „Сердика“
Фестивали и чествания
15.09.2022 - 30.09.2022

"Алея на славата"

площад „Славейков“
По случай Деня на София – 17 септември, Международното триенале на сценичния плакат преобрази площад „Славейков“ в галерия на открито със забележителни образци на българското и световно плакатно изкуство
Публиката ще се срещне с прочути автори и техните творби – всички посветени на различни културни събития. Колекцията е специално подбрана от внушителния фонд на Международното триенале на сценичния плакат – София, чието десето издание ще бъде открито на 1 ноември. Проектът е част от Календара на културните събития на столицата. Замислен е като поредица от сменяеми изложби в откритото градско пространство, които да върнат плаката на неговото най-естествено място – улицата.
Мотото "Алея на славата" е игра на думи, подчертаваща не само, че изложените плакати са със световна слава и създателите им са сред най-влиятелните фигури в съвременния графичен дизайн, но и че плакатът е призван да прославя другите изкуства. В едно от най- емблематичните места на София, чрез специално създадено експозиционно решение от проф. Божидар Йонов, се появяват произведения, получили световни награди, посветени на прочути автори, творби и събития, белязали завинаги нашата и чуждестранна културната сцена.
Фестивали и чествания
16.09.2022 - 27.10.2022

Майстори на фотографията, издание ХІV | АНДРЕС СЕРАНО | ИЗТЕЗАНИЕ

Изложбата „Изтезание“ (Torture) се състои от двадесет широкоформатни фотографии – част от огромен по обхвата си проект, насочващ вниманието ни към разрухата в самите устои на обществото. Добил скандална известност с творбата си Piss Christ (1987), предизвикала истинска културна война в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, американският артист Андрес Серано продължава да засяга неудобни теми.
Изложбата показва празните пространства на стаи за разпити, центрове за трансфер на емигранти, концентрационни лагери, наред с автентични инструменти за мъчение от прочути музейни колекции и реплики на такива, използвани като туристически атракции. Серано фотографира известни активисти срещу изтезанията, както и жертви, които охотно се съгласяват да разкажат своята история. За малко повече от месец в промишления град Мобурже, Югозападна Франция, Серано влиза в ролята на мъчител. Използвайки арт центъра The Foundry (Леярната) за своя „тъмна стаичка”, той фотографира над 40 доброволци в импровизирани пози, като използваните инструменти за мъчения са произведени на място от местните жители. С дейното участие на самите модели и под надзора на пенсиониран командос от френските специални части, са използвани различни техники за физически и психологични изтезания.
Визуалните препратки към граничните състояния на човешкото тяло и дух прави темата на изложбата изключително актуална в контекста на международната политическа ситуация и хуманитарна криза. Характерно за творчеството на Андрес Серано е непрестанното изследване на социалните проблеми и тяхното измерение в изкуството.
„Майстори на фотографията“ се организира с подкрепата на Столична община в Календара на културните събития на София за 2022 и се осъществява от фондация МУСИЗ в партньорство с Националната галерия и съдействието на Гранд Хотел София.
Изложби
12.09.2022 - 30.09.2022

Есенният театрален фестивал „СОФИЯ МОНО Приказката продължава“ ще продължи на закрито

в зала "Тържествена" в парка на Виенна академия“
Есенното издание на театралния фестивал „СОФИЯ МОНО Приказката продължава“, което по традиция се провежда в парка на „Военна академия – Г.С.Раковски“, се мести на закрито – в зала „Тържествена“ на академията. От днес, 19.09.22 до края на месеца от 20:30 ч. остават моноспектаклите на Камен Донев, „Марин, Данчо и майка им“, „Ива е онлайн“ и „Хаос“.
БИЛЕТИ за спектаклите в програмата на „СОФИЯ МОНО Приказката продължава“ се продават в системата на Ticketportal.bg и още от: Билетна каса – НДК, зала „Арена Армеец“, книжарници Booktrading, Office1superstore, OMV. Цената за различните постановки е между 15 и 50 лв.
В дните на фестивала пред входа на Военна академия (бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“), където е и входът към залата, ще бъде отворена Мобилна билетна каса, която ще работи от 19:00 – до 21:00 ч.
Вижте оставащите спектакли от ПРОГРАМА на фестивала с линкове към билетите. Началният час на спектаклите е 20:30 часа:
19.09.2022 – „Bъзгледите на един учител зa народното творчество“ – https://bit.ly/3eHHHQ1
20.09.2022 – „МАРТИН, ДАНЧО И МАЙКА ИМ“ – https://bit.ly/3BxccRL
21.09.2022 – „Възгледите на един учител зa всеобщата просвета“ – https://bit.ly/3d43ilk
24.09.2022 – „Ива е онлайн!“ – https://bit.ly/3Bxk7i3 - отменен
29.09.2022 – „ХАОС“ – https://bit.ly/3B7FwwT
30.09.2022 – „Възгледите на един учител за силата на словото“ – https://bit.ly/3xfd8b9
Фестивалът се провежда с подкрепата на Столична община.
Фестивали и чествания
17.09.2022

„ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО“ превзема нови сцени и привлича нови публики

Метростанции
Подвижна сцена за изкуство и градска култура На 17 септември – Деня на София, традиционни, нови и дигитални изкуства ще преобразят подземната железница на столицата. Реновирана мотриса, движеща от 12:00 до 17:00 ч. по линиите №№ 1, 2 и 4 ще се превърне в своеобразна сцена за ново цирково изкуство, съвременен танц, паркур, лонгборд денсинг, роботеатър, пантонима, класическа и електронна музика. На метростанциите „Надежда“, „Г. М. Димитров“ и „Летище София" са предвидени флашмобове и дигитална артинсталация. Всеки един от вагоните на „различната мотриса“ ще представя различен вид изкуство, като на крайните станции артистите ще разменят местата си.
„Различната мотриса“ потегля точно в 12:00 ч. от метростанция „Сердика I” по посока кв. „Лозенец“.
Специален акцент е поставен на младите таланти и младежките творчески дебюти в контекста на 2022 – Европейска година на младежта.
Столичаните и гостите на града ще се потопят в съвременен пърформанс на артистите и учениците на Цирков Център НОВ Цирк, който е и първата циркова академия за малки и големи у нас. В програмата ще се изявят студенти в специалността „Театър на движението“, млади музиканти, които ще изпълнят импровизации на класически теми на виолончело и саксофон.
Хуан Сонриенте от Аржентина ще представи паркур и трикинг изпълнения в артистичен етюд. Лонгборд денсинг демонстрации на борда на мотрисата ще впечатлят пътуващите.
Роботеатър ще представи Георги Германов от АБВ Академия, лауреат на различни конкурси и носител на награди за програмиране и цифрово предприемачество.
Зад пулта в мотрисата застават иконата на клубната сцена DISCO MANGA и DJ Valldy.
Инициативата „ЗВУКЪТ НА МЕТРОТО“ води началото си от 2009 г. с форматите „Спектакъл в метрото“ и „Digitality Underground“ и е вдъхновена от добрите практики в Ню Йорк, Амстердам, Лондон, Берлин и Брюксел. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Организатор е Националният център за иновации и дигитални изкуства, а режисьор е Атанас Лозанов Nasix. Събитието се осъществява с изключителното домакинство на "МЕТРОПОЛИТЕН" ЕАД.
Музикално и танцово изкуство
17.09.2022

Празничен концерт за Деня на София

сцената на Sofia Summer Fest
ВХОД СВОБОДЕН!
Владимир Ампов – Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия, група Cool Den, Младежка филхармония "София" към Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент Славил Димитров. Радио "София" на БНР ще се включи в концерта за Деня на София, за да отпразнува и своя рожден ден. Младият и талантлив DJ Стефан Попов ще предложи своя музикална селекция. Ще има въпроси и предизвикателства към публиката, свързани със столицата.
Концертът ще бъде излъчван на живо във фейсбук: на @Столица Култура и @ArtSofia.
Музикално и танцово изкуство
17.09.2022

„Кучето, което не можело да лае” - куклен спектакъл на Театър „Сириус“ за деца над 3 г.

Всички се опитват да научат едно кученце как да лае. Но чак когато среща сродна душа – то открива себе си и света, и любовта
Режисьор: Анета Танева
Сценография: Хана Шварц, Евгения Лачева
Участват: Петя Каменова, Илиян Стоилов
Зала „Елит“, 18:30 ч., ОКИ ДК „Красно село”
Вход с билети: деца до 6 г. - 2 лв., деца от 6 г.- 4 лв., възрастни - 6 лв.
Театри
17.09.2022

„София, празнувай с класика“

Оркестърът на Класик ФМ радио и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ представят „Глория“ от Антонио Вивалди под диригентството на Максим Ешкенази за Деня на София.
В деня на големия християнски празник „Вяра, Надежда и Любов“ музикална агенция „Кантус Фирмус“ по традиция организира тържественото събитие „София, празнувай с класика“. Събитието ще предложи програма с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази на 17 септември от 19.30 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Кл.Охридски“.
Фокус в концерта тази година е изпълнението на тържествената кантата Gloria от Антонио Вивалди в оригиналната версия за солисти, дамски хор, камерен оркестър и орган. В соловите партии публиката ще чуе Таня Угринова (сопрано) и Гергана Николаева (мецосопрано), които ще си партнират със Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович.
Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Култура“ и Национален фонд "Култура".
Партньор в организацията е Културният център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 
Специално участие в програмата ще вземе талантливият млад обоист Деян Иванов, възпитаник на Висшата музикална консерватория в Саарбрюкен, който специализира барокова музика и е член на състава Concerto Antico. В негово изпълнение ще звучи Концерт за обой от Алесандро Марчело. Програмата предвижда и дебютна изява на две много талантливи деца, чиито първи стъпки в музиката са обещаващи. 9-годишната Богомила Кръстева (цигулка) е ученичка от класа на Благородна Танева в НМУ „Л. Пипков“ и вече е лауреат на редица конкурси у нас и в чужби
на. Публиката ще я чуе с Концерт за цигулка и оркестър от Ж. Б. Аколай. В изпълнението на Gloria от Вивалди ще се включи и 11-годишният Владимир Илисавский (дискант), който има успешни изяви в спектакли на Софийската опера. Програмата се допълва от пиеси из цикъла „Пет скици за струнен оркестър“ от Марин Големинов.
Билетите са в продажба на Ticketsbg.com, в деня на събитието – на място един час преди началото.
Музикално и танцово изкуство
17.09.2022

Канетикс – акробатика в небето

17 СЕПТЕМВРИ, СЪБОТА, 20:00 ч., хотел „ХЕМУС“
Канетикс – акробатика в небето
КАНЕТИКС – първата и единствена в света трупа за акробатика по фасади на сгради, ще изнесе своя спектакъл за първи път на фасадата на хотел “Хемус” на бул. “Черни връх”. Трупата ще представи един различен въздушен спектакъл в изпълнение на седем виртуозни акробати. Артистите ще изпълнят сложни акробатични елементи, салта и хореография в комбинация с музика и осветление. Красотата на вертикалната акробатика е, че изпълнителите са освободени и неограничени от гравитацията. С полети на 30 метра над земята артистите ще съживят архитектурните пространства. Шоуто е с продължителност 8 минути.
Музикално и танцово изкуство