Панчарево

Зарежда се google карта. Моля изчакайте!

Локация
42.60282,23.387833
Описание
Районът е известен с минералните си извори и разнообразните възможности за излет сред природата и практикуване на водни спортове, леснопроходими туристически маршрути .Една от най–ефектните туристически зони на територията е Панчаревско езеро.
Историческа информация
Минералните извори вероятно били известни още на траките. В Панчарево и околностите му са останали и значителни следи от времето на Римската империя. Тогава е била построена минералната баня, която имала седем басейна. Богатство за селото са двата геотермални извора, единия (каптиран) на дъното на езерото в поречието на река Искър, а другия в чешма до сградата на Панчаревската баня.
Балнеология

Панчарѐво е село в Област София-град. Административен център на район „Панчарево“ на Столична община, който включва десет населени места. Селото е балнеолечебен курорт и средище за развитие на водни спортове. Панчарево е разположено в подножието на Витоша, на 12 км югоизточно от центъра на София, по двата бряга и около устието на река Бистрица, при вливането и в Панчаревското езеро.