Slider

Календар на събитията


Фестивала за дизайн МЕЛБА – програма и изложба

Като част от програмата на фестивал МЕЛБА и тази година се организира вече утвърдената изложба “Преглед на българския дизайн”. Годишната селекция е озаглавена „Местна красота“ и за пръв път тя се организира от външен куратор – Марина Драгомирова от Studio Furthermore. Изложбата, представяща актуалното от българския дизайн, кани да разгледаме местната красота през очите на девет творци, които са създали произведения от регионални материали, ресурси и традиции, повечето от които специално за повода. Откриването на експозицията е и събитието, с което ще бъде дадено и началото на петия МЕЛБА фестивал на 3 ноември (четвъртък) в галерия "КО-ОП" на бул. “Янко Сакъзов“ №17. Изложбата ще може да бъде разгледана до 13 ноември, входът е свободен.
Богатата програма на МЕЛБА фестивал тази година се допълва от няколко изложби на различни локации в София. Сред тях е експозицията „Време“, представяща 18 авторски произведения върху текстилна тениска. Тя ще бъде открита на 4 ноември в галерия "ПОРТ А". Други събития, част от програмата, са изложбата „Дипломен проект на Спас Йорданов“, която ще може да бъде видяна в галерия "УниКредит Студио", както и изложбите Smart Hungary – иновации в индустриалния дизайн през 24 примера, която ще може да бъде видяна в Инкубатора на Sofia Tech Park и изложбата „Чешки дизайн“ в галерията на Чешкия център в София. 
Освен към широката публика и всички с интерес към дизайна, петото издание на МЕЛБА фестивал включва и събития, насочени към професионалисти. Сред тях са МЕЛБА КЛАС на тема включващ дизайн с водещ Ивелина Гаджева от независимата образователна платформа Know-How Show-How, както и дискусия на тема Етика на комуникацията между клиенти, дизайнери и изпълнители, отново с екипа на Know-How Show-How.
Всички международни лекции ще са на английски език, с осигурен симултанен превод на български. Изложбите, част от програмата, са със свободен достъп, а за МЕЛБА класовете и дискусията се изисква допълнително записване на  melba.bg  и заплащане на съответната такса.
Организатор на МЕЛБА 2022 е "Студио Комплект" . Проектът се реализира с подкрепата на Столична община в Календара на културните събития на София.

Изложби

четвъртък 03 ноември 2022