Slider

Какво да правя


Църквата Св. Георги - Ротонда

Зарежда се google карта. Моля изчакайте!

Адрес
София 1123, "Княз Ал. Дондуков" 2
Локация
42.696906,23.322896
Описание
Тя е архитектурен, археологически и художествен паметник на културата от национално значение. Самата ротонда представлява централно куполно помещение с кръгъл план върху квадратна основа с полукръгли ниши в ъглите. Построена е от червени печени тухли, с усложнен симетричен план.Куполът ѝ се издига на 13,70 м от пода
Историческа информация
Ротондата е част от голям античен комплекс от сгради от края на III - началото на IV в. Построена е от червени печени тухли, с усложнен симетричен план. Самата ротонда представлява централно куполно помещение с кръгъл план върху квадратна основа с полукръгли ниши в ъглите. Още от IV в. се е използвала за покръствания. Куполът ѝ се издига на 13,70 м от пода. През хилядолетното си съществуване е била е ползувана като обществена, култова и дори представителна жилищна сграда.

Get Adobe Flash player

София 1123, "Княз Ал. Дондуков" 2

Храмове

Църквата, наречена на Георги Победоносец, се намира във вътрешния двор между сградите на хотел Шератон и Президентството. Смятана е за най-старата запазена сграда в града, от времето, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики.