Slider

Календар на събитията


Ден на народните будители

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители.
Отдаваме почит към делото на книжовниците, просветителите, както и борците за свобода и независимост, които са съхранили духа и ценностите на българския народ през вековете. Датата 1-ви ноември е обявена за празник преди точно 100 години - през 1922 г., от министъра на просвещението.
Откъс от стихотворението на Иван Вазов
„Не се гаси туй,
що не гасне“
Едната светлина е вячна —
една във хаоса грамадни!
Със нея тоя свят се начна,
със нея няма да пропадне.
Във мрачен гроб фърлете нея —
тя повеч блясък ще се пръсне,
убийте я във Прометея —
тя във Волтера ще възкръсне.
И ако слънцето изчезне
от тия небеса приветни,
то някой в ада ще да влезне,
главня да вземе, да ни светне!
На 1 ноември Столичната община организира тържествено събитие за отбелязване Деня на народните будители и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски.
Честването ще се проведе от 13:00 часа пред паметника на Паисий Хилендарски в градинката на ул. "Московска" (до храм „Александър Невски“). Ще участват артистите Василка Сугарева и Христо Чешмеджиев, които ще изпълнят стихотворения, посветени на Паисий Хилендарски от Иван Вазов и Евтим Евтимов. В събитието ще участва и Гвардейският представителен духов оркестър.
Слово ще произнесе писателката Здравка Евтимова.
На 1 ноември от 11:00 часа ще се открие изложбата „Моите будители“. Тя представя някои от най-изявените български творци от различни сфери на изкуството, изследователи, преподаватели, спортисти, визионери. Те са малка, но значима част от съвременните будители, които вдъхновяват с постиженията си. Личните послания на благодарност към личностите, събудили любовта към знанието и стремежа към развитие, са събрани в изложбата „Моите будители“, която ще бъде разположена в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде открита на 1 ноември – Деня на народните будители в 11.00 ч.

Национален и официални празници

вторник 01 ноември 2022