Slider

Какво да правя


Национална галерия „Квадрат 500“

Зарежда се google карта. Моля изчакайте!

E-mail
Адрес
пл."Св.Александър Невски", ул."19 февруари" №1
Локация
42.696209,23.33415
Описание
Музеят „Квадрат 500” е един от филиалите на Националната галерия (НГ). Открит е през месец май, 2015 г. В него се намира постоянната експозиция на галерията – избрани творби от фонда на НГ. Освен творби на известни български майстори, в „Квадрат 500” могат да бъдат видени и работи на чуждестранни автори от Европа, Азия, Америка и Африка. Музеят се намира в центъра на София, зад храм- паметник „Св. Ал. Невски“.
Историческа информация
Националната галерия е най-големият художествен музей в България. Неговата колекция съдържа над 42 000 произведения на изкуството от България, Европа, Азия, Америка и Африка. Филиали на Националната галерия са: Квадрат 500 (представителна експозиция), Дворецът на пл. „Княз Александър І“ (временни изложби), Музеят за християнско изкуство в Криптата на храм-паметника „Св. Ал. Невски” (постоянна експозиция), Музеят на социалистическото изкуство (тематични експозиции), Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство (временни изложби), къщите-музеи на Никола Танев и Вера Недкова.

Get Adobe Flash player

пл."Св.Александър Невски", ул."19 февруари" №1

Галерии и изложбени зали

Галерията „Квадрат 500“ разполага с тактилни табели на някои от залите, асансьор, рампа при един от входовете, както и специална изложба на име „Докосни изкуството“, която е насочена към незрящите посетители.