Slider

Календар на събитията


Фестивал на авторския театър

Второто издание на Фестивал на авторския театър - ФАТ, организиран от Сдружение "Творци", ще се проведе от 16 до 18 декември в РЦСИ "Топлоцентрала" – Зала 1 и Студио 4.
В програмата ще участват Театър 199, "Вокс Полули", Сатиричен театър “Алеко Константинов”, Театър "Пи" – Скопие (Северна Македония), Театър Нюанси (Троян), Театър "Атом", Театър "Драмеди", Playback театър “Тук и сега”, Ованес Торосян.
В програмата са осем авторски спектакъла на професионални частни и държавни театри от България и Сверна Македония, специална детско-младежка програма – два авторски спектакъла на театрални школи от Северна Македония и София. След всеки спектакъл ще има дискусия и среща между артисти и публика.
Спектаклите в програмата са: „Тъп оптимист“ – Сатиричен театър „А. Константинов“, „Приятно ми е, Ива!“ – Театър 199 „В. Стойчев“, „Златна рибка“ – Студио за документален театър "Вокс Попули", „Нищо не е страшно“ – Театър "Пи" – Северна Македония, „Споделени поляни“ – Театър "Нюанси" – Троян, Театър "Атом" – „Тук сме, за да се повторим“, „Театърът на твоята история“ – Playback театър „Тук и сега”.
Фестивалът ще предостави иновативна достъпност на хора с увредено зрение и слух. За незрящите хора това ще бъде чрез аудиоописание със специална техника, изпълнена от обучен артист. За глухите хора ще има жестов превод. Партньори са Съюзът на слепите, Съюзът на глухите хора в България, "Чуй ме със сърцето" и "Наистина жестов език".
Във фестивалната програма ще има два уъркшопа за закупилите фестивални билети: “Система за създаване на авторски спектакли на Театър "Пи" – Скопие" със Златко Митрески от Театър "Пи" (Северна Македония) и „Вербатим и документален театър“ с Неда Соколовска от VOX POPULI.
За професионалистите ще има две дискусии с вход свободен: „Авторският театър и възможности за популяризирането му“ и „Средства и методи на работа в авторския театър“ с модератор Ованес Торосян.
Фестивалът ще отличи спектаклите в десет категории.
Жури ще бъдат артистите, участващи в програмата, като всеки театър ще има право на един глас в дадена категория, без право да гласува за себе си. Ще има и отличие от публиката. Целта на фестивала е не само да се популяризира авторският театър и компаниите, които го практикуват в България и по света, а и да се свържат артистите и да им бъде предоставено пространство за развитие, изява и вдъхновение. Организаторите искат и да предоставят достъпност до култура и включване в обществения живот на хора с нарушение на зрението и слуха.
Фестивал на авторския театър се организира с подкрепата на Столична община.

Фестивали и чествания

петък 16 декември 2022