Slider

Календар на събитията


Пето издание на фестивала за дизайн МЕЛБА

центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София
От 3 до 13 ноември в София ще се проведе петото издание на  МЕЛБА  – единственият фестивал за дизайн в България. В рамките на десет дни на различни локации в града събитието ще срещне българската публика с интригуващи чуждестранни лектори, чрез изложба ще бъде направен преглед на най-интересното и значимото от българския дизайн през изтеклата година, ще се проведат серия от класове и дискусии за професионалисти, както и общо шест изложби на различни теми. 
След четири издания, част от които проведени в условия на пандемия, фестивалът МЕЛБА се завръща с още с по-богата програма, нови локации, с интересни чуждестранни гости, международен симпозиум на живо и разнообразни изложби и съпътстващи събития.
Основен акцент в програмата на петия МЕЛБА фестивал е еднодневният симпозиум за дизайн, който ще се проведе на 5-и ноември в центъра за съвременни изкуства Топлоцентрала“ в София.
Събитието с международно участие ще събере на едно място някои от най-значимите личности и компании от европейската дизайн сцена. Сред звездите на фестивала са Лиза Енебис (творчески директор) и Уанвай Шум (графичен дизайнер) от студио DUMBAR/DEPT®  – една от най-награждаваните агенции за дизайн в международен план, създадена през 1977 г. в Нидерландия. Лектори на симпозиума ще бъдат още Холи Перейра – артистка със сингапурско-ирландски произход, работеща в областта на илюстрацията и стенописа, както и Адам Щех – куратор, журналист и теоретик с дългогодишен опит в сферата на дизайна, архитектурата и визуалните изкуства, съосновател на творческия колектив OKOLO, преподавател и автор на книги.
Организатор на МЕЛБА 2022 е "Студио Комплект".
Проектът се реализира с подкрепата на Столична община в Календара на културните събития на София.

Фестивали и чествания

четвъртък 03 ноември 2022