Slider

Календар на събитията


TO ME, TO YOU: Изложба-инсталация на Михаела и Борислава Караджови

Буферен паркинг на "Интер Експо Център" (ниво 2, вход откъм метростанцията)
Най-често задаваният въпрос като се видим е “Как си?”, а най-честите отговори след него са “Добре”, “Горе-долу”, или “Бива”. Все хубави новини, нали?!
Изложбата TO ME, TO YOU е отговорът на въпроса "Как си?", който не искаме да чуем, но в повечето случаи и не искаме да дадем. Тя отговаря за онова тъмно място, което е по-страшно от загасена лампа в детска стая. Място, на което, ако не сме били – не бихме искали да бъдем, а ако пък така са е случило и сме го посетили, то си благодарим, че сме себе си и можем да си позволим, когато се налага, да отговорим просто “Зле”.
Депресията – това тъй тежко състояние на ума, духа и тялото ще се открие във всяка една от илюстрациите на TO ME, TO YOU. Целият арт на изложбата е подписан с болката, страха, гнева, апатията, примирението, отчуждението, самотата, безсънието и още хиляди състояния, които демоните ни изравят от най-свидните кътчета в нас, за да ни покажат, че сме уязвими. Ще се проследи трънливият и много грозен път, по който краката ни мислено късат всеки един чифт обувки, опитвайки се да преминат от там и стигнат заветното “добре съм, наистина съм добре”.
Илюстраторките, работейки и заедно под псевдонима Sisters in draw, поставят в основата на изложбата това психологично състояние, вдигайки булото на неосведомеността и отваряйки място на съпричастието, състраданието и най-вече помощта, която е истински нужна в такива моменти. В тази мисия до тях са и артистите Гена, Григовор, Мила Роберт, които с думите и музиката си ще допринесат за аудио-визуалното преживяване на илюстрациите.
Още едно доказателство за добрата и най-вече нужна работа по идеята на Михаела и Борислава е и късометражният филм на Мартин Граховски, който документира работата по проекта на илюстраторките.
Запечатва целия процес от идеята до реализацията и позволява досег до най-личните преживявания на Sisters in draw. Във филма ще се види и арт резиденцията, предшествала изложбата. Там всички участващи артисти споделят лични истории, свързани с депресията и изработват процес, по който да колаборират. Прожекцията на филма ще се състои на 17 октомври от 21.00 ч. в Дом на киното. След нея ще има и дискусионен панел с участници, психолози и гости.
Проектът е част от творческата програма на Visionary за 2022 г. и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Програма "Култура", Национален Фонд “Култура” – програма “Едногодишен грант” – 2021, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ – 2021. Партньори на проекта са MP Studio, Vox Music, Unicef Bulgaria, Superhosting, Център за градска мобилност и печатница iPrint.

Изложби

вторник 11 октомври 2022