Slider

Календар на събитията


Изложба „Разказ за войната“ - 110 г. Балканска война

Националният исторически музей има удоволствието да Ви покани на официалното откриване на изложба по повод 110-ата годишнина от Балканската война „Разказ за войната“.
Събитието ще се състои на 5-и октомври 2022 г, сряда, в 11:00 ч в Централно фоайе на Националния исторически музей.
Балканската война е паметно събитие в Новата ни история, в което българският офицер и войник показват висок боен дух, патриотизъм и преданост към идеалите завещани от епохата на Възраждането за национално освобождение и обединение на всички българи. През 1912 г., само 34 години след Освобождението и 4 години след провъзгласяването си за царство, България е готова да осъществи с военни средства основната външнополитическа цел на всички родни патриоти, политици и общественици.
Заедно със съюзниците си от Балканите – Сърбия, Гърция и Черна Гора, българската армия се изправя срещу огромния човешки потенциал на владеещата все още територии на три континента Османска империя. И в рамките на по-малко от година – от октомври 1912 до май 1913 г., след поредица от победи по бойните полета на Тракия, Родопите и Македония, целта е постигната.
Всички земи на запад от линията Мидия-Енос са освободени.
Чрез показаните експонати от своите фондове, Националният исторически музей изразява своята почит и преклонение към великото дело на нашите славни офицери, подофицери, войници и опълченци.

Изложби

сряда 05 октомври 2022 11:00