Календар на събитията


Flat View
See by year
Monthly View
See by month
Weekly View
See by week
Daily View
See Today
Search
Търси
петък 01 април 2022
28 март 2022 - 03 април 2022
Февруари 2023
26.10.2021 - 31.05.2022

Изложба "Диалози в ателието" в Галерия-музей "Дечко Узунов"

Вернисаж - 26 октомври (вторник), от 17.00 ч. до 19.00 ч.
Художественото ателие на един от големите български творци и интелектуалци – Дечко Узунов, не е достъпно за публика повече от десетилетие. От октомври почитателите на изкуството вече имат възможност да се докоснат до света на художника, до атмосферата, в която е творил и да почувстват вдъхновението му.
Произведенията, представящи моделите в ателието, разказват за множеството диалози, които приживе авторът води със себе си и със своите ученици.
В експозицията са представени произведения от фонда на Художествена галерия „Дечко Узунов“, колекциите на Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище, Художествена галерия – Казанлък и частни колекции.
Изложби
01.01.2022 - 28.02.2023

Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София

Националният военноисторически музей представя пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“.

Със сетивни, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се „потопи“ в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

Проектът „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ е реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от програма „Култура“ на Столична община.

Изложби
28.01.2022 - 07.09.2022

„Раждането на Луната – геоложка история“

На 28 януари от 16 часа в Националния музей „Земята и хората“ се открива временната изложба „Раждането на Луната – геоложка история“, организирана от Националния център за научни изследвания (CNRS), Франция.
Изложбата разказва за образуването на Луната, в контекста на геоложката еволюция на Земята и Слънчевата система, скалите и минералите, образуващи нашата планета и голяма част от обектите около нас. Тази вълнуваща геоложка история е разказана в постери, 3D модели, холограми, видеопрожекции, образци от минерали, скали и метеорити, сред които и парче от най-стария метеорит в Слънчевата система.
Изложбата е по проект, финансиран от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) към Европейския съюз по Програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ (споразумение за безвъзмездна помощ № 681818).
Може да разгледате изложбата „Раждането на Луната – геоложка история“, всеки работен ден между 10:00 и 18:00 часа от 28 януари до 7 септември.
Изложби
10.02.2022 - 21.04.2022

ИСКРИ НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО. НА ЧЕСТОТИТЕ НА БОЙС

Вернисаж на 10 февруари, четвъртък, 17:00 – 20:00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.
През 2021 светът отбеляза 100-годишнината от рождението на Йозеф Бойс.
„Искри на въображението. На честотите на Бойс“ не е просто отдаване на почит към Йозеф Бойс. В изложбата, която съзнателно откриваме в София 101 години след рождението на художника, няма творби на Бойс, а творби на съвременни български художници, които са били вдъхновени от него или са развили сходни идеи, защото социалните и политически процеси са били кохерентни.
Изложбата излиза от традиционно обособените зали за временни ескпозиции в „Квадрат 500“ и „завладява“ нови пространства, включително и чрез намеси в постоянната експозиция. В рамките на изложбата ще се проведе и съпътстваща програма с прожекции, лекции, пърформанси и турове.
„Искри на въображението. На честотите на Бойс“ е проект на Гьоте-институт България в сътрудничество с Националната галерия, София и Фондация „Изкуство – дела и документи“.
Изложби
14.01.2022 - 15.05.2022

СЪСТОЯНИЯ НА ИДЕОЛОГИЯТА

Музей на изкуството от периода на социализма
Двадесет и девет произведения от чуждестранния раздел на колекцията на Националната галерия представят художници от различни държави, които в една или друга степен, по един или друг начин имат отношение към идеологията на социализма през втората половина на ХХ век.
Изложбата с куратор Николай Ущавалийски има за цел да покаже официалното лице на изкуството, битуващо под общия знаменател на идеологическата доктрина, но също така да предложи съвременна перспектива към периода. Опорните точки на такава концепция са в националните особености на отделните художествени школи, както и в присъствието на тематично-сюжетни интерпретации, разкриващи по-малко известните, дори ежедневно-битийни лица на това изкуство.
Изложби
30.03.2022 - 02.04.2022

ЕКСПОМЕБЕЛ

Международно изложение за обзавеждане, интериорен текстил и аксесоари за дома
Експомебел е специализирано изложение за всички видове мебели и интериорен текстил, форум за срещи и генериране на нови идеи в интериорния дизайн, вътрешната архитектура и обзавеждането.
Изложбата има за цел да събере на едно място различни стилове, класическо и модерно обзавеждане, бутикови и дизайнерски мебели. Да създаде палитра от възможности, благодарение на която потребителят да получи отговори и да направи избор сред водещите български производители и представителите на чуждестранни марки.
Бизнес събития
30.03.2022 - 02.04.2022

АРХИТЕКТУРНО СТРОИТЕЛНА СЕДМИЦА

Международно изложение за енергоефективно, екологично и функционално строителство
Строителнo оборудване и механизация, Груб строеж, Външни довършителни дейности, Интериорни материали и технологии, Вертикално планиране и ландшафт, Индустриално строителство и оборудване, BIM технологии, Софтуер, Сградна автоматизация, ОВиК, Smart системи
Бизнес събития
30.03.2022 - 02.04.2022

АТЕСТ ЕКСПО

Едрогабаритна строителна техника и механизация
За първи път заедно с Архитектурно-строителна седмица ще се проведе АТЕСТ ЕКСПО, посветено на едрата строителна техника и механизация.
Бизнес събития
18.02.2022 - 08.05.2022

„Шапката – някога и сега“

„Шапката – някога и сега“ насочва към софийския моден ареал с властващите български вкусове и чуждестранни влияния. Хронологичната линия в изложбата тръгва от края на XIX в., продължава през превратния ХХ в. и отвежда посетителя до тенденциите в настоящето.
Експозиционната концепция обръща внимание на шапката едновременно като функционална необходимост и естетически знак. Отрежда място в изложбата на исторически примери, продукт на столични модисти и ателиета или внос от чужбина. Тези аксесоари са част от фонда на Регионалния исторически музей в София.
Другият дял от експозицията презентира съвременни шапки. Дамските са на дизайнера Ирина Сардарева.
Паралелно с авторските си проекти, тя реставрира шапките от колекцията на Музея. Мъжките са дело на Георги Сардарев.
Изложбата „Шапката – някога и сега“ се намира в зала „Временни експозиции“ на партерния етаж на Посещенията се осъществяват в периода 17 февруари – 8 май 2022 г. - със стандартно работно време 10:00 – 18:00 ч.. при спазването на всички актуални противоепидемични мерки.
Изложби
22.02.2022 - 29.05.2022

„ВОЙНАТА! И ПОДЛУДЕ СВЕТЪТ…“

110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров–Майстора
Архивни и музейни фондове, документи, дневници, писма, снимки, картини, стихове, книги, периодичният печат ни разкриват Балканската война, припомнят историята и подвига на онези поколения българи, дали живота си за националните идеали, за обединението и възможното бъдеще.
Освен живописни и графични творби не липсват и скултурни произведения, посветени на войната. В Балканската война са мобилизирани младите скулптори Иван Лазаров, Ангел Спасов, Анастас Дудулов, Янко Павлов. Единствено Иван Лазаров ще създаде по-цялостна и последователна серия скулптури Те победиха, На нож, На водопой, Свръх сили и др. Фондовете на Националния военноисторически музей притежават най-богатата колекция от творби на художници, участвали във войните. Част от творбите на Владимир Димитров – Майстора, свързани с войните, се пазят и в Художествената галерия в Кюстендил. В колекцията на Националната художествена галерия също се съхраняват едни от най-добрите образци, свързани с баталното изкуство. Повече или по-малко на брой или дори единични произведения за Балканската война има и в сбирките на художествените галерии в страната – Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, Казанлък , Кърджали, Държавна агенция архиви др., и в частни колекции.
Партньори в проекта са Националният военноисторически музей и ХГ "Владимир Димитров" – Майстора, Кюстендил.
Изложбата е съпътствана с каталог и програма от документални филми, собственост на Българската националната филмотека, БНТ , както и мултимедийния проект на Венелин Шурелов „Владимир Димитров – Майстора. Светлина и дух“, реализиран през 2014 г. по поръчка на Фонд „13 века България“.
Изложби
01.03.2022 - 10.04.2022

СИБИЛЕ БЕРГЕМАН. ФОТОГРАФИИ

Това е е първата изложба в България, посветена на творчеството на германската фотографка и представя цялостното творчество на авторката, като акцентира върху черно-бял сребърно желатинов печат, цветни фотографии и полароидни репродукции.
С началото на месец март публиката в София ще има възможност да разгледа фрагменти от близкото минало, запечатани през призмата на Бергеман. Изложбата ще бъде открита от Гьоте-институт и Софийска градска художествена галерия.
Бергеман работи серийно, но също така се занимава и с документирането на определени теми за продължителен период от време. Фокусни точки на нейната работа са модните и портретни фотографии, създадени за списанията „Сибиле“ и „Гео“. Започва да се занимава по-сериозно със ситуационна фотография в Берлин в края на 60-те, а по-късно запечатва и сцени от Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло. Дълги години работи с фотоапарат за моментални снимки Полароид, а до 1990 г. – предимно в черно-бяло. Тя е една от малкото фотографки, които използват цветния филм не като илюстративен, а като структурен елемент от образа.
Изложбата ще бъде съпътствана от медиаторската и образователна програма „Гледане с разбиране: Сибиле Бергеман“, организирана от Гьоте-институт България и фондация „Изкуство – дела и документи“. Програмата ще включва турове, работилници за деца и родители, посещения за хора от третата възраст, както и лекция на Катерина Гаджева за жените в българската фотография.
„Сибиле Бергеман. Фотографии“ е изложба на ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) в сътрудничество с Гьоте-институт България и партньорството на Софийската градска художествена галерия.
Откриване 01.03., вторник, 18:00 часа
Изложби
22.02.2022 - 30.04.2022

Изцяло реставриран, изключително ценен, позлатен тракийски нагръдник

На 22 февруари 2022 г. в Националния исторически музей ще бъде показан за пръв път, изцяло реставриран, позлатен тракийски нагръдник отпроучванията на Цвяткова могила през 1995 г.
НИМ Изцяло реставриран, изключително ценен, позлатен тракийски нагръдник, ще бъде изложен на 22 февруари 2022 г. в Националният исторически музей. Нагръдникът е великолепен образец на тракийското парадно въоръжение, който ни позволява да видим с очите си блясъка на войните от древността по нашите земи.
Начинът му на изработка показва, че безспорно, освен парадна е имал и ефективна защитна функция – да предпазва горната част на гърдите и шията на собственика си. Релефна сребърна пластина с плътна позлата и изящна украса, напълно покрива масивна желязна яка с форма на луна, която защитава гърдите, раменете и гърба.
Безценната находка е открита от екип на д-р Георги Китов и Гаврил Лазов през 1995 г. при археологическото проучване на „Цвяткова могила“, община Казанлък.
През 2020 г. екип от Националния исторически музей под ръководството на Павлина Девлова осъществява графичната възстановка и идейна реконструкция на паметника. Откриването му в могилата, заедно с множество върхове на стрели, конски скелет и многобройни апликации от конска сбруя предполагат, че е от даровете на погребан конник.
Проучвателите на „Цвяткова могила“ „Косматките“ датират гроба във втората половина на IV в. пр. Хр. Освен нагръдника, в могилата са открити още множество предмети, част от които тепърва предстои да бъдат реставрирани.
Реставрацията, консервацията и експонирането се осъществява по проект със средства на Министерство на културата.
Изложби
18.02.2022 - 08.05.2022

“The Hat – Then and Now”

REGIONAL HISTORY MUSEUM – SOFIA presents the exhibition “The Hat – Then and Now”. It will run until May 8, 2022.
"The Hat - Then and Now" points to the Sofia fashion area with the ruling Bulgarian tastes and foreign influences. The chronological line in the exhibition starts from the end of the 19th century, continues through the revolutionary XX century and leads the visitor to the current trends.
The exposition concept draws attention to the hat both as a functional necessity and an aesthetic sign. Allocates a place in the exhibition of historical examples, a product of Sofia fashion designers and studios or imported from abroad. These accessories are part of the fund of the Regional History Museum - Sofia. The other part of the exhibition presents modern hats. The women's ones are by the designer Irina Sardareva. Along with her original projects, she restored the hats from the Museum's collection. The men are the work of Georgi Sardarev. The exhibition "The Hat - Then and Now" is located in the hall "Temporary Exhibitions" on the ground floor of the Regional History Museum - Sofia (1 Banski Square).
The visits are carried out in the period February 17 - May 8, 2022 in compliance with all current anti-epidemic measures.
*"The Hat - Then and Now" is made by the Regional History Museum - Sofia in collaboration with "House of Hats" by designer Irina Sardareva.
Image: Regional History Museum – Sofia
Exhibitions
14.01.2022 - 15.05.2022

STATES OF IDEOLOGY

Museum of Art from The Socialist Period presents the exhibition STATES OF IDEOLOGY. It will run until May 15 2022.
Twenty nine works from the foreign section of the National Gallery’s collection feature artists from different countries who, to one degree or another, have in one way or another a bearing on the ideology of socialism in the second half of the twentieth century.
With few exceptions, the collection of these works began in the early 1970s, and most of them were acquired through purchases from the International Exhibition of Realistic Painting in Sofia. The first edition of this art forum was in 1973 and took place every three years until the end of the 1980s. It involves mostly artists from the former socialist camp, as well as authors from Britain, France, Italy, Belgium, West Berlin, Sweden, Denmark, Argentina, Brazil, Japan and others. The exhibition curated by Nikolai Ushtavaliiski aims to show the official face of art, living under the common denominator of ideological doctrine, but also to offer a modern perspective on the period. The fulcrums of such a concept are in the national peculiarities of the individual art schools, as well as in the presence of thematic-plot interpretations, revealing the lesser-known, even everyday-life faces of this art.
Museum of Art from the Socialist Period is located in Sofia, on 7 Lachezar Stanchev Str.
Image: https://nationalgallery.bg
Exhibitions
01.03.2022 - 10.04.2022

SIBYLLE BERGEMANN. Photographs

Sofia City Art Gallery presents the exhibition SIBYLLE BERGEMANN.
Photographs. An Exhibition by ifa (Institut für Auslandsbeziehungen).
The exhibition will run from March 1 till April 10, 2022.
The work of the German photographer Sibylle Bergemann (1941–2010) is to be presented for the first time in Bulgaria through a comprehensive exhibition whose highlights include black-and-white gelatin prints, colour photographs and Polaroid reproductions.
Bergemann focused on the development of series of photographs, as well as on covering specific topics over extended periods of time. She worked in the fields of fashion and portrait photography, contributing to the magazines Sibylle and Geo. She took to situational photography in Berlin in the late 1960’s. Later, she compiled photographic reportages about New York, Paris, Tokyo and São Paulo. She worked with a Polaroid instant camera for a long time, making predominantly black-and-white photographs until 1990. She is among the few photographers using colour film as a structural component of the image rather than as an illustrative one.
The Fading Memories Polaroid series covering the period 2000 – 2006 reveals abandoned places and spaces which remain mostly hidden from the viewer’s conscious perception. The shots are devoid of melancholic nostalgia for East Germany, consciously representing a bygone era. Another significant fragment of Bergemann’s work are the photographs she took in Africa and the Middle East over the period 1999 – 2004. Her photographs from Ghana, Senegal, Mali and Yemen capture everyday life in its entire ambivalence, as a cross between traditional culture and globalization.
The exhibition is accompanied by the mediator and educational program Viewing with Understanding: Sibylle Bergemann, organized by Goethe–Institut Bulgarien and the Art: Actions and Documents foundation.
The program features tours, child and parent workshops, senior citizen visits, and a lecture by Katerina Gadzheva about Bulgarian women photographers. „Sibylle Bergemann. Photographs“ is an exhibition of ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) presented in cooperation with Goethe–Institut Bulgarien and in partnership with the Sofia City Art Gallery.
The visits to SIBYLLE BERGEMANN. PHOTOGRAPHS exhibition will be fully compliant with anti-epidemic measures.
Sofia City Art Gallery is located in Sofia, on 1, Gen. Gurko Str.
Image and text: Sofia City Art Gallery
Exhibitions
22.02.2022 - 29.05.2022

“A world gone mad...”

Sofia City Art Gallery presents the exhibition “A world gone mad...” - 110 years since the declaration of the Balkan War and 140 years since the birth of Vladimir Dimitrov – Maystora.
The exhibition will run from February 22 till May 29, 2022. The story of the Balkan War is preserved thanks to archival and museum funds, documents, diaries, letters, photos, paintings, poems, books and periodicals, which recall the history and exploits of those generations of Bulgarians who sacrificed their lives in the name of national values, unity and a bright future. Many artists from different generations are either called upon or enlist as volunteers, inevitably linking not only their lives but their creative work with the Balkan War, as well as military art and the historical painting genre later on. Some of them are professors at the National Arts Academy or high school teachers, others have just completed their art degrees in Sofia and other European capitals, and the remainder are yet to pursue a degree.
Apart from paintings and graphics, sculptural works dedicated to the war can also be found. Young sculptors Ivan Lazarov, Angel Spasov, Anastas Dudulov and Yanko Pavlov are involved in the Balkan War, with Ivan Lazarov being the only one with a complete and consistent series of sculptures, namely They’ve Won, On a Knife Edge, At the Watering Hole, Superpowers and others. The National Museum of Military History’s funds have the richest collection of works by artists who participated in the wars. Some of Vladimir “The Master” Dimitrov’s war-related works are stored at the Kyustendil Art Gallery. The National Art Gallery’s collection also houses some of the best examples of military art. Works related to the Balkan War, albeit fewer in numbers, including singles, can be found around collections of art galleries in the country – Varna, Plovdiv, Ruse, Stara Zagora, Sliven, Kazanlak, Kardzhali, the State Archives Agency, and some in private collections. The project comes to fruition in partnership with The National Museum of Military History and Kyustendil’s Vladimir “The Master” Dimitrov Art Gallery. The exhibition is accompanied by a catalog and a collection of documentaries owned by the Bulgarian National Film Library, the Bulgarian National Television, as well as Venelin Shurelov’s multimedia project Vladimir “The Master” Dimitrov: Light and Spirit, realized in 2014 as commissioned by the 13 Centuries of Bulgaria Fund.
The visits to “The war! A world gone mad...” exhibition will be fully compliant with all current anti-epidemic measures.
Sofia City Art Gallery is located in Sofia, on 1, Gen. Gurko Str.
Text and image: official website of Sofia City Art Gallery
Exhibitions
28.01.2022 - 07.09.2022

Moon Impact. A geological story

Earth and Man National Museum presents Moon Impact. A geological story.
The exhibition will run from January 28 till September 7, 2022.
The formation of the Moon is the single most important moment in the history of our planet.
The exhibition tells the story of the Giant impact and the Moon formation in the context of the geological evolution of the Earth and of the solar system.
Tickets at the ticket-desk of Earth and Man National Museum.
Earth and Man National Museum is located at 4 Cherni Vrah Blvd.
Text and image: Earth and Man National Museum
Exhibitions
10.02.2022 - 21.04.2022

SPARKS OF IMAGINATION: on the Frequencies of Beuys

Kvadrat 500 National Gallery presents SPARKS OF IMAGINATION: on the Frequencies of Beuys.
The exhibition will run from February 10 till April 21, 2022.
In 2021, Germany and the world celebrated the centennial of the birth of Joseph Beuys. In Bulgaria, the question was: who is Joseph Beuys and what does he have to do with Bulgarian art?
The exhibition seeks the artistic expression of the sparks that ignited the need to rethink social reality, the search for new forms of creativity and freedom of spirit— both for Beuys and for Bulgarian artists. The exhibition goes beyond the traditionally designated temporary exhibition galleries in Kvadrat 500, ‘conquering’ new areas, including incursions into the permanent exposition. ‘Sparks of Imagination: on Frequencies of Beuys’ is a project of the Goethe-Institut Bulgaria in cooperation with the National Gallery in Sofia, and the Art Affairs and Documents Foundation.
Tickets at the ticket-desk of Kvadrat 500 National Gallery
Kvadrat 500 National Gallery is located at 1, 19th February St, St Alexander Nevsky Sq, Sofia.
Text and image: Kvadrat 500 National Gallery
Exhibitions
24.02.2022 - 24.10.2022

ПЕЙЗАЖИ

Къщата музей Вера Недкова
Програмата „В дома на Вера Недкова“, стартирала през 2019, продължава представянето на съвременни автори в дома на художничката, изпълнен със спомени и свидетелства за нейното интелектуално и творческо присъствие и за духа на времето, в което е живяла.
Фокус в настоящата изложба е един от най-популярните жанрове в живописта – пейзажът. Представени са произведения на Вера Недкова от колекцията на Националната галерия, създадени през 1960-те и 1970-те и платна на Калия Калъчева.
В творчеството на Вера Недкова от този период се възвръщат познатите от по-ранни години жизненост и цветност, но с ново усещане за плътност и наситеност. Емоционалното въздействие и внушение на пейзажите от Сибиу, Малта, Родопите, Созопол се отличават със сила и мощ на конструкцията, пластическо изграждане на формите и не на последно място – с експресивност на колорита. Картините на Калия Калъчева са синтез от абстрактна образност и изчистени, ясни пространства и модули, като пейзажът напуска контурите на натурата. Художничката изгражда необичайни плоскости и цветни повърхности посредством релефни мазки и златни и сребърни отблясъци.
Автори с различни творчески търсения, стил и похвати, Вера Недкова (1906 – 1996) и Калия Калъчева (р. 1986) си кореспондират по необичаен начин в търсене на различни гледни точки за комуникация и възприемане на съвременното изкуство.
Диана Драганова-Щир, куратор на изложбата
Изложби
17.02.2022 - 17.04.2022

НИЕ СМЕ/БЯХМЕ ПРИРОДА | БОРЯНА ВЕНЦИСЛАВОВА

Боряна Венциславова отвежда зрителя към актуални теми, свързани с климатичната криза и връзката на човека с природата и пледира за преосмислянето на отношението към нея с досегашната ни роля на собственици и експлотатори. Художничката ни напомня, че „ние сме природата“ и нашето отношението към нея е отношението ни към самите нас.
Изложбата се състои от серия фотографии, озаглавена „Призрачни светлини“, които показват както природни пейзажи, така и част от цивилизацията – банкомат, бензиностанция, оръжеен магазин и др. и във всички тях присъства светлината, която символизира човека и неговото присъствие/отсъствие в тях. Според Боряна Венциславова: „Светлината е много важен символ – тя може да бъде начало, но и край, да бъде топла или студена, да поддържа живота, но и да го унищожава.“. Във филма „Ние природата“ художничката дава глас на природата, която отправя своите послания към хората, призовавайки за промяна веднъж завинаги в начина, по който се отнасяме към околната среда и нейните ресурси, преди да е станало твърде късно. Представена е и инсталацията „Ние сме/бяхме“, която пренася елементи на природата и на светлината директно в галерийното пространство.
Изложби
16.02.2022 - 18.09.2022

БЪЛГАРСКА АРХЕОЛОГИЯ 2021

Националният археологически музей представя изложбата БЪЛГАРСКА АРХЕОЛОГИЯ 2021. Тя може да бъде посетена в Националния археологически музей от 16 февруари до 18 септември 2022 г. БЪЛГАРСКА АРХЕОЛОГИЯ 2021 представя открития и проучвания от изминалия археологически сезон.
Експонатите илюстрират развитието на културите в днешните български земи от палеолита (над 100 000 години преди наше време) до Средновековието.
Изложбата може да бъде посетена в Централна зала на Националния археологически музей от 16 февруари до 18 септември 2022 г.
Билетна каса на Национален археологически с музей: тел: 02 988 24 06.
Изображение: ФБ на Национален археологически институт с музей – БАН
Изложби
16.02.2022 - 18.09.2022

BULGARIAN ARCHAEOLOGY 2021

The National Archaeological Museum presents BULGARIAN ARCHAEOLOGY 2021. The exhibition will run from February 16 till September 18, 2022.
BULGARIAN ARCHAEOLOGY 2021 presents the discoveries and investigations from the last active archaeological season.
The artefacts illustrate the development of cultures in present day Bulgaria from the Palaeolithic (more than100 000 years BP) until the Middle Ages.
Tickets at the ticket-desk of the National Archaeological Museum.
The National Archaeological Museum is located at 2 Saborna str, Sofia.
Image: FB of the National Archaeological Institute with Museum – BAS
Exhibitions
17.02.2022 - 17.04.2022

WE/RE NATURE. BORJANA VENTZISLAVOVA

National Gallery Kvadrat 500 presents the exhibition WE/RE NATURE BORJANA VENTZISLAVOVA - 17/02/2022 - 17/04/2022
The exhibition, entitled Ghost Lights, consists of a series of photographs depicting both natural landscapes and elements of civilization — an ATM, a petrol station, a gun shop, etc.—and, in all, is the light symbolizing man and his presence/absence. According to Borjana Ventzislavova, ‘Light is a particularly important symbol: it can be a beginning but also an end, can be hot or cold, sustain life, but also destroy it.’ In her film, ‘We The Nature’, the artist gives nature a voice that sends its messages to people, calling for a change in the way we treat the environment and its resources once and for all, before it is too late. The ‘We Are/Were’ installation, which transfers elements of nature and light directly into the gallery, is also on display.
The topic of ecocide is poorly covered in Bulgaria. Borjana Ventzislavova’s works draw our attention to the fact that causing substantial damage to the environment, the destruction or loss of the ecosystem of a certain territory to the extent that the life of its inhabitants is or will be seriously impaired and endangered, must be legally terminated.
Tickets at the ticket-desk of Kvadrat 500 National Gallery.
Kvadrat 500 National Gallery is located at 1, 19th February St, St Alexander Nevsky Sq, Sofia.
Text and image: official web site of National Gallery Kvadrat 500
Exhibitions
10.03.2022 - 10.04.2022

СЛЕД СЕБЕ СИ

Изложбата на Калина Мавродиева в галерия „Васка Емануилова“ е пореден етап в разпознаваемия подход на авторката към и в живописта – да синтезира визуални откъси от ежедневието във внимателно извлечени същности и да ги предава със средствата на изобразителното изкуство вече превърнати в гранични състояния. Експозицията представя творби, създадени от художничката през последната година. Сред тях са идилично-абстрактните пейзажи от Троянския Балкан, изпълнени в маслени бои и молив, макровизии от морското дъно и други. Произведенията картографират процеса на изследване и вглеждане и маркират развитието на интереса към изобразяването изобщо. Концептуалната рамка на изложбата е зададена от Елин Рахнев, който по покана на художничката създава поетично произведение, отразяващо отношението му към работата ѝ. Текстът е интегрална и централна част от изложбата и освен превод на живописния език в литературен е и посвещение и спомен за общия приятел – художника Кольо Карамфилов.
Изложбата „След себе си“ се представя в Програмата „Място за срещи“ – форум за изява на млади творци в музейното пространство от 2003 г. в Галерия „Васка Емануилова“. За осъществяване на изложбата авторката е получила подкрепа по Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.
Изложби
02.03.2022 - 30.06.2022

„Достойни за свобода“

С изложбата „Достойни за свобода“ Националният военноисторически музей отбелязва 144 години от Освобождението на България. „Достойни за свобода“ е посветена на хилядите българи, взели участие в Руско-турската война и извоювали свободата на България. Експозицията може да бъде разгледана от 4 март до 30 юни, включително.
Посетителите ще имат възможността да преминат по пътя на Българското опълчение, да се срещнат с известни или малко познати герои, дали своя дан за свободата на България, и да погледнат в очите десетки опълченци, участвали в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново. Реликвите, станали свидетели на случилото се преди 144 години, ще ни припомнят както подвига на Опълчението, така и другите форми на участие във войната като доброволческите чети, медицинската помощ, преводаческата дейност и прочие.
Сред любопитните експонати са револвер и джобен часовник на поп Петър Драганов – свещеника, осветил Самарското знаме, сабя, пушка, архив и отличия на главния лекар на Българското опълчение д-р Константин Бонев, сабя – награда от ген. Гурко за хаджи Стою Михов, който е бил преводач в щаба на руския военачалник. Единственото оцеляло знаме на българска доброволческа чета във войната, оръжията на Ильо Марков, Панайот Хитов, Христо Иванов – Големия и Симо Соколов са сред артефактите, пренесли през годините спомена за себеотдадеността на войводите, които прикриват фланговете на руската армия с военни и разузнавателни акции на широк фронт. В изложбата са включени и реликви, свързани с българите, които впоследствие стават едни от най-изявените военачалници като патриарха на Българската армия Данаил Николаев, който е ранен в Руско-турската война, бъдещите генерали Иван Сарафов и Никола Генев.
Свободата през призмата на почитта към българите, чиито усилия и саможертва водят до успешния край на войната, е представена чрез някои от възпоменателните знамена, изработени от обществени комитети, и сребърни чаши, подарени от руския император на останалите живи опълченци по повод 25-ата годишнина от Руско-турска война. Сред експонатите се откроява и символичният ключ на един от най-разпознаваемите символи на свободата – паметника на връх Шипка, поднесен на цар Борис III при откриването на монумента. Картини от Руско-турската война и портрети на опълченци, създадени 50 години след войната от Стефан Ковачев, представят художествените измерения на почитта към участниците в Освобождението.
Изложбата може да бъде разгледана до 30 юни, включително.
Националният военноисторически музей се намира на ул. „Черковна“ 92. Посещенията ще се осъществяват при спазването на всички актуални противоепидемични мерки.
Текст и изображение: Национален военноисторически музей
Изложби
02.03.2022 - 30.06.2022

Worthy of Freedom

The exhibition Worthy of Freedom is dedicated to thousands of Bulgarians who took part in the Russian-Turkish War and gave their lives for the Freedom of Bulgaria. 
Worthy of Freedom focuses on the role of the Bulgarian Voluntary Army units and their famous actions in the battles fought over Shipka, Stara Zagora and Sheynovo, during the war.
Worthy of Freedom will run in the National Military Museum.
The visits are carried out in the period March 4 - June 30, 2022 in compliance with all current anti-epidemic measures.
National Museum of Military History is located at 92 Cherkovna street, Sofia.
Working hours: Wednesday – Sunday: 10.00 am – 6.00 pm.
Tickets at the cash-desk of the museum.
Image: National Military Museum
Exhibitions
24.02.2022 - 24.10.2022

LANDSCAPES

Vera Nedkova House Museum presents the exhibition LANDSCAPES. Vera Nedkova. Kaliya Kalacheva.
The exhibition will run from February 24 till July 24, 2022. Vera Nedkova House Museum is located at 2 “11 th August Str”, Sofia.
The current exhibition focuses on one of the most popular genres in painting—landscape. Works by Vera Nedkova from the National Gallery collection created in the 1960s and 1970s and paintings by Kaliya Kalacheva are on display.
Artists of different creative pursuits, styles and techniques, Vera Nedkova (1906–1996) and Kaliya Kalacheva (b. 1986) correspond in an unusual way in their search for a different perspective of communication and perception of contemporary art.
Text and image: official website of National Gallery
Exhibitions
26.10.2021 - 31.05.2022

DECHKO UZUNOV. DIALOGUES IN THE STUDIO

Dechko Uzunov Art Gallery presents the exhibition Dechko Uzunov. Dialogues in the Studio. October 2021 – May 31 2022
For more than 10 years, the art studio of one of Bulgaria’s greatest artists and intellectuals, Dechko Uzunov, was not accessible to the public. There is already the opportunity to glimpse into the artist’s world and feel the atmosphere in which he created his art. Dechko Uzunov spent the last years of his life in his studio.
The theme of venues where Dechko Uzunov created his artworks is elaborated on in the exhibition Dechko Uzunov. Dialogues in Art presented at the gallery adjacent to the studio. Through the years, Uzunov’s teaching and diplomatic assignments turned this venue into a place where the artist managed to strike a balance between his personal space and social life.
Artworks presenting models at the studio reveal the many dialogues the artist had with himself and his students. Dialogues about the personal and the social, and, not less importantly, about art and reality.
This exhibition features works belonging to the permanent collections of Dechko Uzunov Art Gallery, Sofia City Art Gallery, Nikola Marinov Targoviste City Art Gallery, Kazanlak City Art Gallery and private collections.
Dechko Uzunov Art Gallery is located at 24 Dragan Tsankov Blvd, Sofia. Gallery hours: Wednesday-Sunday: 11 am – 7 pm. Free entrance.
Exhibitions
10.03.2022 - 10.04.2022

AFTER ONESELF. Kalina Mavrodieva.

AFTER ONESELF. Kalina Mavrodieva. Paintings. The exhibition will run from March 10 till April 10, 2022.
Kalina Mavrodieva’s exhibition at Vaska Emanouilova Gallery is the next step in the young artist’s recognizable approach to painting – her urge to extrapolate and synthesize certain visual excerpts and to turn them into borderline entities.
The exhibition, includes works created by the artist over the last year, such as idyllic-abstract landscapes from the Troyan section of the Balkan Range, executed in oil paints and pencil. Combining them with the macro visions from the sea, the exhibition maps the author’s view and marks the progress in her research.
The conceptual framework of the exhibition is provided by Elin Rahnev, who was invited by the artist to reflect on her work and to create a poetic piece. Hence, his poem is central to the exhibition and besides being a translation of the visual language into textual one, it also pays homage to artist Kolyo Karamfilov, who was both the painter’s and the poet’s friend.
Kalina Mavrodieva was born in 1988 in Troyan. She received a master’s degree in Painting in the class of Prof. Andrey Daniel at the National Academy of Arts in Sofia in 2014 and specialized in painting at the Brera Academy of Fine Arts in Milan. In 2015, Kalina received the Collectors’ Award in the ESSL ART AWARD CEE 2015 Competition, and in 2021 was awarded the UBA distinction at the National Youth Exhibition. The exhibition is part of the program Meeting Point, which since 2003 has been a forum launched by Vaska Emanuilova Gallery which offers young artists the opportunity to explore and present their work in the museum space. The artist has mounted the exhibition with the financial support of the Creative Initiatives Program of the National Culture Fund.
Vaska Emanouilova Gallery is located 15 Yannko Sakazov Bul, Sofia (entrance from the backside of park Zaimov).
ENTRANCE FREE. Working hours: Tuesday-Saturday: 10:30-18:30; Sunday: 11:00-17:30.
Text and images: official web site of Vaska Emanouilova Gallery
Exhibitions
23.03.2022 - 15.04.2022

Галерия „Сердика“ представя Рафаил Георгиев – Raffò с „МАЛКИ МОНУМЕНТИ“

Галерия „Сердика“ представя „МАЛКИ МОНУМЕНТИ“ на Рафаил Георгиев – Raffò. Експозицията от концептуализирани реплики на негови вече известни скулптури може да бъде видяна от 23 март до 15 април.
Вернисажът е на 23 март (сряда) 2022 г. от 17:00 до 20:00 часа при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки.
В заглавието на експозицията „МАЛКИ МОНУМЕНТИ“ се съдържат два концептуални парадокса, които според автора играят ключова роля за осъществяване на настоящия проект. Единият парадокс е, че обикновено зрителят очаква да види първо творбите, които са сътворени за конкретен конкурс или изложба, но в този проект Рафаил Георгиев прави точно обратното – смалява и компресира до такава степен вече реализирани и показвани от него скулптури в публичното пространство, че отново да се поберат в изложбената зала и с новия си мащаб да се превърнат в „малки монументи“. Вторият е, в очевидния оксиморон на самото заглавие – монументът е трансформиран в модел на самия себе си.
Проектът се реализира по Програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“
За автора: Рафаил Любомиров Георгиев – Raffò (www.rafailgeorgiev.com)
Изложби
25.03.2022 - 08.04.2022

Изложба "Стоянка Мутафова – влюбена в театъра душа", посветена на 100-годишнината на актрисата

Галерия на открито в Градската градина
От 25 март в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" е представена документалната изложба "Стоянка Мутафова – влюбена в театъра душа", посветена на 100-годишнината от рождението на любимата актриса.
Стоянка Мутафова е творец, който остава в паметта на поколения българи със своите ярки сценични изпълнения. Фокусът на изложбата е творческата биография на актрисата, като са представени едни от най-запомнящите се театрални образи на Мутафова, сред които Баба Гицка от "Големанов", Анна Андреевна от "Ревизор", Людмила Спиридонова от "Смъртта на Тарелкин", Селямсъзката от "Чичовци" и др.
Представен е сценичният път на актрисата, използвани са снимки, документи, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Народен театър "Иван Вазов", Сатиричен театър "Алеко Константинов", а за представянето на екранните ѝ роли съдейства Българската национална филмотека.
Официалното откриване на експозицията е на 25 март от 17.00 часа, когато ще бъдат раздадени точно 100 картички с автограф и снимка на актрисата.
Документалната изложба "Стоянка Мутафова – влюбена в театъра душа" е част от Софийския театрален салон в Календара на културните събития на Столичната община.
Изложби
21.03.2022 - 01.04.2022

Фотографска изложба "Природен калейдоскоп" в подкрепа на инициативата "Часът на Земята"

Националният природонаучен музей при БАН в партньорство със Столична община и WWF България представя фотоизложбата "Природен калейдоскоп", показваща кадри на фотографа Димитър Караниколов.
Изложбата ще бъде открита официално на 21 март от 18.00 ч. в Галерия на открито в градина "Кристал". Изложбата се реализира в подкрепа на кампанията "Часът на Земята". Определяна като "най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя", тази година кампанията ще се проведе на 26 март между 20.30 ч. и 21.30 ч. По традиция всеки може да изрази своята съпричастност към екологичната кауза като изгаси електрическото осветление в своя дом.
Селекцията на фотографиите в изложбата е направена така, че да отразява едва доловимото човешко присъствие, което е едновременно вписано в пространството и силно контрастиращо с монументалния мащаб на природните елементи и стихии. Димитър Караниколов е архитект и травъл фотограф. През последните години пътува на специализирани фотографски експедиции по света в опит да заснеме автентични места, хора и непознати гледни точки със своя дрон. Негови кадри са публикувани от National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. Носител е на наградата за "Травъл Фотография" на International Photography Awards през 2019 г., a през 2020 г. става Аerial Photographer of the Year/ Fine Art.
Изложбата може да бъде разгледана до 1 април.
Изложби
17.03.2022 - 30.04.2022

ЕВГЕНИЙ ФИКС - Речник на куиър интернационала

С подкрепата на Пушкиновия дом в Лондон.
Куратор на изложбата за България: Надежда Джакова Изложбата Речник на куиър интернационала е базирана на едноименната книга, редактирана от Евгений Фикс и публикувана през 2020 от ArtsEverywhere“ и Издателско студио „Guelph“, която съдържа думи и фрази на куиър сленгове, включително „Тематический“ в Русия, „Беке“ във Филипините, „Полари“ в Обединеното кралство и „Пажуба“ в Бразилия.
При итерацията в Пушкиновия дом, Фикс доразвива Речника на куиър интернационала и композира стихотворения, смесвайки думи и фрази от различни куиър сленгове от цял свят. Куиър интернационалистичната поезия на Фикс, представена като текст върху банери по проект на Катя Сивърс, пресъздава по нов начин интернационализма, експериментира в създаването на утопичен език и допринася за куиър критиката на културния империализъм и глобализацията.
Речник на куиър интернационала предлага визия за международен куиър език, основан на мултилокалност и хоризонталност.
Изложбата също така е замислена като място за създаване на знания чрез преработването на I-ви том на Речник на куиър интернационала, както и при събирането на лексика и съставяне на II-ри том на Речник на куиър интернационала.
Изложби
24.03.2022 - 30.04.2022

СКЪПОЦЕННИЯТ ПЪТ НА ДАНТЕ

“Божествена комедия” в бижутата на Диего Перкоси Папи
Италианското посолство в София и Италианският културен институт в България, съвместно с Националната галерия, представят за първи път в България произведенията на римския дизайнер на бижута Диего Перкоси Папи.
Инициативата е част от Деня на италианския дизайн 2022 – серия от промоционални събития, които италианската дипломатическа и консулска мрежа провежда във всички страни по света с цел популяризиране на художественото и културното наследство, което е резултат от изискана и хармонична връзка между история, култура, изкуство и майсторство от най-високо ниво. Тази изложба символично олицетворява италианския гений, изграден от прозрения, оригинални идеи, древни познания, култура и преживявания, любов към красотата и големи занаятчийски умения. Каква е връзката на Данте със златарското изкуство?
Ателие Перкоси Папи отдава почит на Върховния поет, като илюстрира пътуването на Данте Алигиери в „Божествена комедия“ чрез великолепни бижута и предмети на изкуството. Харон, Минотавърът и Ериниите със страховити и много богати форми представят Ада. В Чистилището завистта, гневът и алчността представляват най-страшните смъртни грехове. Небето блести със скъпоценни камъни и миниатюри. Художествени инсталации, съвременни и старинни скъпоценни предмети подчертават абсолютната актуалност на това литературно произведение.
Диего Перкоси Папи е роден през 1948 г. в Рим, където живее и до днес. Започва кариерата си на двадесетгодишна възраст, докато посещава Факултета по архитектура. Перкоси Папи е представял самостоятелни изложби в Палацо Венеция в Рим, в Етнографския музей в Санкт Петербург, в Двореца „Бачоки Бонапарт“ в Лука и в абатството „Ноймюнстер“ в Люксембург.
Изложби
01.04.2022 - 14.04.2022

Изложба "Новият живот на старите софийски сгради", посветена на 143-годишнината от обявяването на София за столица на България

Галерия на открито в градина "Кристал"
От 1 до 14 април в Галерия на открито в градина "Кристал" ще бъде представена изложбата "Новият живот на старите софийски сгради". Изложбата се организира от Столична община по повод 3 април – датата, на която преди 143 години София е обявена за столица на България.
Изложбата съдържа кадри на 27 реставрирани сгради в София, съхранили в себе си историческите корени и културното наследство на града, дело на журналиста Митко Попов. Той запечатва с фотоапарата си красотата на родния град, стартирайки през 2018 година в социалната мрежа Facebook проекта "Скритата красота на София". Замислен като лична кауза, проектът се разраства, провокирайки хиляди хора да забележат и оценят красотата на столицата.
"Красотата на един град, която трудно забелязваш в ежедневието си, красота, която можеш да видиш, ако спреш и отвориш сетивата си", споделя авторът. Всяка една възстановена сграда носи в себе си духа на стара София, като ни връща повече от век назад във времето и ни учи колко е важно да съхраняваме традициите си, изграждайки мост между миналото и бъдещето.
Изложби
16.03.2022 - 30.04.2022

Исторически маршрут „Софийските училища“

Historical Routes Sofia
онлайн поредицата „Софийските училища“
historicalroutes.bg/sofia-uchilishta
С онлайн историческия маршрут „Софийските училища“ ви каним заедно да опознаем историята, архитектурата и важните личности и събития, свързани със софийските училища от миналото и от днес. Проектът се реализира с подкрепата на Столична Община като поредица от 12 онлайн събития в две основни части. С онлайн поредицата се стремим да провокираме любопитството ви към иначе подминавани в ежедневието сгради, към недостатъчно познати исторически личности и събития, изградили облика на града. По този начин се надяваме да спомогнем за по-пълноценното припознаване на културното наследство в столицата като споделена обществена ценност. Всички епизоди се излъчват на живо във Facebook страницата Historical Routes Sofia, а впоследствие са достъпни за неограничено време и неограничено ползване във Фейсбук, Ютюб и тук в historicalroutes.bg.
Проектът се реализира с подкрепата на Столична Община.
Изложби
01.04.2022 - 14.04.2022

The New Life of the Old Sofia Buildings - open-air photo exhibition in the Crystal Garden

Photographs of 27 restored ancient buildings show the hidden beauty of Sofia in an exhibition organized on the occasion of the 143rd anniversary of the city's declaration as the capital of Bulgaria. The exhibition The New Life of the Old Sofia Buildings is organized on the initiative of Sofia Municipality. The photos are the work of journalist Mitko Popov and present footage of restored buildings in Sofia, which have preserved the historical roots and cultural heritage of the city. The exhibition can be seen from April 1 to 14 in the Crystal Garden of Tsar Osvoboditel Boulevard.
Exhibitions
24.03.2022 - 30.04.2022

THE PRECIOUS JOURNEY OF DANTE

National Gallery - The Palace presents the exhibition THE PRECIOUS JOURNEY OF DANTE - Divine Comedy” in the Jewelry of Diego Percossi Papi. (24.03.2022 – 30.04.2022)
National Gallery - The Palace is located at 1 Knyaz Alexander I Sq., Sofia
The Italian Embassy in Sofia and the Italian Cultural Institute in Bulgaria, together with the National Gallery, present for the very first time in Bulgaria the works of the Roman jewelry designer Diego Percossi Papi.
The initiative is part of the Italian Design Day 2022 – a series of promotional events held by the Italian diplomatic and consular network in all countries around the world to promote artistic and cultural heritage, which is the result of a sophisticated and harmonious relationship between history, culture, art and mastery of the highest level. This exhibition symbolically embodies the Italian genius, built of insights, original ideas, ancient knowledge, culture and experiences, love of beauty and great craftsmanship.
Image and text: official website of National Gallery
Exhibitions
17.03.2022 - 30.04.2022

YEVGENIY FIKS. Dictionary of the Queer International

Sofia Arsenal – Museum of Contemporary Art presents the exhibition YEVGENIY FIKS. Dictionary of the Queer International. (17.03.2022 – 30.04.2022)
Sofia Arsenal – Museum of Contemporary Art I slocated at 2 Cherni Vrah Blvd., Sofia 
Dictionary of the Queer International is an exhibition that stems from a book by the same name, edited by Yevgeniy Fiks and published by ArtsEverywhere and Publication Studio Guelph in 2020, which consists of words and phrases in local queer languages, including “Тематический” from Russia, “Beke” in the Philippines, “Polari” from the U.K. and “Pajuba” in Brazil.
In the iteration at Pushkin House in London, Fiks takes the Dictionary of the Queer International further and composes poems by mixing words and phrases from different local queer languages from around the world. Fiks’s queer internationalist poetry, presented as text on banners and designed by Katya Sivers, reimagines internationalism, evokes experiments in utopian language creation, and contributes to the queer critique of cultural imperialism and globalization.
The question of culture and language com es to the foreground more than ever at times of political uncertainty, as a form of cultural resistance to both hierarchical globalization and a nationalism of exclusion. In this current political and cultural situation, the Dictionary of the Queer International proposes a vision of international, intersectional, and non-hierarchical queer culture via the creation of an imaginary queer fusion-language.
Image and text: official website of National Gallery
Exhibitions
23.03.2022 - 15.04.2022

Small Monuments

Serdica Art Gallery presents the exhibition Small Monuments – Rafail Georgiev – Raffò, from March 23 to April 15, 2022.
The exhibition is to be presented in in Serdica Art Gallery, located at 90 B Tsar Samuil str. floor 2, the renovated part of the Women's Market, Sofia.
More about Rafail Georgiev - Raffò at www.rafailgeorgiev.com
Exhibitions
01.04.2022 - 30.04.2022

В столицата започва състезание по четене за деца, част от кампанията "София чете"

От 1 до 30 април децата в София ще могат да премерят сили в първото по рода си софийско онлайн състезание по четене с разбиране. То е за деца от 1. до 7. клас и ще се състои в образователната платформа "Книговище".
За участие е необходимо децата на София да се регистрират в играта и да имат много хъс. Надпреварата в "Книговище" ще е в любим формат – онлайн игра, в която се печелят точки, жълтици и виртуални награди, постепенно се покоряват читателски нива. Децата ще покажат уменията си за четене с разбиране като четат и след това отговарят онлайн на въпросите по прочетеното в "Книговище".
Софийското състезание по четене се реализира с подкрепата на Програма "Култура" на Столична община.
В края на състезанието ще бъдат отличени най-добрите деца и класове. Резултатите на всяко дете ще се формират както от броя спечелени точки, така и от процента верни отговори на въпросите по детска литература и детски новини. Децата ще могат да печелят преднина и със създаването на въпросници за онлайн платформата.
Повече детайли за правилата на състезанието вижте на: https://www.knigovishte.bg/article/v-knigovishte-zapochva-sastezanie-po-chetene-za-detsa-ot-sofiya.
Фестивали и чествания
25.03.2022 - 07.05.2022

Лего-изложение „И нека силата бъде с теб!“

От 25-ти март 2022 г. в Националния политехнически музей може да посетите Лего-изложението „И нека силата бъде с теб!“. В централната част на експозицията „оживява“ сагата „Междузвездни войни“. Представена е впечатляваща колекция от над 100 оригинални Lego Star Wars модела, някои от които са на повече от 20 години и могат да се видят единствено тук. Посетителите ще имат възможността да се „разходят“ заедно с AT-AT на планетата Хот, да се „потопят“ в света Набу, пясъците на Джаку и да „почувстват“ отблизо Звезда на смъртта. Специално място е отделено на любимите герои от цялата поредица, както и на неповторимите Technic модели на C-3PO, Дарт Вейдър, Джанго Фет и непобедимата дроидeка. Всички изложени модели са част от колекциите на членовете на клуб Lebgo - Lebgo - Българският LEGO клуб, с който НПТМ има дългогодишно партньорство. Изложението е специален подарък от екипа на НПТМ не само към детската и ученическа аудитория, но и към хилядите почитатели на междугалактическата битка на Доброто срещу Злото.
Събитието е част от проявите, посветени на 65-тата годишнина от създаването на музея. Официален медиен партньор на инициативите – БТА.
Изложби
18.03.2022 - 07.05.2022

Изложба Никола Танев. Щрихи от Мини „Перник“ (18.III.2022 г. - 07.V.2022 г.)

През 2022 г. се навършват 65 години от създаването на Националния политехнически музей (НПТМ). По този МУЗЕЙ повод екипът на музея е подготвил поредица от инициативи. Важен акцент в тях е временната изложба „НИКОЛА ТАНЕВ. ЩРИХИ ОТ МИНИ ПЕРНИК“.
Малко известен факт е, че във фондовете на НПТМ се съхранява интересна колекция от художествени творби на известни български художници. В преобладаващата си част техните сюжети са свързани с техниката и индустриалния пейзаж. Представените в изложбата картини на Никола Танев не правят изключение. Те са от цикъла „Мини Перник“ и са рисувани през 1947 г. (музеят откупува творбите от съпругата на художника - Димитрия (Миша) Танева през 1976 г.) Картините представят една по-непозната страна от творчеството на Н. Танев и до този момент не са представяни пред обществеността. След 9 септември 1944 г. житейската съдба на художника се променя кардинално. Прекарал близо 6 месеца из софийските затвори, той е принуден да трансформира своето изкуство според новите партийни парадигми.
Като творец с богата фантазия, Никола Танев търси и намира вдъхновение във всичко. Неговият художествен усет остава непроменен дори тогава, когато изобразява сцени от всекидневния живот на миньорите и влакови композиции, натоварени с въглища.
Временната изложба включва още снимков и документален материал, както и експонати, свързани с историята на минното дело в мини „Перник“.
Изложбата се реализира с любезното съдействие на Регионален исторически музей – Перник и може да бъде посетена от 18 март 2022 г. до 07 май 2022 г.
Изложби
01.04.2022 - 16.04.2022

The Exhibition Zodiac 22 and presentation of the Poetry Collection Hidden Thoughts with My Poetry 2022

Exhibitions
Zodiac 22 – an exhibition of the colorful world of threads and presentation of the collection of poems Hidden Thoughts with my poetry 2022 - by Rumen Angelov at the Municipal Cultural Institute House of Culture Krasno Selo (located at 41 Tsar Boris III Blvd, Sofia).
The exhibition can be viewed : from 1-16 April, from 9 a.m. to 5 p.m..
FREE ENTRY
01.04.2022 - 16.04.2022

Изложба шарен свят от конци „Зодиак 22“ и представяне на стихосбирката „Скрити мисли с моята поезия 2022“

Изложби
Изложба шарен свят от конци „Зодиак 22“ и представяне на стихосбирката „Скрити мисли с моята поезия 2022“ – с автор Румен Ангелов
Вернисаж 1.04.2022 г. – 18:00 -20:00 ч.
Изложбата може да бъде разгледана от 1 до 16 април, от 9:00 - 17:00 ч.
Зала № 3, ОКИ ДК „Красно село“
Вход свободен
01.04.2022 - 31.12.2022

Zlati Zlatev - 40 years dedicated to the collection of Bulgarian minerals

Exhibitions
Earth and Man National Museum presents the exhibition Zlati Zlatev - 40 years dedicated to the collection of Bulgarian minerals. From 01 April to 31 December.
Earth and Man National Museum is located at 4 Cherni Vrah Blvd, Sofia.
Image and text: official website of Earth and Man National Museum.
14.02.2022 - 07.09.2022

„Луна 16“ и приносът на българските геолози в изследването на Луната

Изложби
От 14 февруари до 07 септември Националния музей „Земята и хората“ ще представи нова временна изложба „Луна 16 и приносът на българските учени в изследванията Луната“.
Как влюбените гледат на луната?
Това всички знаем.
А, как учените гледат на луната?
Може би си помислихте с телескоп?
Елате в музея и ще ви покажем как учените гледат с микроскоп единствената лунна проба в България от космическата станция „Луна 16“.
https://www.facebook.com/earthandman
01.04.2022

PARSIFAL

Music and Dance Events
Opera by Richard Wagner
Duration 5:30 Intermission 2
Main hall
The opera is performed in German with subtitles in Bulgarian and English.
01.04.2022

ПАРСИФАЛ

Музикално и танцово изкуство
Опера от Рихард Вагнер
Времетраене 5:30 Антракти 2
Голяма зрителна зала
Операта се изпълнява на немски език със субтитри на български и английски.
01.04.2022

Симфоничен оркестър на БНР зала „България“ | „Жар-птица“

Музикално и танцово изкуство
Тя е един от най-обещаващите диригенти на своето поколение. Победител е в Първия международен диригентски конкурс на Siemens Hallé, асистент-диригент е на сър Марк Елдър в Оркестъра на Хале в Манчестър и Музикален директор на Младежкия оркестър на Хале в Манчестър.
Солист в концерта ще бъде изгряващата звезда виолончелистът Джонгхеон Нам – носител на Първа премия и два специални приза от Allegra International Competition в България.
На 1 април той ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър на Едуар Елгар.
Ще прозвучат още Симфонична поема на Марин Големинов и сюита от балета „Жар-птица“ на Игор Стравински. Балетът „Жар-птица” донася световна известност на автора, а музиката му блести със звуковото великолепие на партитурата, с цялата ѝ многоцветност, разнообразни ритми и ефекти.
„Жар-птица“
Едуар Елгар – Концерт за виолончело и оркестър
Марин Големинов – Симфонична поема
Игор Стравински – „Жар-птица“, сюита
Солист Джон Хон Нам
Диригент Деляна Лазарова
01.04.2022

„Джанки в Манхатън“

Театри
Авторски спектакъл по разказа на Хасан Ефраимов, реализиран по програма НФК „Творчески инициативи“
Участват: Елена Грозданова, Ивона Желева и Петя Каменова
Режисьор: Илиян Стоилов
Зала „Елит“, 19:00 ч., ОКИ ДК „Красно село”
Вход с билети
01.04.2022

Премиера на танцовия пърформанс "Пастет"

Музикално и танцово изкуство
Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала "
На 31 март и на 1 април от 19.30 часа в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще се състоят премиерните представления на танцовия пърформанс "Пастет", вдъхновен от разказа „Издръжливец на гладуване“ на Франц Кафка. Проектът се реализира с подкрепата на Програма "Култура" на Столична община.
"Пастет" разглежда гладуването като метафора за невъзможността на отделния човек да се свърже със заобикалящия го свят и усилието да се научи да живее с тази невъзможност. Артистите и хореографът изследват тялото като боксова круша за упражняване на постоянен контрол и запазване на статут. Последствията от нещата, които "преглъщаме" като творци, компромисите, които правим като хора. Компромисите като "пастета" в нас.Концепция/ Хореография: Яница Атанасова; Режисура: Мартина Апостолова, Яница Атанасова; Изпълнители: Алекс Жеков, Анна Кабакова, Марион Дърова, Мартина Апостолова;
Композитор / Музика на живо: Владимир Бочев
Костюми: Boutique Reserve
Фото/ Видео/ Плакат: Стефани Райчева.