Slider

Календар на събитията


Wizz Air София маратон - 4000 на старт в Софийския маратон тази неделя

ОТ ПЛОЩАД „БАТЕНБЕРТ“
Близо 4000 се очакват на старт в тазгодишното издание на Wizz Air София маратон, съобщиха днес организаторите. Едно от най-масовите и чакани от столичани събития е тази неделя със старт/финал от площад "Батенберг". Софийският маратон, ще се състои за четвърти пореден път по това трасе, което е много по-удобно за участниците, маршрутът преминава през знакови за града места и сгради. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти.
ЗАПИСВАНЕТО ЗА МАСОВИЯ СТАРТ Е БЕЗПЛАТНО Записването за бягането по 2,2-километровия маршрут е безплатно, желаещите трябва само да си вземат номер от офиса на състезанието, който ще бъде отворен в "Княжеската градина" до Орлов мост в четвъртък след 14 ч. В това кратко бягане няма да има класиране, а след финала всеки ще може да участва с номера си в томболата с много атрактивни награди.
ПАМЕТНИЯТ МЕДАЛ ТОЗИ ПЪТ Е С ЦЪРКВАТА „СВЕТА СОФИЯ“
Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на църквата „Света София“.
УЧАСТНИЦИ ОТ 46 ДЪРЖАВИ, ЧУЖДЕНЦИТЕ СА НАД 700 „До момента са записани участници от 46 държави, сред тях за първи път – представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и др. Общо чужденците досега са над 700, повечето от тях на 21 км и на 10 км, а най-внушителната група е от Белгия – над 60 атлети. В последната седмица се активизираха корпоративни заявки, те вече са над 30 и стават все по-популярни като „тиймбилдинг“ инициативи“ – заяви Даниел Дуков – спортен директор на маратона.
ЕЛИТНИ АТЛЕТИ ЩЕ АТАКУВАТ РЕКОРДИТЕ НА МАРАТОНА
Станаха известни и държавите, които ще участват с елитни маратонци. Очаква се старта на десетина класни атлети – 7 мъже и 3 жени от Кения, Етиопия и Мароко. Всички те отново ще атакуват рекордите на трасето:
2.13:02 ч. на Радуан Нуини (Мар) при мъжете и 2.28:38 ч. на Джебет Наом (Кен) – и двете постижения са от 11/10/2020 г.
СТАРТЪТ Е В НЕДЕЛЯ В 9:30 Ч. ОТ ПЛОЩАД „БАТЕНБЕРТ“
Софийският маратон тази есен е на 9 октомври със старт в 9:30 ч. и отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта". Онлайн регистрацията приключи, но след крайния срок заявки ще се приемат само в офиса на състезанието след четвъртък до изчерпване на стартовите номера. Стартът и финалът отново са на площад „Александър Батенберг". Първи точно в 9:30 ч. ще потеглят „класическите“ маратонци на 42,195 км, в 9:45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10:00 ч. тръгват бегачите на 10 км, в 10:15 ч. е масовият старт на 2,2 км. Контролното време е 5 ч. и 30 минути.
„Апелираме за разбиране от страна на гражданите, за частичните ограничения в движението, като те ще бъдат премахнати поетапно веднага след преминаването на последните участници“ – заяви главен инспектор Кирил Лозанов – началник-сектор „Общинска полиция“ към СДВР.
ОБЩИЯТ НАГРАДЕН ФОНД Е НАД 60 000 ЛВ. Общият награден фонд е близо 60 000 лв., с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специални бонуси за най-предно класиралите се родни атлети, както и за подобрилите рекорда на трасето. Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.
ОТНОВО „АРКА НА ПОБЕДИТЕЛЯ“
Огромен интерес предизвиква и специалната „Арка на победителя“, която ще бъде изградена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографират за спомен, правят се селфита и се събират автографи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.
ЗА ПЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ С ПРЕСТИЖНИ ПРИЗНАНИЯ За пета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „Бронзов етикет“ – вече с името „Road Race“ етикет, като е включен в календара на IAAF – Международната Асоциация на Атлетическите Федерации и в календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2022 г.
Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking – Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани.

Спортни събития

неделя 09 октомври 2022 09:30