Slider

Баку


Баку

Местоположение и общи данни

 • Столица, най-голям град и най-голямо пристанище в Република Азербайджан.
 • Баку е разположен на брега на Каспийско море. Простира се на целия Апшеронски полуостров и извън него – включвайки в себе си селища -„амфибии”, родили се върху естествени и изкуствени острови.
 • За произхода на името на града има различни версии. Една от тях е, че името му означава „град на ветровете”. Други смятат, че Баку се обяснява с думата Baghkuh или „хълм на бога”, и оттам свързват бог със слънцето и огъня.
 • Населението на Баку е 2 064 900 души (2010 г.).
 • Територията на Баку е 192 хиляди хектара, а на историческия център на града „Крепостта” - 21,5 хектара.
 • Официалният език е азерски.
 • Интернет домейн - .az
 • Телефонен код: +994

Как се стига от София до Баку, визови изисквания и транспорт

Визови изисквания - За притежателите на обикновени паспорти входни визи за Азербайджан се издават в съответствие с установените процедури.

Необходими документи за виза:

 • попълнена анкета
 • оригинал на паспорта
 • две снимки (паспортен формат)
 • покана от Азербайджан
 • за туристи е необходимо потвърждение от хотела, в който ще бъдат настанени.

От м. ноември 2010 г. азербайджанските власти прекратиха практиката за издаване на визи на летище „Гайдар Алиев”, Баку. Желаещите да пътуват за страната е необходимо предварително да са кандидатствали и получили входни визи за страната в посолството на Азербайджан в София. В сила от 08 април 2011 г. е промяна на Указа на Президента на Република Азербайджан, засягащ визовия режим на Република Азербайджан. Желаещите трябва да се обръщат към туристически фирми, които в последствие в електронна форма и по интернет могат да се обръщат към дипломатическите и консулските представителства на Р. Азербайджан. Въз основа на представените документи дипломатическите и консулските представителства на Р. Азербайджан могат да издадат електрони визи за туризъм. Електронната виза не се поставя в паспорта, а се поставя на входните КПП на Р. Азербайджан. Визата се издава с датата на влизането на туриста в Р. Азербайджан. Разглеждането на молби за електронни визи става в срок от 15 дни след подаване на документите.
От м. юли 2005 г. в София функционира посолство на Република Азербайджан в ж.к. Изток, ул.”Чарлз Дарвин” №6.

Транспорт – От летище София има редовни полети до Баку. Прекачването е най-често в Киев, Истанбул, Прага или Москва.

Със самолет - http://www.sofia-airport.bg

Време и климат

Часовата зона е UTC+4. Не забравяйте да преместите часовника си с 2 часа напред на път за Баку и да го върнете назад на път за София.

Климатът в Азербайджан е субтропичен, с максимум на валежите в периода септември-декември. Минималните температури през януари и февруари са около + 2°C, а максималните – през юли и август са +30°C.

Когато излизате на разходка из Баку, винаги си вземайте връхна дреха, защото и при най-слънчевото време ветровете буквално могат да ви вдигнат във въздуха.

Парична единица

Паричната единица на Азербайджан е манат (AZN). Един азербайджански манат е около два лева.

Туризъм и забележителности

 • Баку е крупен културен център. Тук за пръв път в мюсюлманска страна е вдигната завесата на национален театър, прозвучала е първата опера, издаван е първият вестник, открита е първата библиотека. Днес в Баку има много музеи. Съвременен Баку е град с развита инфраструктура, който органично съчетава минало и настояще. Баку е крупен индустриален център, доказателство за това са: старите петролни сонди, знаменитите Петролни Камъни, уникалният завод за дълбоководни основи, съвременните петролни платформи.
 • Старият град на Баку присъства в списъка на ЮНЕСКО на световно културно наследство. Там може да се види дворцовия комплекс на Ширваншаховете, който включва основна дворцова сграда, гробници, джамия, мавзолей и останки от баня. В стария град се намира и Моминската кула, построена през XII век, в която се намират музей и магазин за сувенири. Близо до града се намира Аташган - т.нар. Огнен храм на последователите на зороастризма, построен около място, където от земята изригва природен газ, който се запалва при досег с въздуха. Там могат да се видят запазени палеографски образци.
 • Желаещите да се разходят по брега могат да го направят по булевард "Баку", който е и национален парк.

 • За повече информация:
 • www.bakutourism.az/?lang=eng

Нашата анкета

Какво в туристическия ни сайт беше най-полезно за вас?
Можете да изберете един отговор:
Резултати Всички анкети